Extra informatie

Langer achteruitkijken

Uit veiligheidsoogpunt is het zo lang mogelijk achterwaarts vervoeren van kinderen het beste. Krachten op het nekje bij een frontale botsing zijn dan tot 5x zo laag. Of achteruitkijken in de praktijk mogelijk is, hangt ook af van de beschikbare ruimte in de auto.

De kleinste zitjes, groep 0+ (0-13 kg), zijn altijd achteruitkijkend. Er zijn ook grotere  (groep 1) achteruitkijkende zitjes verkrijgbaar, die meestal groep0+ en 1 combineren, zoals de beSafe iZi Combi X3 of Cybex Sirona. Helaas is de verkrijgbaarheid in Nederland hiervan nog beperkt. Ook de prijs is hoog, maar je hoeft niet meer aparte zitjes voor  groep0+ én groep 1 te kopen. Op www.kindveiligvooruit.nl staat extra informatie en zijn veel achteruikijkende groep (0+/)1-zitjes te koop.

In onderstaand fragment uit consumentenprogramma Koopkracht zie je hoe een botsproef met een achteruitkijkend zitje wordt uitgevoerd.

Bekijk video

Zo laat mogelijk naar groter zitje

groep0en0plusSchaf je een 'normaal' vooruitkijkend groep 1-zitje aan, vervoer het kind dan nog zo lang mogelijk in het 0+zitje en stap pas over als de kleine te zwaar is of het hoofdje boven de schaal van het zitje uitkomt. En voor alle achteruitkijkende zitjes geldt: Gebruik alleen achteruitkijkende zitjes op de bijrijderstoel als de airbag is uitgeschakeld! 

Nieuwe i-Size regelgeving: langer achteruitkijken

Om goedkeuring te krijgen voor de Europese markt moesten zitjes tot 2013 voldoen aan de R44-standaard. Vanaf juli 2013 is er ook de nieuwe i-Size standaard, waarmee langer achteruitkijken verplicht wordt. De i-Size standaard geldt voor isofix-zitjes waarbij het kind vastzit met een harnasje. De R44-standaard blijft voorlopig nog bestaan voor andere types zitjes, maar zal op termijn verdwijnen. 

Voordelen nieuwe i-Size regelgeving: Logo van I-size standaard

  • i-Size kinderzitjes kunnen kinderen achterwaarts vervoeren tot een leeftijd van minimaal 15 maanden, de huidige R44-regelgeving staat vooruitkijken vanaf 9kg toe.
  • Verkeerd gebruik verminderen (komt nog te vaak voor!).
  • Versimpelde indeling gebaseerd op lengte in plaats van gewicht.
  • Bescherming tegen zijdelingse botsingen. In de kinderzitjestest van de Consumentenbond zijn zijdelingse botsingen al jaren een onderdeel, maar nu is op dit punt ook een minimumbescherming nodig om überhaupt verkocht te mogen worden.
  • Auto's en zitjes zijn beter op elkaar afgestemd. i-Size zitjes passen op ieder "i-Size ready" gelabelde zitplaats. Autofabrikanten voorzien nieuwe auto's van deze labels. Dit lost ook het probleem op van de onduidelijkheid rond universele en niet-universele zitjes in de R44 norm.

Lees meer over deze nieuwe norm op onze informatiepagina over i-Size kinderzitjes.

Achteruitkijken: betere ongevalstatistieken en hoger testresultaat

In Zweden is veel langer achteruitkijkend vervoeren al normaal,  met een zeer positief effect op de ongevalstatistieken. Uit recent Amerikaans onderzoek blijkt ook dat kinderen voor optimale bescherming minimaal 2 jaar achteruitkijkend vervoerd moeten worden. Letsel aan hoofd en nek wordt bij kinderen het meest veroorzaakt door auto-ongelukken. In een achteruitkijkend zitje zijn de krachten op de nek van het kind bij een frontale botsing tot 5 keer zo klein als in een vooruitkijkend zitje.

Wij hebben onder meer achteruitkijkende zitjes tot 18 kg van BeSafe, Cybex en Römer getest. Al deze zitjes maken gebruik van isofix-bevestiging. De test liet zien dat de achteruitkijkende isofix-zitjes binnen groep 1 het hoogst scoren qua bescherming bij een frontale botsing. Daar scoort 'achteruit kijkend' goed of zeer goed en 'vooruit kijkend' over het algemeen slechts redelijk of goed.

Nadelen achteruitkijken

Wel zijn achteruitkijkende groep (0+/)1-zitjes over het algemeen wat lastiger te installeren en  nemen ze meer plaats in dan vooruitkijkende zitjes. Bij deze zitjes is het extra belangrijk dat je uitprobeert of het zitje in je auto past voor je het aanschaft. Een ander nadeel van achteruitkijkende groep 1-zitjes is dat het kind minder ruimte voor de benen heeft. Voor kinderen die bijna aan een groep 2-zitje toe zijn (voor kinderen van 15-25 kg), is er (te) weinig plaats voor de benen.

Sommige van de achteruitkijkende groep 1-zitjes kunnen ook voorwaarts geïnstalleerd worden. Het voordeel is dat je hierdoor je kind langer achteruit kunt vervoeren en als er te weinig beenruimte onstaat, het zitje omgedraaid kan worden.

Vind je het een nadeel dat je geen oogcontact kunt houden bij gebruik van een achteruitkijkend zitje op de achterbank, dan zijn er speciale spiegels te koop, die dit toch mogelijk maken.

De fabrikanten werken hard om de nadelen van grotere achteruitkijkende zitjes te verminderen: het installeren wordt makkelijker gemaakt en ze passen in steeds meer auto's.

Deel bericht via:

Doe mee

Laatst gestelde vraag
de Maxi-Cosi priori sps autostoel kan ik niet vinden in de testresultaten, graag wil ik meer informatie zodat ik weet of deze stoel veilig is
heer A.I.H. Blanken
Beantwoord door
Reactie . Consumentenbond,
Laatste review
Maxi-Cosi 2wayPearl & 2wayFix
Wees van Noord
68.0 procent
/tests/afbeeldingen/4174484/internetpanelconsumentenbond.jpg Help mee met onze tests

Dankzij ons internetpanel brengen we haarscherp de kwaliteit van producten en diensten in kaart.
Doe ook mee!