Zelfzorg bij hooikoorts
Bloemen en bomen die bloeien, de eerste zonnestralen: voor velen is de lente een verademing. Voor mensen met hooikoorts ligt dat vaak wat anders. In de lente beginnen of verergeren de klachten bij hen vaak. Wat kun je zelf doen om je hooikoortsklachten te verminderen?

Fauve Panis , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:12 maart 2019

Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie die vooral (maar niet alleen) voorkomt in de lente- en zomermaanden. Bij hooikoorts reageert het immuunsysteem op pollen van bomen en grassen. Hierbij komt de stof histamine vrij, die zorgt voor het opzwellen van slijmvliezen en een prikkeling van de zenuwuiteinden. Bijbehorende klachten zijn niezen, jeuk aan neus en ogen, geïrriteerde ogen en een loopneus.
Als je last hebt van hooikoorts is het verstandig om zo veel mogelijk binnen te blijven op dagen dat er veel pollen in de lucht zijn en deuren en ramen gesloten te houden. Draag een zonnebril als je naar buiten gaat en wrijf niet in je ogen.
Zelfzorgmiddelen bij hooikoorts
Voor medicijnen tegen hooikoorts hoef je niet altijd direct naar de huisarts. In de drogisterij of apotheek zijn medicijnen te koop die goed kunnen werken tegen hooikoortsklachten.
Medicijnen met antihistaminica
De beste zelfzorgmiddelen bij hooikoorts bevatten antihistaminica. Dit zijn stoffen die de werking van histamine blokkeren. Loratadine en cetirizine zijn vergelijkbare antihistaminica die je zonder recept kunt kopen. Antihistaminica hebben weinig bijwerkingen en wisselwerkingen met andere medicijnen.
Mensen met een ernstig verminderde nierfunctie, een ernstige leverfunctiestoornis, bij klachten waarbij urine achterblijft in de blaas, zoals een vergrote prostaat of epilepsie kunnen het beste hun arts of apotheker om advies vragen voor zij starten met antihistaminica.
Zoutoplossing
Sommige mensen met hooikoorts spoelen de neus met een zoutoplossing. Veel bewijs dat dit helpt is er niet, maar het kan een aanvulling vormen op behandeling met medicijnen.
Homeopathische middelen
Er zijn verschillende homeopathische middelen bij hooikoorts beschikbaar. Denk aan groot hoefblad, cellulosepoeder en Luffeel neusspray. Van de meeste homeopathische en plantaardige middelen is geen of onvoldoende betrouwbaar onderzoek beschikbaar. Homeopathische middelen worden daarom ook niet aangeraden bij de behandeling van hooikoorts.
Gezondgids nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de laatste gezondheidsnieuwtjes en voedingstests. Houd je gezondheid op peil met praktische tips.

Naar de huisarts
Als iemand liever een neusspray gebruikt dan tabletten met antihistaminica voor zijn klachten, dan kan de huisarts ook een neusspray met een antihistaminicum voorschrijven (bijvoorbeeld levocabastine of azelastine), of oogdruppels met een antihistaminicum als je enkel last hebt van je ogen. Wie zeer regelmatig of langer dan 4 weken achtereen last heeft van hooikoorts, kan baat hebben bij een ander soort receptgeneesmiddel. De huisarts kan dan een neusspray voorschrijven met een ontstekingsremmend middel: een corticosteroïd.
In sommige gevallen is het verstandig om naar de huisarts te gaan bij hooikoortsklachten:
- Wanneer je zwanger bent.
- Als je borstvoeding geeft.
- Wanneer je kind last heeft. Een voortdurend verstopte neus kan namelijk ook wijzen op iets anders, zoals neuspoliepen. Een arts kan dit onderzoeken.
- Als je last hebt van benauwdheid, ontstoken ogen, aanhoudende oorpijn of hoofdpijn.
- Wanneer zelfzorgmiddelen niet helpen.
Lees meer:
Artikelen binnen Zelfzorg
Alle artikelenNieuw & interessant
- 2 jul.
Zelfzorg bij reisziekte
Altijd leuk, een vakantie in het vooruitzicht. Maar de weg naar de vakantiebestemming toe kan wat minder fijn zijn. Zeker als je last hebt van reisziekte. Wat kun je zelf doen om reisziekte te voorkomen en te verhelpen? - Nieuws | 4 okt.
Duidelijkere regels nodig verkoop zelfzorgmiddelen
Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik en de Consumentenbond vinden dat de verkoopmethode van zelfzorgmiddelen door Albert Heijn onaanvaardbare gezondheidsrisico's met zich meebrengt. - 16 sep.
Stoppen met roken
Dat roken ongezond is, weten we al tientallen jaren. Maar stoppen is niet zo makkelijk. Welke stopmethoden zijn het meest effectief? En hoe zit het met vergoeding vanuit de zorgverzekering? Het juiste medicijn
Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.