icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Activity tracker als ondersteuning bij afvallen

Een activity tracker kan een handig hulpmiddel zijn bij afvallen. Hij helpt je bewust te worden van je dagelijkse beweging, slaap en voedingspatroon. Ook toont de activity tracker je progressie.

Ilona van der Valk

Ilona van der Valk , Expert Elektronica Gepubliceerd op:16 januari 2020

Activity tracker afvallen sporten

Ondersteuning

Er zijn 3 dingen belangrijk als je af wilt vallen: voeding, beweging en slaap. Een activity tracker (of smartwatch) biedt ondersteuning op al deze 3 gebieden. Hij telt je stappen en calorieën, meet je slaap en geeft je een zet als je te lang stilzit. Ook geeft de activity tracker aan in hoeverre jij je doelen bereikt. 

Belangrijk is daarom dat je activity tracker beschikt over de volgende functies:

 • een stappenteller
 • een calorieënteller
 • een activiteitensensor 
 • een slaapmeter
 • een optie om doelen in te stellen
 • hartslagmeter.

Deze laatste functie is vooral handig als je extra wilt inzetten op sporten. Een lage hartslag bij intensief sporten stimuleert je vetverbranding.

Deze functies bieden natuurlijk geen garantie dat je ook echt afvalt. Daar komt meer bij kijken. 

Inzicht 

Afvallen gaat hand in hand met minder eten en meer bewegen. Heb je geen idee hoeveel je dagelijkse aantal stappen of calorieën zijn? Dan is een activity tracker een handig hulpmiddel. 

Inzicht in stappen 

Meer bewegen is beter. Met een stappenteller krijg je een goed beeld van je inspanningen. Sommige smartphones hebben ook een stappentellerfunctie. Maar de kans dat je deze echt overal mee naartoe neemt (koffierondjes, toiletbezoekjes) is klein. Een activity tracker zit om je pols en meet dus alles. 

Calorie-inname

Ongemerkt komen er vaak toch meer calorieën binnen dan verwacht. In een activity tracker kun je bijhouden wat je eet en drinkt. Het kost wat (invoer)tijd, maar maakt je wel bewust van je calorie-inname. Dat kan net de stok achter de deur zijn om bijvoorbeeld die appelpunt te laten staan. 

Inzicht in slaap

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je minder behoefte hebt aan energierijk voedsel. Een slaapmeter kan handig zijn om meer inzicht in jouw nachtrust te krijgen. 

Lees hoe een slaapmeter werkt en waarom het slechts een indicatie geeft.

PV-component

Reminder: ga bewegen!

Kies een activity tracker die een seintje geeft als je te weinig actief bent. Dit seintje gebeurt in de vorm van een trilling. Vooral als je een zittend beroep hebt, is dit handig. Zo word je er vanzelf op geattendeerd om een rondje te gaan lopen. 

Bepaal je doelen

Vaak kun je bij trackers ook je doelen instellen. Zo kun je aflezen waar jij naartoe werkt en of je al dichterbij je doel komt. Je beweeg- en eetprestaties blijven namelijk bewaard. Door te zien dat het verschil kleiner wordt tussen jouw prestaties en je gewenste eindresultaat, stimuleert dit extra om een tandje bij te zetten.

Meer functies, meer kosten

Natuurlijk bestaan er nog meer functies die je kunnen helpen om af te vallen. Denk hierbij aan een hartslagmeter en activiteitenherkenning. Handig? Jazeker.

Echt nodig? Nee. Vaak geldt: hoe meer functies een tracker heeft, hoe duurder hij is. Daarbij: veel functies heb je niet nodig om af te vallen. Whatsappjes lezen is leuk, maar stimuleert je niet te bewegen...

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke activity trackers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste activitytrackers

Activity trackers@0,1x

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Ontbijtgranen 1200x800
  Nieuws  |  2 jul.

  Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

  Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.
 • dieet-pillen
  17 jun.

  Vochtafdrijvers in afslanksupplementen

  Producenten gebruiken vochtafdrijvers in afslanksupplementen. Helaas helpen zulke stoffen niet om vet te verliezen. Hoe zit dit precies? 
 • zeewier
  3 jun.

  Voedingshypes

  Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.
 • gluten vrij
  3 jun.

  Glutenvrije producten gezonder? Zeker niet altijd!

  Glutenvrije producten zijn tegenwoordig overal volop te koop want glutenvrij is hip! Maar zijn ze dan ook gezonder? Zeker niet altijd.