icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kies voor snel internet via 4G

Wil jij supersnel internet op je telefoon? Dat kan met 4G. Bij de grote providers zit 4G standaard in een abonnement. Wat is 4G precies en is je telefoon wel geschikt voor dit snelle internet?
Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 25 oktober 2021

Artikel_4ginternet

4G in Nederland

Snelheid van 4G

De downloadsnelheid die je met 4G kunt behalen ligt tussen de 50 en 100 Mbps. De snelheid die je kunt behalen hangt af van verschillende factoren: 

  • de snelheid van je abonnement;
  • de kwaliteit van je smartphone;
  • de afstand van je smartphone tot de zendmast;
  • de aanwezigheid van muren en gebouwen tussen jou en de zendmast;
  • het aantal gebruikers die via dezelfde zendmast aan het internetten zijn.

Wat is het verschil tussen 3G en 4G? 

Het verschil merk je vooral bij het kijken van video’s en online muziek luisteren. De laadtijd bij 4G is sneller en het beeld en geluid kun je in hogere kwaliteit afspelen. 

4G in het buitenland

Nederlandse providers hebben met veel landen afspraken over het gebruik van 4G. Bij KPN, Vodafone en T-Mobile kun je in een groot aantal landen internetten via 4G. In de praktijk kan het zijn dat je smartphone in het buitenland terugvalt op 3G-internet. Een alternatief is het gebruik van een lokale simkaart.

Buitenlandse frequenties

Je smartphone moet geschikt zijn voor de 4G-frequenties van de provider die je in het buitenland gebruikt (roaming). Als dat in orde is, moet 4G ook nog eens beschikbaar zijn op de plekken die je bezoekt (dekking). Vooral buiten Europa moet op je dataverbruik letten.

4G-storing op de kabel

Het 4G-netwerk kan storingen veroorzaken op tv-zenders via de kabel. Ook als je zelf geen gebruik maakt van het 4G-netwerk. Het aantal storingen is afhankelijk van het 4G-dataverkeer en het aantal mensen dat naar de tv-zender kijkt.

Heb je last van storingen? Neem dan contact op met je kabelprovider. Bij voldoende meldingen kan de kabelaar de tv-zender die stoort onderbrengen in een ander deel van de kabelbandbreedte. Daar waar de zender geen last heeft van het 4G-signaal.

Storing op het televisiesignaal kun je ook zelf verhelpen. Vervang oudere storingsgevoelige kabels en stekkers door afgeschermde coaxkabels en coaxstekkers.

Om consumenten te helpen met de aanschaf van goede kabels is door de Nederlandse kabelaars het Kabel Keur in het leven geroepen. Met deze kabels zou je geen last van storingen meer moeten hebben. Op hun website vind je een stappenplan voor het oplossen van storingen op het televisiesignaal.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.