icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afvallen met je activity tracker

Een activity tracker kan een handig hulpmiddel zijn als je wilt afvallen. Hij helpt je bewust te worden van je dagelijkse beweging, slaap en voedingspatroon. Ook houdt de activity tracker je voortgang bij.
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert ElektronicaBijgewerkt op:29 september 2023

Activity tracker afvallen sporten

Afvallen met een activity tracker

Als je wilt afvallen zijn er 3 dingen belangrijk: voeding, beweging en slaap. Een activity tracker (of smartwatch) biedt ondersteuning op al deze gebieden. Hij telt je stappen en calorieën, meet je slaap en geeft je een zet als je te lang stilzit. Ook geeft de activity tracker aan in hoeverre jij je doelen bereikt. 

Het is daarom belangrijk dat je activity tracker de volgende functies heeft:

Deze laatste functie is vooral handig als je extra wil inzetten op sporten. Een lage hartslag bij intensief sporten stimuleert je vetverbranding. Deze functies bieden natuurlijk geen garantie dat je ook echt afvalt. Daar komt meer bij kijken. 

Inzicht 

Afvallen gaat hand in hand met minder eten en meer bewegen. Heb je geen idee hoeveel je dagelijkse aantal stappen of calorieën zijn? Dan is een activity tracker een handig hulpmiddel om dat bij te houden.

Inzicht in stappen 

Meer bewegen is beter. Met een stappenteller krijg je een goed beeld van je inspanningen. Sommige smartphones hebben ook een stappentellerfunctie. Maar de kans dat je deze echt overal mee naartoe neemt (koffierondjes, toiletbezoekjes) is klein. Een activity tracker zit om je pols en meet dus alles. 

Calorie-inname

Ongemerkt komen er vaak toch meer calorieën binnen dan verwacht. In een activity tracker of sporthorloge kun je calorieverbruik bijhouden. Dus wat je eet en drinkt. Het kost wat (invoer)tijd, maar maakt je wel bewust van je calorie-inname. Dat kan net de stok achter de deur zijn om bijvoorbeeld die appelpunt te laten staan. 

Slaap bijhouden

Een goede nachtrust is belangrijk en zorgt ervoor dat je minder behoefte hebt aan energierijk voedsel. Een ingeboude slaapmeter kan handig zijn om meer inzicht in jouw nachtrust te krijgen. 

Lees hoe een slaapmeter werkt en waarom het slechts een indicatie geeft.

Vul de juiste gegevens in

Zorg dat de activity tracker de benodigde informatie heeft. Vul je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht correct in. En werk je gegevens bij, zoals je gewicht, zodra er iets verandert. Zo krijg je de juiste informatie over bijvoorbeeld je conditie en je energieverbruik.

Reminder: ga bewegen

Kies een activity tracker die een seintje geeft als je te weinig actief bent. Dit seintje gebeurt in de vorm van een trilling. Vooral als je een zittend beroep hebt, is dit handig. Zo word je er vanzelf aan herinnerd om een rondje te gaan lopen. 

Bepaal je doelen

Vaak kun je bij trackers ook je persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelen instellen. Zo kun je aflezen waar jij naartoe werkt en of je al dichterbij je doel komt. Je beweeg- en eetprestaties blijven namelijk bewaard. Vaak kun je de statistieken bekijken in de bijbehorende smartphone-app.  Door te zien dat het verschil kleiner wordt tussen jouw prestaties en je gewenste eindresultaat, stimuleert dit extra om een tandje bij te zetten.

Meer functies, meer kosten

Natuurlijk bestaan er nog meer functies die je kunnen helpen om af te vallen. Denk hierbij aan een hartslagmeter en activiteitenherkenning. Handig? Jazeker.

Echt nodig? Nee. Vaak geldt: hoe meer functies een tracker heeft, hoe duurder hij is. Daarbij: veel functies heb je niet nodig om af te vallen. Whatsappjes lezen is leuk, maar stimuleert je niet te bewegen.