icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Activity tracker als ondersteuning bij afvallen

Een activity tracker kan een handig hulpmiddel zijn bij afvallen. Hij helpt je bewust te worden van je dagelijkse beweging, slaap en voedingspatroon. Ook toont de activity tracker je voortgang.
Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 24 mei 2022

Activity tracker afvallen sporten

Afvallen met een activity tracker

Er zijn 3 dingen belangrijk als je af wil vallen: voeding, beweging en slaap. Een activity tracker (of smartwatch) biedt ondersteuning op al deze 3 gebieden. Hij telt je stappen en calorieën, meet je slaap en geeft je een zet als je te lang stilzit. Ook geeft de activity tracker aan in hoeverre jij je doelen bereikt. 

Belangrijk is daarom dat je activity tracker beschikt over de volgende functies:

  • een stappenteller
  • een calorieënteller of calorieënmeter 
  • een activiteitensensor 
  • een slaapmeter
  • een optie om doelen in te stellen
  • hartslagmeter

Deze laatste functie is vooral handig als je extra wil inzetten op sporten. Een lage hartslag bij intensief sporten stimuleert je vetverbranding.

Deze functies bieden natuurlijk geen garantie dat je ook echt afvalt. Daar komt meer bij kijken. 

Inzicht 

Afvallen gaat hand in hand met minder eten en meer bewegen. Heb je geen idee hoeveel je dagelijkse aantal stappen of calorieën zijn? Dan is een activity tracker een handig hulpmiddel. 

Inzicht in stappen 

Meer bewegen is beter. Met een stappenteller krijg je een goed beeld van je inspanningen. Sommige smartphones hebben ook een stappentellerfunctie. Maar de kans dat je deze echt overal mee naartoe neemt (koffierondjes, toiletbezoekjes) is klein. Een activity tracker zit om je pols en meet dus alles. 

Calorie-inname

Ongemerkt komen er vaak toch meer calorieën binnen dan verwacht. In een activity tracker kun je bijhouden wat je eet en drinkt. Het kost wat (invoer)tijd, maar maakt je wel bewust van je calorie-inname. Dat kan net de stok achter de deur zijn om bijvoorbeeld die appelpunt te laten staan. 

Inzicht in slaap

Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je minder behoefte hebt aan energierijk voedsel. Een slaapmeter kan handig zijn om meer inzicht in jouw nachtrust te krijgen. 

Lees hoe een slaapmeter werkt en waarom het slechts een indicatie geeft.

Vul de juiste gegevens in

Zorg dat de activity tracker de benodigde informatie heeft. Vul je geslacht, leeftijd, lengte en gewicht correct in. En werk je gegevens bij – zoals je gewicht – zodra er iets verandert. Zo krijg je de juiste informatie over bijvoorbeeld je conditie en je energieverbruik.

Reminder: ga bewegen

Kies een activity tracker die een seintje geeft als je te weinig actief bent. Dit seintje gebeurt in de vorm van een trilling. Vooral als je een zittend beroep hebt, is dit handig. Zo word je er vanzelf aan herinnerd om een rondje te gaan lopen. 

Bepaal je doelen

Vaak kun je bij trackers ook je persoonlijke gezondheids- en fitnessdoelen instellen. Zo kun je aflezen waar jij naartoe werkt en of je al dichterbij je doel komt. Je beweeg- en eetprestaties blijven namelijk bewaard. Door te zien dat het verschil kleiner wordt tussen jouw prestaties en je gewenste eindresultaat, stimuleert dit extra om een tandje bij te zetten.

Meer functies, meer kosten

Natuurlijk bestaan er nog meer functies die je kunnen helpen om af te vallen. Denk hierbij aan een hartslagmeter en activiteitenherkenning. Handig? Jazeker.

Echt nodig? Nee. Vaak geldt: hoe meer functies een tracker heeft, hoe duurder hij is. Daarbij: veel functies heb je niet nodig om af te vallen. Whatsappjes lezen is leuk, maar stimuleert je niet te bewegen.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.