icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Afdanken van je router

Je hebt een nieuwe router gekocht. Of je bent het van plan. Wat doe je met je oude router als hij nog werkt? En wat doe je ermee als hij kapot is? In de schuur laten liggen of in de vuilnisbak gooien zul je denken, maar er zijn ook andere mogelijkheden. Op deze pagina geven we afdanktips voor routers.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Gepubliceerd op:17 april 2014


Je oude router in de schuur of garage laten verstoffen is niet ideaal. Wat dan wel? Onderstaande voorstellen zijn in ieder geval beter voor het milieu:

  • Koop niet direct een nieuwe router, maar heroverweeg vervanging: heb je echt een nieuwe router nodig? Dat klinkt betuttelend, maar problemen met de oude router zijn niet altijd opgelost door simpelweg een nieuwe te plaatsen. Het bereik van de oude router kan bijvoorbeeld al worden verbeterd door de router anders te plaatsen. Andere problemen kun je misschien wel oplossen door een firmware update.
  • Als je router minimaal beschikt over WPA2-beveiliging dan kun je hem een tweede leven geven door hem weg te geven of te verkopen.
  • Gooi je toch je router weg? Lever hem in bij je lokale afvalbrengstation of milieustraat.

Heroverweeg vervanging

Bij oude energieverslindende apparaten zoals je cv-ketel, wasmachine of droger is het vaak milieuvriendelijker om ze te vervangen dan om ze te blijven gebruiken. Bij routers en andere elektronische apparaten is dit zelden het geval.

Zolang je je router en andere elektronische apparaten gebruikt, hebben ze niet zoveel impact op het milieu. De impact valt volledig in het niet bij die van de productie- en afdankfase. Het langer gebruiken van dat soort producten is dus heel belangrijk om de totale impact op het milieu te verminderen. Bedenk daarom goed of je echt het nieuwste van het nieuwste nodig hebt.

Weggeven of verkopen

Een router die nog werkt kun je weggeven of verkopen. Ten minste, controleer of de router minimaal met WPA2 is te beveiligen. Dat spaart grondstoffen en energie voor de productie van een nieuwe router en het voorkomt afval. En je kunt er iemand anders blij mee maken of er nog iets aan verdienen.

Weggeefmogelijkheden:

  • familie, vrienden, collega's of kennissen;
  • (sport)vereniging;
  • kringloopwinkel;
  • goede-doelenwinkel;
  • advertentie plaatsen met 'gratis af te halen' op marktplaats.nl of gratisaftehalen.nl.

Verkoopmogelijkheden:

Toch weggooien?

Besluit je toch om je oude router weg te gooien? Gooi hem dan niet in de vuilnisbak, maar lever hem apart in zodat hij milieuvriendelijk wordt verwerkt. Je kunt je oude router bijvoorbeeld inleveren bij je lokale afvalbrengstation of milieustraat. Op die manier kan een gedeelte van het materiaal opnieuw gebruikt worden. Deze tip geldt ook voor je andere apparaten.

Ben je nog op zoek naar een nieuwe router? Kijk dan eens in onze vergelijker draadloze routers!