icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Van pdf naar epub: maak pdf bestanden beter leesbaar

Pdf-bestanden kunnen slecht leesbaar zijn op een e-reader. Omdat de pagina's niet van grootte kunnen veranderen, kunnen letters van het scherm vallen. Door de bestanden om te zetten kan de leesbaarheid soms een stuk verbeteren.
Andre van Zwet_S

Andre van Zwet   Expert ElektronicaGepubliceerd op:13 januari 2017

Slecht leesbaar

Epub- en mobi-bestanden zijn goed leesbaar op een e-reader. Dat komt doordat deze bestanden geen vaste opmaak hebben. De e-reader leest het bestand uit en past het aan. Daardoor kun je gemakkelijk de lettergrootte veranderen en vallen de letters niet van het scherm.

Bij een pdf is dit anders. Dit bestandsformaat heeft geen flexibele opmaak. Dat kan lastig zijn bij het lezen op een e-reader.

Pdf-bestanden omzetten naar epub-formaat

Door het bestandsformaat te converteren met Calibre kan een pdf-bestand een stuk leesbaarder worden. Maar let op: dit gaat zeker niet met alle pdf-bestanden goed.

 • Een pdf-bestand met een simpele opmaak kan vaak wel worden omgezet naar epub-formaat. Doordat het bestand overzichtelijk is, weet Calibre op welke manier het epub-bestand moet worden aangemaakt.
 • Een pdf-bestand met een ingewikkelde opmaak wordt vaak niet (goed) omgezet naar het epub-formaat. Dit kan voorkomen wanneer er veel afbeeldingen in het bestand staan. Of wanneer teksten ten opzichte van elkaar verspringen.

Het omzetten van pdf-bestanden naar epub-formaat gaat dus niet altijd goed. Maar voor 'kale' boeken en teksten kan het omzetten een goede uitkomst zijn.

https://cms.consumentenbond.nl/content/path/content/documents/cbhippowebsite/tests/e-reader/contentpaginas/_artikelen/stappenplan-epub-bestanden-lezen-op-je-kindle

Stappenplan

Klik de afbeeldingen om ze te vergroten

 1. Download Calibre via: https://calibre-ebook.com/download
   
 2. Installeer het programma
   
 3. Doorloop de wizard: Kies een plek om de boeken op te slaan en selecteer je e-reader uit het lijstje.

  epub naar kindle stap3
  epub naar kindle stap3-2
   
 4. Klik op het pijltje naast de knop ‘Boeken toevoegen’ en kies ‘Boeken uit mappen en deelmappen toevoegen’. Afhankelijk van de map die je met boeken hebt gevuld, kies je voor de optie met één of meerdere boeken per map.

  epub naar kindle stap4
   
 5. Je boeken staan nu in de bibliotheek van Calibre. Van elk boek zie je rechts onder de cover van het boek in welke bestandsformaten het bestand beschikbaar is. In dit geval alleen in pdf-formaat. 
   
 6. Selecteer de boeken waarvan je het bestandsformaat wilt aanpassen. Met de ‘Ctrl’ knop ingedrukt kan je meerdere boeken tegelijk selecteren. Met de knoppencombinatie ‘Ctrl+A’ selecteer je alle boeken in 1 keer. Klik daarna op 'Boeken Converteren'.

  epubnaarpdf5en6
   
 7. Je komt nu in het menu waar je bestandsformaten kunt aanpassen. Rechtsboven kies je het gewenste bestandsformaat. In dit geval kiezen we 'epub'. Andere instellingen hoeven niet te worden aangepast. Klik daarna op 'OK'.

  epubnaarpdf7
 8. De boeken worden nu omgezet. Sluit de e-reader aan op je computer. De menubalk van Calibre verandert nu automatisch. We moeten nu het juiste formaat selecteren dat naar de e-reader wordt gekopieerd. Selecteer het boek of de boeken die je op de e-reader wilt zetten. Klik op het kleine pijltje rechts naast de knop 'naar apparaat sturen'. Zet de cursor op 'stuur specifiek formaat naar' en kies 'hoofdgeheugen'.

  epubnaarpdf8
 9. Je krijgt nu een menu te zien waarin je kunt kiezen welk formaat bestand je wilt overzetten. Kies hier voor 'epub' en klik daarna op 'OK'.
  epubnaarpdf9
 10. Klaar. De boeken worden nu in het nieuwe bestandsformaat op je e-reader gezet. Zorg er wel voor dat je het juiste bestand opent op je e-reader. Verwijder eventueel de pdf op je e-reader.

  Heb je nog vragen over het omzetten van boeken met Calibre? Laat het weten in een reactie onder dit bericht.

Lees meer

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.