icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px
Koopadvies

Router kiezen: waar let je op?

Je router is het hart van je thuisnetwerk. De belangrijkste taak: Overal in huis draadloos internet. Vergelijkbaar met je hart, zo lang alles goed werkt, denk je er weinig aan. Heb je toch wifi-problemen dan is je router mogelijk aan vervanging toe. Volg dan ons advies op deze pagina of bezoek onze routervergelijker.

Dennis Pronk
Dennis Pronk

Expert Elektronica


1
Breid je wifi-modem uit met een nieuwe router of een ander wifi-product?

 • Routers-koopadvies-types-3

  Wifi-modem

  Een wifi-modem (modemrouter) wordt doorgaans standaard meegeleverd bij je alles-in-1- of internetabonnement. Als je tevreden bent met je wifi-modem, dan hoef je geen losse router te kopen. Jammer genoeg zijn er maar enkele wifi-modems die in de buurt komen van de kwaliteit van een losse router. Bekijk de top 10!

  Ben je ontevreden over je modem? Neem contact op met je provider of koop een losse router. Koopadvies voor een losse router gaat verder bij stap 2.

   

 • Routers-koopadvies-types-1

  Router

  De router is het centrale regelkastje van je netwerk. Hij bevat vrijwel altijd wifizender voor een draadloos netwerk. Je sluit hem aan op je modem zodat al je apparaten in huis toegang hebben tot internet. Zonder router zou maar één apparaat toegang hebben tot internet, namelijk het apparaat dat direct aangesloten is op het modem.

  Bekijk alle routers in onze vergelijker of ga verder bij stap 2 voor meer koopadvies.

 • Routers-koopadvies-types-2

  Access point, wifi-homeplug of repeater

  Andere alternatieven om je wifi-bereik te vergroten:

  • Een access point is een extra wifi-zender die je via een netwerkkabel aan je thuisnetwerk toevoegt. Bekijk onze quicktest van 11 access points voor meer informatie.
  • Wifi-homeplugs (powerlineadapters) werken via het stroomnet van je huis. Bekijk onze wifi-homeplugpagina.
  • Een repeater is de goedkoopste oplossing en misschien net genoeg om een afgelegen kamertje van wifi te voorzien.

2
Kies op basis van de routerklasse

 • Routers-Koopadvies-Routerklasse-a

  Wifi-standaard (AC1900)

  Kijk naar de letters van de routerklasse voor het herkennen van de standaard. Voorbeelden:

  • N600: Als de klasse begint met de letter N dan is er ondersteuning voor wifi-standaard 802.11n;
  • AC2600: Als de klasse begint met de letters AC dan is er ondersteuning voor de wifi-standaard 802.11ac.

  Het is verstandig om voor een router te kiezen met ondersteuning voor 802.11ac, omdat de theoretische snelheid hoger ligt en steeds apparaten in je huis ondersteuning hebben, denk aan je smartphone, tablet of laptop. Mocht je toch nog apparaten hebben zonder 802.11ac, dan kunnen die gewoon verbinden met je 802.11ac-router. Alleen is de maximale snelheid op die apparaten niet mogelijk.

  Voor meer informatie over de routerklasse maken we een nieuwe pagina. Zodra de pagina af is plaatsen we hier een link. Filter routers op klasse in de vergelijker routers.

 • Routers-Koopadvies-Routerklasse-b

  Bandbreedte (AC1900)

  Kijk naar de cijfers van de routerklasse voor de theoretische bandbreedte. Enkele voorbeelden:

  • AC1200, de theoretische bandbreedte is 1200 mbit/s;
  • AC1750, de theoretische bandbreedte is 1750 mbit/s;
  • AC2600, de theoretische bandbreedte is 2600 mbit/s;
  • N300, de theoretische bandbreedte is 300 mbit/s;
  • N600, de theoretische bandbreedte is 600 mbit/s;

  Staar je niet blind op de theoretische bandbreedte. Er zijn routers verkrijgbaar met een bandbreedte van 5300 mbit/s. Voor het overgrote deel van de mensen raden we aan om te kiezen voor een een router met een minimale bandbreedte van 1200 mbit/s en een maximale bandbreedte van 2600 mbit/s. De 'sweet spot' ligt momenteel op 1750 - 1900 mbit/s.

  Voor meer informatie over de routerklasse maken we een nieuwe pagina. Zodra de pagina af is plaatsen we hier een link. Filter routers op klasse in de vergelijker routers.

