icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Koopadvies

Modemrouter van je provider getest

Eind 2017 hebben wij opnieuw een wifi-modem getest, namelijk de ZTE Tele2 ZXHN H369A. Daarbij hebben we eerder wifi-modems van diverse providers, waaronder die van KPN en Ziggo. Bekijk welk wifi-modem het beste wordt beoordeeld.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Bijgewerkt op:12 juli 2018

Artikel_modemroutertest

Wifi-modems: ze zijn getest!

De meeste providers leveren een wifi-modem bij een abonnement. Het is een kastje met een modem en ingebouwde router. Het nadeel is dat het problemen kan geven voor het draadloze bereik, dit komt doordat de wifi-modem vaak niet op een ideale plek wordt geïnstalleerd. Bijvoorbeeld in de meterkast of ergens in de hoek van de woonkamer.

Een ander nadeel is dat vaak allerlei handige functies die de geleverde wifi-modem standaard heeft worden uitgeschakeld door providers. Denk dan aan de mogelijkheid om een gastnetwerk te maken of om een aangesloten harde schijf te benaderen.

De beste wifi-modems

Hieronder een selectie van geteste wifi-modems. De Consumentenbond heeft modems getest die worden geleverd door providers zoals KPN, Ziggo, Online, Tele2, XS4All en ZeelandNet.

Wil je uitgebreide testinformatie of reviews van de overige wifi-modems van allerlei providers zien, bezoek dan de vergelijker routers.

Router aansluiten op de modemrouter

Als blijkt dat het wifi-modem in de meterkast niet voldoet, dan kun je zelf een losse router kopen en aansluiten. Het voordeel van een losse router is dat je hem overal in huis kunt plaatsen. Zet hem centraal in huis voor de beste wifi-dekking.

Soms werkt het in één keer, maar meestal moet je kiezen uit 1 van de volgende opties omdat het wifi-modem en de router elkaar anders in de weg zitten:

  • Optie 1:
    Stel bridge mode in. Dit zorgt ervoor dat alle routerfuncties van het wifi-modem worden uitgeschakeld. Deze worden overgenomen door je losse router.
  • Optie 2:
    Dit is helaas niet het omzetten van een enkel schakelaartje; je moet het routermenu in. Voor de techneuten: de meest voor de hand liggende methode is de DHCP-server in de nieuwe router uitschakelen, een IP-adres toewijzen en het apparaat aansluiten op een switchpoort van de losse router.

Je provider helpt

We hebben de providers gevraagd hoe ze hier ten opzichte van hun klanten mee omgaan. De meeste helpdesks van providers zijn bereid je telefonisch te helpen met het anders instellen van het wifi-modem.

Jammer genoeg heeft alleen Ziggo informatie over de bridge mode op hun website staan.

Abonneer je op de Digitaalgids Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste computernieuws en tips ontvangen? Abonneer je dan op de gratis Digitaalgids Nieuwsbrief.

De nieuwsbrief verschijnt elke maand.

Schrijf je in

stappenplan windows

Lees meer:

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen