icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Meer valse eurobiljetten

Nieuws
|
Het aantal eurobiljetten dat in 2015 is onderschept in Nederland, is met 37% toegenomen. In 2015 zijn dat in totaal 66.500 valse eurobiljetten. De briefjes van €20 en €50 zijn favoriet onder de vervalsers.
Ingrid Zuurmond

Ingrid Zuurmond , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 27 januari 2016

20eurobiljet

De Europese Centrale Bank (ECB) begon in november 2015 met de verspreiding van een nieuw briefje van €20, die beter beveiligd is. De kans is klein dat je vals geld in handen krijgt, omdat er 18 miljard eurobiljetten in Nederland in omloop zijn. Wel blijft het controleren van je biljet de moeite waard.

Wat kun je doen?

Zodra je vermoedt een vals eurobiljet in handen te hebben, betaal er dan niet mee. Het uitgeven van een vals biljet is strafbaar.

Wat je wel kunt doen:

  • Check aan de hand van de echtheidskenmerken of je een echt of vals bankbiljet te pakken hebt. Dit kan met de gratis app Eurobiljet van De Nederlandse Bank (alleen voor iOS). Zo herken je echtheidskenmerken zoals het watermerk, het hologram, de veiligheidsdraad en de voelbare inkt.
  • Vermoed je dat jouw bankbiljet vals is? Ga dan naar je bank, doe aangifte bij de politie of stuur je biljet met het formulier ‘Inzending verdachte eurobankbiljetten’ (pdf) naar de Nederlandse Bank. Mocht je bankbiljet echt blijken te zijn, dan krijg je na enige tijd het geld op je rekening gestort. Als het een vervalsing blijkt te zijn, krijg je hierover bericht van De Nederlandse Bank. Je ontvangt dan geen vergoeding.

Praat mee

Deel je ervaring op ons forum over de afname van het gebruik van contant geld.

Bron: DNB

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.

Vergelijk betaalrekeningen