icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Check de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon.

VluchtClaimService

NLziet

Eerste indruk | NLziet biedt programma's, films en series van NPO, RTL en SBS in hoge kwaliteit en tot 1 jaar terug. De dienst heeft helaas veel tekortkomingen.
Stefan Vrijdag

Expert Elektronica

Gepubliceerd op:  26 juni 2014


Merk NLziet

Richtprijs € 7,95 per maand


NLziet-overzicht

Review: NLziet

NLziet 01Door Netflix heeft tv-kijken wanneer het je uitkomt een grote vlucht genomen. Voor een vaste prijs per maand kun je onbeperkt kijken naar films en series. Het afgelopen jaar zijn er een aantal all-you-can-watch diensten bijgekomen: Videoland Unlimited en Myprime van UPC.

Nu komt daar NLZiet van de Nederlandse omroepen bij. Het is een platform met ingangen naar films, series en tv-programma’s van RTL, SBS en NPO. NLziet heeft een hogere kwaliteit video en biedt films en tv-programma’s van maximaal 12 maanden oud aan, en soms een week vooruit. Ook zijn er geen commercials. NLziet is veelbelovend, maar schiet op veel punten tekort.

Beperkt aanbod

Het aanbod van NLziet valt tegen. Naast programma’s van de ‘gewone’ gemist-sites van NPO, RTL en SBS (KIJK), zijn er een handjevol series en films, voornamelijk Nederlands materiaal. Verwacht niet dat je hele seizoenen van series kunt bekijken. Hou je van Nederlandse series dan kom je nog best aan je trekken met Danny Lowinski, Moordvrouw en Dokter Tinus. 

Voor grote buitenlandse series kun je beter terecht bij Netflix of HBO. Zo toont RTL alleen de bekende Amerikaanse serie Hannibal. Waarom zijn Arrow, Spartacus en The Blacklist niet te bekijken? Die staan namelijk wel op de website van RTL XL: te zien voor €1,50 per aflevering. All-you-can-eat, maar voor de kers op de taart mag je apart afrekenen. Weinig smaakvol.

Beeldkwaliteit voldoende

De beeldkwaliteit van de video’s op NLziet is voldoende, maar niet geweldig. Het is niet bekend welke kwaliteit de streams hebben en er zijn verschillen tussen de drie omroepen. NLziet zegt zijn filmpjes ‘in de hoogst mogelijke kwaliteit aan te bieden’.

Bij de serie Sherlock is het verschil in beeldkwaliteit tussen de gratis streams van de NPO en NLziet groot. Het beeld op de eerste foto is een stuk scherper en helderder. Dat mag ook wel want de kwaliteit van de NPO-streams is doorgaans belabberd, zoals op de tweede foto te zien is.  

Bij RTL wisselt de beeldkwaliteit per programma. Heel scherp zijn de beelden meestal niet. Bij KIJK zijn de beelden vaak net wat scherper en helderder. Maar ook hier is het niet geweldig.

NLziet - npo plus klein Nlziet - NPO klein
Klik voor een grote afbeelding

Niet uniform

NLziet is een verzameling van losse diensten zonder goed uniform ontwerp. Daardoor is het soms lastig zoeken naar leuke filmpjes. Op de homepage van NLziet staan 3 vensters met 5 uitgelichte programma’s van RTL, KIJK en NPO. Zodra je een programma aanklikt, schiet je gelijk door naar de homepage van de afzonderlijke dienst.

Elke website heeft zijn eigen lay-out en indeling. Alleen de NLziet zoekbalk, je favorieten en je profiel is bij elke site hetzelfde. Bij de apps is het ontwerp en het menu per dienst wel bijna gelijk. Alleen de kleuren wijken af.

NLziet - homepage klein  NLziet - NPO overzicht klein
Klik voor een grote afbeelding

Geen kijkhulp

NLziet heeft weinig manieren om je te helpen bij het kijken. Een leuk programma kun je toevoegen aan favorieten. Elke keer als er een nieuwe aflevering is, zie je een rood uitroeptekentje als melding. Meer hulpmiddelen krijg je niet. Zo is het niet mogelijk om een programma te onderbreken om het later verder te kijken op het moment dat je was gestopt. Ook onthoudt hij niet welke afleveringen van een serie je al gezien hebt. Slimme suggesties op basis van je kijkgedrag zijn er ook al niet. Al met al zijn de mogelijkheden zeer beperkt.

Conclusie

Op papier spreekt NLziet zeer tot de verbeelding. Alle filmpjes van de grote Nederlandse omroepen in hoge kwaliteit, zonder reclame en tot een jaar terug te zien. Je zou er bijna je digitale tv-abonnement voor de deur uit doen. Ware het niet dat er geen live tv is en de programma’s niet te bekijken zijn op een tv. Met ondersteuning voor Google Chromecast en Apple Airplay wordt dat laatste waarschijnlijk snel opgelost. Maar ook dan ontbreekt er nog te veel.

Het buitenlandse serieaanbod is mager, de menu’s en de navigatie zijn verwarrend en de kijkhulp is te beperkt. Je kunt je tv-abonnement beter niet opzeggen want NLziet is er geen vervanging voor. 

Wat is NLziet?

NLziet 01Video on demand dienst NL Ziet is een samenwerking tussen de commerciële omroepen en de publieke omroep. Dat is vrij bijzonder want dat kwam niet eerder voor.

Wat is er te zien?  

NLZiet toont programma’s, documentaires en series van SBS, RTL en de NPO (Uitzending gemist). De programma’s zijn ook te zien via de gratis apps en sites van de diensten zelf. Voor €7,95  krijg je:

 • video in hogere kwaliteit dan de gratis diensten;
 • de mogelijkheid om sommige films en programma’s tot 12 maanden terug te zien, soms een week vooruit;
 • geen reclame. 

Hoe is NLziet te bekijken?

NLziet is te bekijken in de browser van je pc en op tablets en smartphones met Android en iOS. Naar alle waarschijnlijkheid komt er ondersteuning voor Apple Airplay en Google Chromecast. Daarmee kun je video via de Apple TV mediaspeler draadloos op je tv bekijken. Ook aangekondigd is ondersteuning voor Google Chromecast.

Lees de review van NLziet

Nieuwste artikelen

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Nieuw & interessant

 • online-tvkijken
  10 aug.

  Gratis online tv kijken

  Waar kun je tv-programma's gratis online kijken? Wij geven een overzicht van wat er wel en niet mogelijk is.
 • NPO eerste indruk
  Eerste indruk  |  11 jul.

  NPO Start

  De NPO heeft zijn apps en website een opfrisbeurt gegeven en probeert zo de Netflix van de lage landen te worden. Tegen betaling kun je nu zonder reclames in HD kijken. Is dat het geld waard?
    15 reacties
 • tvh3netflixab_vrij
  Eerste indruk  |  7 jul.

  Humax TV+ H3

  Met de Humax TV+ H3 mediaspeler kun je onder meer Netflix en NPO bekijken. Voegt zo’n smart kastje iets toe?
    1 reactie
 • televisie-kijken
  30 mei.

  Tv-aanbieders concurreren met programma-aanbod

  Tot 2016 kon je bij nagenoeg alle aanbieders van internet en tv dezelfde extra tv-pakketten afnemen. In 2016 kwam daar grote verandering in met unieke content.
    5 reacties