icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoe wij routers testen

Een goede router of wifi-modem is belangrijk voor je internetverbinding thuis. Daarom testen wij doorlopend routers van verschillende merken en wifi-modems van diverse providers. De routers kopen we zelf en de wifi-modems lenen we van providers. Vervolgens sturen we ze naar een gespecialiseerd, onafhankelijk laboratorium. Het lab test de routers en wifi-modems onder andere op snelheid, gebruiksgemak, mogelijkheden, energieverbruik en beveiliging.
Dennis Pronk
Dennis Pronk

Expert Elektronica

Bijgewerkt op:  14 maart 2018

routers hoe wij testen

De routers in onze test zijn door ons geselecteerd en ingekocht in de winkel. Dat inkopen doen we precies zoals je zelf ook kunt doen. Meestal online via een bekende webwinkel, maar soms ook door fysiek naar een winkel toe te gaan.

Een uitzondering hierop zijn de wifi-modems van providers. Die apparaten zijn door providers van hun eigen software voorzien en zijn in de meeste gevallen niet te koop. Hierdoor is de enige optie om die modellen via de providers aan te vragen.

De test routers bestaat uit verschillende de volgende hoofdonderdelen:

  • Snelheid, weegt mee voor 45%.
  • Gebruiksgemak, weegt mee voor 27%.
  • Veelzijdigheid, weegt mee voor 23%.
  • Energieverbruik, weegt mee voor 3%.
  • Beveiliging en privacy, weegt mee voor 2%.

Snelheid

Snelheid telt het zwaarste mee voor het testoordeel. We bepalen het oordeel voor snelheid op basis van de gemiddelde draadloze snelheid op de 2,4 GHz-band en de 5 GHz-band. Ook bekijken we de snelheid op 10 meter afstand en op 7 meter afstand door een wand heen.

Daarnaast meten we de gemiddelde snelheid via een smartphone van een A-merk. De snelheid via een netwerk-kabel telt ook mee. Als de router usb-versie 3 (of hoger) ondersteuning heeft, kijken we ook naar de snelheid van zowel schrijven als lezen via de usb-poort. Als laatste kijken we hoe goed de router bestanden streamt.

Gebruiksgemak

Een router moet eenvoudig te installeren en bedienen zijn. We kijken voor het oordeel gebruiksgemak onder meer naar de installatie-procedure. Ook kijken we hoe gemakkelijk je de router kunt updaten.

Daarnaast telt mee of een handleiding is meegeleverd. Als dat niet het geval is downloaden we deze om hem alsnog te beoordelen.

Veelzijdigheid

Hoeveel mogelijkheden heeft de router? We inventariseren onder andere het aantal netwerkaansluitingen en usb-aansluitingen. Ook kijken we of de router in te stellen is als webcam- of printer-server.

Energieverbruik

Het is interessant hoeveel energie een router verbruikt, hoewel een router relatief weinig energie verbruikt vergeleken met bijvoorbeeld een wasmachine. We meten de router terwijl hij geen gegevens hoeft te verwerken en tijdens een intensieve gegevensoverdracht.

Op basis van onze metingen berekenen we de jaarlijkste kosten en die publiceren we in onze vergelijker.

Beveiliging en privacy

We hebben dit testoordeel hernoemd van 'standaardbeveiliging' naar 'beveiliging en privacy'. We kijken goed naar de standaard beveiligingsinstellingen en sinds augustus 2017 proberen we ook te beoordelen hoe goed de fabrikant om gaat met je privacy.

Wijziging test

Sinds augustus 2017 zijn er enkele wijzingen toegepast op het testprogramma routers. Hierdoor kunnen testoordelen van eerder geteste routers enkele tienden afwijken van het oude testoordeel. Bij de ene router pakt dat positief uit en bij de ander negatief.

Voorbeelden van wijzigingen zijn: een hogere weging voor 'opties voor ouderlijk toezicht' en 'webinterface via smartphone'. En een lagere weging voor 'positie aan/uit-knop' en 'duidelijkheid ledjes'.

Router niet getest?

We doen er alles aan om alle belangrijke routers te testen. Toch kan het zo zijn dat we een router missen. Op de pagina 'Waarom zit mijn product niet in de test?' lees je er meer over.

Testresultaten routertest

Welke router komt als Beste uit de Test en welke als Beste Koop? Bekijk het in onze vergelijker.

Lees meer:

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg