icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Van pdf naar epub: maak pdf bestanden beter leesbaar

Pdf-bestanden kunnen slecht leesbaar zijn op een e-reader. Omdat de pagina's niet van grootte kunnen veranderen, kunnen letters van het scherm vallen. Door de bestanden om te zetten kan de leesbaarheid soms een stuk verbeteren.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert ElektronicaGepubliceerd op:13 januari 2017

Pdf's slecht leesbaar op e-readers

Epub- en mobi-bestanden zijn goed leesbaar op een e-reader. Dat komt doordat deze bestanden geen vaste opmaak hebben. De e-reader leest het bestand uit en past het aan. Daardoor kun je gemakkelijk de lettergrootte veranderen en vallen de letters niet van het scherm.

Bij een pdf is dit anders. Dit bestandsformaat heeft geen flexibele opmaak. Dat kan lastig zijn bij het lezen op een e-reader.

Pdf naar epub omzetten

Door het bestandsformaat te converteren met Calibre kan een pdf-bestand een stuk leesbaarder worden. Maar let op: dit gaat zeker niet met alle pdf-bestanden goed.

  • Een pdf-bestand met een simpele opmaak kun je vaak omzetten naar epub-formaat. Doordat het bestand overzichtelijk is, weet Calibre op welke manier het epub-bestand moet worden aangemaakt.
  • Een pdf-bestand met een ingewikkelde opmaak wordt vaak niet (goed) omgezet naar het epub-formaat. Dit kan voorkomen wanneer er veel afbeeldingen in het bestand staan. Of wanneer teksten verspringen.

Het omzetten van pdf-bestanden naar epub-formaat gaat dus niet altijd goed. Maar voor 'kale' boeken en teksten kan het omzetten een goede uitkomst zijn.

Lees het stappenplan:
Epub bestanden lezen op je Kindle e-reader

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.