icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Samen energie inkopen levert voordeel op|

Doe mee met ons Energiecollectief!

Energiecollectief icon

Hoe wij routers testen

Een goede router of wifi-modem is belangrijk voor je internetverbinding thuis. Daarom testen wij doorlopend routers van verschillende merken en wifi-modems van diverse providers. De routers kopen we zelf en de wifi-modems lenen we van providers. Vervolgens sturen we ze naar een gespecialiseerd, onafhankelijk laboratorium. Het lab test de routers en wifi-modems onder andere op snelheid, gebruiksgemak, mogelijkheden, energieverbruik en beveiliging.
Dennis Pronk

Expert Elektronica

routers hoe wij testen

We bepalen de kwaliteit van routers met behulp van onze test. De routers in deze test zijn door ons geselecteerd en ingekocht in de winkel. Dat inkopen doen we precies zoals je zelf ook kunt doen. Meestal online via een bekende webwinkel, maar soms ook door fysiek naar een winkel toe te gaan. Een uitzondering hierop zijn de wifi-modems van providers. Die apparaten zijn door providers van hun eigen software voorzien en ze zijn in de meeste gevallen niet te koop. Hierdoor is de enige optie om die modellen via de providers aan te vragen.

De test routers bestaat uit verschillende de volgende hoofdonderdelen:

  • Snelheid, weging 45%
  • Gebruiksgemak, weging 27%
  • Veelzijdigheid, weging 23%
  • Energieverbruik, weging 3%
  • Standaardbeveiliging, weging 2%

Bekijk welke routers als Beste uit de Test komen of vergelijk alle routers.

Snelheid

Het oordeel snelheid heeft een wegingsfactor van 43% en telt het zwaarste mee voor het testoordeel. We bepalen het oordeel voor snelheid op basis van de gemiddelde draadloze snelheid op de 2,4 GHz-band en de 5 GHz-band. Ook bekijken we de snelheid op 10 meter afstand en op 4 meter afstand door het plafond heen. Daarnaast meten we de gemiddelde snelheid via een smartphone van een A-merk. De snelheid via een netwerkkabel telt ook mee. Als de router usb versie 3 (of hoger) ondersteuning heeft kijken we ook naar de snelheid van zowel schrijven als lezen via de usb-poort. Als laatste kijken we hoe goed de router bestanden streamt.

Gebruiksgemak

Een router moet eenvoudig zijn te installeren en bedienen. We kijken voor het oordeel gebruiksgemak onder andere naar de installatie-procedure. Ook kijken we hoe makkelijk je de router kunt updaten. Ook telt mee of de handleiding is meegeleverd, maar zelfs als dat niet het geval is dan downloaden we hem zelf om deze alsnog te beoordelen.

Veelzijdigheid

Hoeveel mogelijkheden heeft de router? We inventariseren onder andere het aantal netwerkaansluitingen en usb-aansluitingen. Ook kijken we of de router in te stellen is als webcam- of printer-server.

Energieverbruik

Het is interessant hoeveel energie een router verbruikt, hoewel een router relatief weinig energie verbruikt vergeleken met bijvoorbeeld een wasmachine. We meten de router terwijl hij geen gegevens hoeft te verwerken en tijdens intensieve gegevensoverdracht. Op basis van onze metingen berekenen we de jaarlijkste kosten die we publiceren in onze vergelijker.

Router niet getest?

We doen er alles aan om alle belangrijke routers te testen. Toch kan het zo zijn dat we een router missen. Op de pagina 'Waarom zit mijn product niet in de test?' lees je er meer over.

Testresultaten routertest

Welke router komt als Beste uit de Test en welke als Beste Koop? Bekijk het in onze vergelijker.

Lees meer over onze predicaten Beste uit de Test en Beste Koop.

Lees meer:

Bekijk de beste routerVergelijk alle routersNieuwste artikelen

Over onze predicaten

Beste uit de Test
Deze producten hebben de beste kwaliteit.

Beste Koop
Deze producten hebben een goede prijs-kwaliteitverhouding bij de door ons genoemde richtprijs.

Afrader
Deze producten hebben een slechte kwaliteit.

Lees meer over onze predicaten.

Hoe wij testen - Predicatenuitleg