icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema voor de Consumentenbond. Daarom zorgen we dat jij duurzame keuzes kunt maken en geven we advies.

duurzaamheid-header-1200x800px

Groene Keuze

Een goede keuze is volgens ons ook een duurzamere keuze. Daarom krijgen producten of diensten het predicaat Groene Keuze als ze minimaal een 7 scoren voor het testonderdeel duurzaamheid. Zo zie je in één oogopslag wat een duurzame keuze is.

Predicaat Groene Keuze nieuws

Onze visie

onze-visie--duurzame-keuzes-1200x1200px

Duurzamere keuzes

Als we milieubewust leven, sparen we onze leefomgeving voor toekomstige generaties. Daarom is duurzaamheid voor ons een belangrijk onderwerp en helpen we consumenten bij het maken van duurzame keuzes.

We zorgen dat consumenten eerlijke en onafhankelijke informatie over de milieu-impact van producten krijgen. Claims van fabrikanten vertrouwen consumenten niet zomaar. Soms is dat terecht, soms niet. Daar bieden wij uitkomst met het predicaat Groene Keuze.

Verder helpen we consumenten om op duurzamere manieren energie te gebruiken, duurzame voedselkeuzes te maken, duurzaam te reizen, producten en diensten te kopen en te gebruiken, en om te gaan met oude goederen en plastic afval.

 

Duurzaam leven? Dit kun jij doen

 • Artikel_energiebesparenverwarming

  Energie besparen

  Je kunt energie besparen door je woning te isoleren en over te stappen op zonne-energie. Wij helpen je om je huis te verduurzamen. Of kies de groenste energieleverancier.

 • Duurzamer eten algemeen markt

  Duurzaam eten

  Wat je eet en drinkt heeft een grote impact op jouw ecologische voetafdruk. Vervang dierlijke producten zoveel mogelijk voor plantaardige. Dan eet je al veel duurzamer.

 • Consuminderen

  Consuminderen

  Zo'n 30% van de CO2-uitstoot komt door de spullen die we kopen. Producten maken en vervoeren kost grondstoffen en energie. Koop daarom liefst tweedehands of refurbished.

 • zoekgeraakte-bagage-koffer

  Reizen & Vervoer

  Maak minder vlieg- en autokilometers. Dan verklein je jouw voetafdruk. Reis met de trein, pak een fiets, de e-bike of ga lopen. Lees hier wanneer elektrisch rijden beter is voor het milieu.

Laatste nieuws

 • luchtvaartmaatschappijen

  Greenwashing bij vliegmaatschappijen

  Consumentenorganisaties dienen gezamenlijk een klacht in over greenwashing bij 17 Europese luchtvaartmaatschappijen. Ze vragen Europa in te grijpen.

 • Repareren van producten

  Geef producten een langer leven

  Producten moeten langer meegaan dan ze nu doen. Daarom hebben onderzoek gedaan om te kijken wat daarvoor nodig is.

 • waterfles-2-1200x800px

  Flessenwater stuk minder 'groen' dan voorgespiegeld

  De Consumentenbond en 13 andere Europese consumentenorganisaties hebben samen met hun koepel BEUC een klacht ingediend over greenwashing op waterflessen.

 • Ecodesign en energielabel smartphones en tablets

  Productie smartphones en tablets duurzamer

  De Europese Unie wil strengere regels voor levensduur, gebruik van grondstoffen en duurzame materialen bij de productie van smartphones en tablets. Daardoor moet de milieu-impact van dit soort elektronische apparaten verminderen.

Zonnepanelen Collectief

Direct energie besparen en duurzamer leven? Doe dan mee aan ons Zonnepanelen Collectief.

 

 • Eerlijke offerte
 • Deskundige installatie
 • €100 cashback


Wij regelen alles omdat jij recht hebt op een goede deal.

zonnepanelencollectief1200x800px