3
Geef gasten toegang tot een afgeschermd netwerk

Zorg voor je bezoek en je veiligheid

Niet alle routers hebben ondersteuning voor een gastnetwerk. Het is een onderbelichte functie die zorgt voor een betere beveiliging van je wifi-netwerk. Het gastnetwerk heeft zijn eigen naam en wachtwoord, deze deel je met je gasten die vervolgens toegang hebben tot internet en daarnaast niets anders. Als je je normale wifi-wachtwoord deelt hebben gasten potentieel toegang tot je aangesloten computers, printers en andere apparaten met alle mogelijke (bedoelde of onbedoelde) gevolgen van dien:

 • Het per ongeluk verwijderen van foto's, video's en andere bestanden;
 • Per ongeluk gebruik maken van apparaten zoals de printer;
 • Toegang tot privé-gegevens;

Kortom, het is belangrijk dat je (nieuwe) router ondersteuning heeft voor een gastnetwerk. Zorg voor nog meer veiligheid door ons stappenplan wifi beveiligen te volgen.

Routers-koopadvies-Guestnetwork

4
Schakel het wifi-signaal automatisch uit

Steeds meer routers hebben ondersteuning voor een tijdklok. 

 • Tijdklok voor wifi.
  Hiermee schakel je wifi automatisch in- en uit op basis van het door jou ingestelde tijdschema. Je kunt bijvoorbeeld wifi uitschakelen tijdens je werkuren of ’s nachts. Schakel je wifi-netwerk automatisch uit wanneer je slaapt of afwezig bent. Handig want dan kan niemand er gebruik van maken. Dat is veiliger en je bespaart op je energiekosten.
 • Tijdklok voor gekoppelde apparaten.
  Blokkeer toegang tot internet voor bepaalde apparaten op basis van het door jou ingestelde tijdschema. Apparaten zijn te selecteren op basis van het mac-adres of het ip-adres.
Koopadvies-router-tijdklok

5
MU-MIMO?

Mu-mimo zien we steeds vaker als verkoopargument op de verpakking van een router staan. Het maakt in theorie een veel hogere snelheid mogelijk, maar het heeft pas nut als al de apparaten die met je router verbonden zijn de techniek ondersteunen. Hoe lang dit nog zal duren weten we niet. Daarom is ons advies is om mu-mimo niet als dealbreaker te zien. Als mu-mimo wordt ondersteund is het mooi meegenomen, maar niet meer dan dat.

Koopadvies-Routers-Mu-Mimo

6
Storingsvrijer wifi

Routers met ondersteuning voor DFS (Dynamic Frequency Selection) hebben minder last van wifi-verstoringen op de 5 GHz-band. Dat komt omdat er meer frequenties beschikbaar zijn en die frequenties worden minder vaak gebruikt.

De ‘DFS-frequenties’ worden ook gebruikt door radarsystemen van vliegvelden, havens en dergelijke. Zodra dit radarsignalen worden gedetecteerd zorgt DFS ervoor dat de router naar een vrije frequentie schakelt. Mogelijk is DFS minder nuttig als je in de buurt van een druk vliegveld woont, hier hebben we geen ervaring mee.

Routers met DFS hebben de voorkeur. Routers met DFS zijn te herkennen aan het grote aantal in te stellen frequenties op de 5 GHz-band. Routers zonder de techniek hebben maar 4 keuzes.

Routers-koopadvies-storingsvrijer

7
Multiroom-wifi (Mesh)

Multiroom-wifi of mesh is een veelbelovende nieuwe techniek om overal in huis wifi te krijgen door middel van meerdere apparaten die draadloos met elkaar communiceren. Plaats er meerdere door je hele huis voor een goede wifi-dekking. Dat klinkt ideaal, maar de producten met mesh zijn nog erg prijzig.

Lees ook onze productreviews van de Linksys Velop en TP-Link Deco M5. Dat zijn producten met ondersteuning voor mesh.

Routers-koopadvies-multiroom

8
Accessoires voor je router

Er zijn verschillende accessoires voor je router te koop. Met sommige accessoires breid je de dekking van je draadloze netwerk uit. Terwijl andere accessoires de functionaliteit van je router vergroten.

Dekking uitbreiden

 • Access point
 • Homeplugs
 • Wifi-repeater
 • Router-antennes

Functionaliteiten uitbreiden

 • IP-webcamera
 • Externe harde schijf of usb-stick
 • SIM-dongle
 • Netwerkkabel
 • Switch

Meer over accessoires voor je router.

Routers-koopadvies-types-4
illust-dossier-probleem-community
Community

Stel je vraag of deel je ervaring

Wat moet je doen als je router kapot is of als je problemen hebt met je internetverbinding? En met welke router heb jij de beste ervaringen? Stel je vraag of deel je ervaring in onze Community.

We zijn de topics aan het ophalen...


Er zijn helaas geen artikelen gevonden..