icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Activity tracker kopen: waar let je op?

Een activity tracker, of fitness tracker, is een bewegingsmeter in de vorm van een armband die allerlei activiteiten bijhoudt. Bijvoorbeeld hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je verbrandt en hoe je slaapritme is. Welke activity tracker past het beste bij jou en waar let je op bij de koop?

Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  22 januari 2018


1
Activity tracker, sporthorloge of smartwatch?

Wil je graag weten hoeveel je beweegt? Er is veel keuze in verschillende soorten 'wearables' (apparaten op en om het lichaam). Bekijk ons overzicht van wearables die je activiteiten en beweging meten. Dan weet je of je voor een sporthorloge, activity tracker of een smartwatch moet kiezen.

Activity tracker, smartwatch of sporthorloge

2
Wat kan een activity tracker?

Een activity tracker kan je helpen je algemene conditie te verbeteren. Hij meet dagelijkse activiteiten en helpt je bepaalde doelen te realiseren. De activity tracker kan je bijvoorbeeld aansporen tot opstaan en bewegen als je te lang stilzit.

Activity trackers zijn te koop in verschillende modellen, van supersimpel tot zeer uitgebreid. Stappentellers: welke kies je?

Enkele mogelijke functies van activity trackers:

  • Je stappen bijhouden en op basis daarvan de afstand berekenen. Wil je een zo accuraat mogelijke afstand, koop dan een bewegingsband met gps. 
  • Het aantal verbruikte calorieën bijhouden, gebaseerd op je bewegingen.
  • Hoogtes meten (trappen lopen!), dit kan alleen als er een zogenaamde altimeter in zit.
  • Je slaap meten, dit kunnen bijna alle activity trackers uit de test.
  • Je hartslag meten, met een ingebouwde hartslagmeter.
  • Meldingen doorgeven aan je telefoon. Daarmee lijkt de activity tracker qua functionaliteit op een smartwatch.

Vergelijk activity trackers en bekijk welke activity tracker het beste scoort. We hebben ook de beste stappentellers tot max €100 op een rijtje voor je gezet.

Een sporthorloge is er voor de (fanatieke) sporter. Lees ons koopadvies voor sporthorloges.

activity trackers polsen

3
Hoe werkt een activity tracker?

De activity tracker is een (arm)band met sensoren die van alles meten, zoals je hartslag. De tracker meet het aantal stappen dat je zet (en daarmee de afstand die je aflegt) doordat je tijdens het lopen met je arm beweegt. Verbruikte calorieën berekent hij op basis van alle bewegingen, ook stofzuigen.

Je hoeft een activity tracker niet elke dag op te laden. De batterij houdt het wel een aantal dagen vol. Sommige fabrikanten claimen zelfs 6 maanden. Daarom kun je een activity tracker in tegenstelling tot een smartwatch ook ’s nachts omhouden. Zo kan de tracker ook je slaapritme in de gaten houden.

Heeft je activity tracker een scherm? Dan zijn de verzamelde gegevens - zoals het aantal stappen van die dag - direct terug te zien op het display. Activity trackers zonder scherm werken meestal samen met je smartphone via een bijgeleverde app. Of je moet de activity tracker aansluiten op een pc of laptop om je gegevens te bekijken.

activity trackers pols

4
Waar kan ik verder op letten bij de aanschaf?

Een activity tracker kan allerlei mooie functies hebben, maar belangrijk is ook het gebruiksgemak: is het schermpje goed af te lezen, is het menu overzichtelijk? Check de resultaten in onze activity trackers vergelijker.

Je kunt kiezen voor een waterdichte activity tracker, zodat je hem om kunt houden bij het douchen. Wil je ermee kunnen zwemmen, dan moet de activity tracker niet alleen waterdicht zijn, maar ook tegen de ‘slagen’ in het water kunnen. Deze aspecten zijn ook te vinden in de vergelijker.

Let er tenslotte op, of je activity tracker samenwerkt met je smartphone. De meeste activity trackers werken met Android smartphones en iPhones, maar er zijn uitzonderingen. Zo werkt de Samsung Gear Fit2 alleen met Android.

Welke activity tracker is de beste voor jou?

activity trackers water

5
Uiterlijk en accessoires

Je zult een activity tracker waarschijnlijk allereerst kiezen op functionaliteit, maar voor velen is ook het uiterlijk belangrijk. De ene activity tracker is dikker, grover of zwaarder dan de andere. De een heeft een scherm, de ander niet. Soms zit de sensor zelfs verwerkt in een sieraad, zoals bij Fitbit. Dat is allemaal een kwestie van smaak.

Het is handig om te kijken wat de uitbreidingsmogelijkheden zijn, bijvoorbeeld of er andere kleuren bandjes zijn. Op deze manier doe je wellicht langer met je activity tracker.

activity trackers blauw rose

6
Alleen stappen tellen?

Wil je echt alleen meten hoeveel stappen je hebt gezet op een dag? Dan kun je het beste een eenvoudige goedkope stappenteller kopen. Deze zijn goedkoper dan activity trackers. Een stappenteller kun je aan een riem vastklippen of aan je pols dragen. Ze zijn er al vanaf €5 tot €10.  

Wil je geen geld uitgeven aan nog een extra apparaatje? Op de smartphone zijn ook (gratis) stappenteller-apps te installeren. Nadeel: je moet je telefoon de hele tijd bij je hebben.

stappenteller sportbroek
illust-dossier-probleem-community
Community

Stel je vraag!

Heb je vragen over je activity tracker? Of wil je iets weten over een specifiek type activity tracker? Praat mee op onze Community en deel je ervaringen.

We zijn de topics aan het ophalen...