Hartslag meten: hoe doe je dat?
Sporters meten vaak de hartslag om zo hun prestaties te kunnen verbeteren. Maar je hartslag vertelt de hele dag en nacht iets over je gezondheid. Hoe kun je dit meten en met welke apparaten? En wat zeggen onze testresultaten over de nauwkeurigheid van deze metingen?

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op:21 december 2020

Hartslag meten zonder borstband
Een heleboel wearables hebben een ingebouwde hartslagmeter. Deze meet via een sensor de hartslag in de pols.
De lichtjes die door je huid schijnen, meten de reflectie van de hoeveelheid bloed die bij elke hartslag rondgepompt wordt.
Smartwatch of activity tracker met borstband
Sommige activity trackers en smartwatches zijn te koppelen aan een losse hartslagband. Zoals de naam al aangeeft, plaats je de borstband rond de borst. Maak voor gebruik de borstband vochtig zodat de hartslag beter wordt gedetecteerd. Heb je snel last van een geïrriteerde huid, dan is een borstband minder geschikt. Op je smartwatch of activity tracker kun je de gegevens over je hartslag aflezen. En meestal ook in de bijbehorende app.
Een smartwatch of activity tracker met (externe) hartslagmeter hoeft niet duur te zijn. Zo hebben verschillende goedkope stappentellers deze functie ook.
Hoe nauwkeurig zijn de metingen?
- De meeste smartwatches zijn zeer geschikt om je hartslag nauwkeurig bij te houden. Bekijk wat de beste smartwatch is in onze vergelijker.
- De door ons geteste smartwatches met hartslagmeter laten uiteenlopende scores zien. Ontdek wat voor jou de beste smartwatch is.
- Bij activity trackers zijn er veel verschillen in prestaties van hartslagmetingen. Vergelijk de beste activity trackers en filter de testresultaten op hartslagmeter in onze vergelijker.
Voorkom een miskoop
Met onze test zie je in één oogopslag welke sporthorloges goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.
Lees ook:
- Keuzehulp activity trackers. Ontdek welke activity tracker bij jou past
- Stappentellers: welke kies je?
- Slaap meten: wat kun je ermee?