icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Activity tracker kopen: waar let je op?

Een activity tracker, of fitness tracker, is een bewegingsmeter in de vorm van een armband die allerlei activiteiten bijhoudt. Bijvoorbeeld hoeveel stappen je zet, hoeveel calorieën je verbrandt en hoe je slaapritme is. Welke activity tracker past het beste bij jou en waar let je op bij de koop?

Keuzehulp activity trackers

Silvia Smit
Silvia Smit

Expert Elektronica


1
Activity tracker, sporthorloge of smartwatch?

Wil je onder meer bijhouden of je voldoende beweegt, wat je hartslag is of hoeveel calorieën je verbrandt? Je kunt dit doen met behulp van wearables. Deze komen grofweg in 3 smaken:

Maar hoe weet je welke bij je past en wat het verschil is tussen bijvoorbeeld een activity tracker en een smartwatch? In ons wearables-overzicht vertellen we wat elke wearable te bieden heeft, en wat niet. Zo kom je er snel achter wat voor jou de beste keuze is.

Ontdek de verschillen

Activity-trackers-Activiteit-Beweging

2
Kies de juiste activity tracker

Wil je weten welke activity tracker het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste activity tracker. 

Keuzehulp activity trackers

3
Hoe werkt een activity tracker?

De activity tracker is een (arm)band met sensoren die van alles meten, zoals je hartslag. De tracker meet het aantal stappen dat je zet (en daarmee de afstand die je aflegt) doordat je tijdens het lopen met je arm beweegt. Verbruikte calorieën berekent hij op basis van alle bewegingen, ook stofzuigen.

Je hoeft een activity tracker niet elke dag op te laden. De batterij houdt het wel een aantal dagen vol. Sommige fabrikanten claimen zelfs 6 maanden. Daarom kun je een activity tracker in tegenstelling tot een smartwatch ook ’s nachts omhouden. Zo kan de tracker ook je slaapritme in de gaten houden.

Heeft je activity tracker een scherm? Dan zie je de verzamelde gegevens zoals het aantal stappen van die dag, direct terug op het display. Activity trackers zonder scherm werken meestal samen met je smartphone via een bijgeleverde app. Of je moet de activity tracker aansluiten op een computer of laptop om je gegevens te bekijken.

Vergelijk activity trackers en bekijk welke activity tracker het beste scoort.

activity trackers pols

4
Waar kan ik verder op letten bij de aanschaf?

 • 3 gebruiksvriendelijk

  Gebruiksgemak en draagcomfort

  Het gebruiksgemak is belangrijk bij een activity tracker. Kun je het schermpje goed lezen, ook bij fel licht? En, is het menu overzichtelijk?

  Hij moet natuurlijk goed zitten, want je hebt 'm dag en nacht om je pols. We testten daarom het draagcomfort van iedere activity tracker, ook tijdens het sporten.  

   

   

 • waterdicht

  Waterdicht

  Je kunt kiezen voor een waterdichte activity tracker, zodat je hem om kunt houden bij het douchen. Wil je ermee kunnen zwemmen, dan moet de activity tracker niet alleen waterdicht zijn, maar ook tegen de ‘slagen’ in het water kunnen. Dit soort zaken kun je ook checken in onze vergelijker.

 • Koppeling smartphone

  Koppeling met smartphone

  Let er tenslotte op, of je activity tracker samenwerkt met je smartphone. De meeste activity trackers werken met Android-smartphones en iPhones, maar er zijn uitzonderingen. Zo werkt de Samsung Gear Fit2 alleen met Android.

  Vergelijk zelf activity trackers en bekijk wat voor jou de beste activity tracker is.

5
Uiterlijk en accessoires

Je zult een activity tracker waarschijnlijk allereerst kiezen op functionaliteit, maar voor veel mensen is ook het uiterlijk belangrijk. De ene activity tracker is dikker, grover of zwaarder dan de andere. De een heeft een scherm, de ander niet. Soms zit de sensor zelfs verwerkt in een sieraad, zoals bij Fitbit. Dat is allemaal een kwestie van smaak.

Het is handig om te kijken wat de uitbreidingsmogelijkheden zijn, bijvoorbeeld of er andere kleuren bandjes zijn. Op deze manier doe je wellicht langer met je activity tracker.

activity-tracker-diversmodel

6
Alleen stappen tellen?

Wil je echt alleen meten hoeveel stappen je hebt gezet op een dag? Dan kun je het beste een eenvoudige, losse stappenteller kopen. Deze zijn goedkoper dan activity trackers. Een simpele stappenteller kun je aan een riem vastklippen of aan je pols dragen. Ze zijn er al vanaf €5.  

Wil je geen geld uitgeven aan nog een extra apparaatje? Op de smartphone zijn ook (gratis) stappenteller-apps te installeren. Nadeel: je moet je telefoon de hele tijd bij je hebben.

stappenteller-simpelmodel
CB-Community-Banner-blue.jpg

Stel een vraag of help anderen

Heb je vragen over je activity tracker? Of wil je iets weten over een specifiek type activity tracker? Praat mee op het forum en deel je ervaringen.

Bekijk het forum