icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Kies voor snel internet via 4G

Wil jij supersnel internet op je telefoon? Dat kan met 4G. Bij de grote providers zit 4G standaard in een abonnement. Wat is 4G precies en is je telefoon wel geschikt voor dit snelle internet?
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 25 oktober 2021

Artikel_4ginternet

4G in Nederland

Snelheid van 4G

De downloadsnelheid die je met 4G kunt behalen ligt tussen de 50 en 70 Mbps. De snelheid die je kunt behalen hangt af van verschillende factoren: 

  • de snelheid van je abonnement.
  • de kwaliteit van je smartphone.
  • de afstand van je smartphone tot de zendmast.
  • de aanwezigheid van muren en gebouwen tussen jou en de zendmast.
  • het aantal gebruikers die via dezelfde zendmast aan het internetten zijn.

4G in het buitenland

Nederlandse providers hebben met veel landen afspraken over het gebruik van 4G. Bij KPN, Vodafone en T-Mobile kun je in een groot aantal landen internetten via 4G. In de praktijk kan het zijn dat je smartphone in het buitenland terugvalt op 3G-internet. Een alternatief is het gebruik van een lokale simkaart.

Buitenlandse frequenties

Je smartphone moet geschikt zijn voor de 4G-frequenties van de provider die je in het buitenland gebruikt (roaming). Als dat in orde is, moet 4G ook nog eens beschikbaar zijn op de plekken die je bezoekt (dekking). Vooral buiten Europa moet op je dataverbruik letten.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.