! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat is 5G en wat kun je ermee?

KPN, T-Mobile en Vodafone hebben al 5G-abonnementen. Ook zijn er smartphones met 5G-modem. De belofte: supersnel mobiel internet. Wat zijn de voordelen en moet je al mee? 
Stefan Vrijdag

Stefan Vrijdag , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 6 april 2021

Wat is 5G?

5G is de opvolger van 4G. Het is de vijfde generatie in mobiele netwerken. 5G maakt onder andere heel snel mobiel internet mogelijk. In theorie wel 20 gigabit (20.000 megabit) per seconde. En bij 5G is de capaciteit van het netwerk veel groter dan bij 4G. Er worden meer en hogere frequenties worden gebruikt. Dat zorgt voor een betere dekking en bereik en minder belasting van het netwerk. Er kunnen veel meer data worden verzonden tussen apparaten onderling.

Wat kun je met 5G?

Supersnel internet is handig om even snel een film te downloaden. Verder is er nog geen baanbrekende toepassing die zo veel snelheid nodig heeft. Bij 5G is er minder vertraging (‘latency’) bij het verbinden met het netwerk. Een webpagina laadt daardoor sneller en een liedje op Spotify begint eerder te spelen. Bij gamen en augmented reality zorgt dat voor een vloeiender spelervaring.

Wat heb je nodig voor 5G?

Voor 5G-internet heb je een smartphone nodig met een ingebouwd 5G-modem. Zo’n toestel ondersteunt hogere datasnelheden. Voor de hogere downloadsnelheden hoef je nu nog niet te kiezen voor 5G. Wel kun je mogelijk al profiteren van de betere dekking die het 5G-netwerk biedt. Veel nieuwe telefoons kunnen al overweg met 5G.

Welke providers bieden 5G aan?

Op de netwerken van KPN, T-Mobile en VodafoneZiggo staat 5G internet nu aan. Het verschilt per provider en per abonnement of je toegang hebt tot het 5G-netwerk.

Eind juni 2020 vond de frequentieveiling plaats van lagere 5G-frequenties (700, 1400 en 2100 MHz). Providers gebruiken die ook voor het verbeteren van hun 4G-netwerk. In 2022 vindt er een veiling plaats van de hogere en snellere 3,5 GHz-band.

Waar is 5G nu al beschikbaar?

Bij T-Mobile staat 5G in grote delen van Nederland aan. T-Mobile wil dit jaar nog landelijke dekking bieden, maar op de dekkingskaart zijn nu nog veel gaten te zien.

KPN wil 5G volgend jaar landelijk dekkend hebben. Op de netwerkkaart van KPN is te zien dat 5G nu nog is voorbehouden aan de Randstad.

VodafoneZiggo geeft aan dat 5G nu voor 80% van de bevolking beschikbaar is. Volgens zijn netwerkkaart is het bereik in het westen van het land een stuk beter dan in het oosten.

Welke abonnementen met 5G zijn er?

Providers bieden 5G op verschillende manieren aan:

  • Bij KPN is 5G beschikbaar in alle mobiele abonnementen. Je betaalt niet méér voor een 5G-verbinding.
  • VodafoneZiggo biedt 5G aan bij Red-abonnementen met minimaal 10 GB aan data.
  • T-Mobile biedt 5G  aan bij Unlimited-abonnementen. Bij goedkopere abonnementen betaal je er €2 per maand extra voor. 

Hoe zit het met de straling bij het 5G-netwerk?

Er zijn zorgen over de gevolgen van 5G voor de gezondheid. De vrees is dat de straling van de antennes in het 5G-netwerk schadelijk is. Voor een goed bereik breiden providers hun netwerk uit met heel veel nieuwe zendmasten. Dat zorgt voor angst voor de negatieve effecten van straling.

Wetenschappelijk onderzoek naar straling heeft tot nu toe geen schadelijke effecten op de gezondheid aangetoond. Een studie van het RIVM geeft aan dat gemeten straling van 5G netwerken onder de gangbare limieten ligt. 

Kan 5G mijn thuisnetwerk vervangen?

Ja, 5G kan een alternatief worden voor vast internet thuis. 4G is nu vaak al een stuk sneller dan een vaste adsl-verbinding. T-Mobile en KPN bieden al 4G-abonnementen voor thuisgebruik met onbeperkt datagebruik. Via een modem met een speciaal simkaartje vang je het 4G-internetsignaal van buiten op en kun je het internet bedraad of via wifi binnenshuis verder verspreiden.

Deze oplossing is vooral bedoeld als je woont in een gebied waar vast internet erg traag is. Er zijn al modems die een 5G-signaal kunnen omzetten naar wifi. Maar er zijn nog geen abonnementen die zich goed lenen voor thuisgebruik.

Meer lezen