icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je router instellen

Een router (opnieuw) instellen of aansluiten kan lastig zijn, maar met de juiste stappen ben je sneller online dan je denkt. Je vindt hier hoe je het configuratiemenu ingaat, je instellingen wijzigt en een nieuwe router aansluit op je wifimodem.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Bijgewerkt op:14 september 2018

Artikel_steljerouterin

Heb je een nieuwe router gekocht en wil je deze snel installeren? Wil je weten hoe je de instellingen van je huidige router of wifimodem kunt aanpassen? Volg onderstaande stappen om snel draadloos internet te krijgen.

Sluit de router aan op je computer

Steek de stekker van de router in het stopcontact en sluit de adapter aan. De router mag nog niet aangesloten worden op het wifi-modem. Verbind je computer via een netwerkkabel met de router. Start je computer op en open een browser.

Open het configuratiemenu

linksys-ea8500-ea8500-300x254Ga het configuratiemenu in door in de adresbalk van je browser de lokale webpagina (bijvoorbeeld http://tplinkwifi.net) of het IP-adres van de router te typen. Het IP-adres, de lokale webpagina, de gebruikersnaam en het wachtwoord staan meestal op de onderkant van je router en in de handleiding (de gebruikersnaam en het wachtwoord zijn standaard vaak ‘admin’ of leeg). Het IP-adres bestaat uit 4 cijfergroepen waarvan de eerste 3 vaak 192.168.0 of 192.168.1 zijn.

Heb je het IP-adres nodig en staat het niet op de onderkant of is het veranderd? Zoek het dan op via je computer, kijk hiervoor bij de stappen voor Windows of macOS. Als je al een draadloze verbinding hebt kan het ook via je telefoon of tablet, kijk daarvoor bij Android of iOS.

Microsoft Windows: 

 • Druk op de Windowstoets + R. In het schermpje dat opent, typ je cmd en druk daarna op enter.
 • In het nieuwe venster typ je ipconfig en daarna druk je op enter. Als ipconfig niet start dan typ je eerst cd \windows\system32 en dan druk je op enter. Typ vervolgens weer ipconfig en druk op enter.
 • Achter Standaardgateway of Default gateway staat het IP-adres van je router of wifi-modem.

Apple macOS (voorheen OS X):

 • Kies in het Apple-menu voor systeemvoorkeuren, daarna voor netwerk.
 • Selecteer je verbinding (vaak ethernet voor bedraad, airport voor draadloos). Achter Router staat het IP-adres van je router of wifi-modem. 

Google Android:

 • Download Wifi Analyzer uit de Play Store.
 • Open Wifi Analyzer en 'blader' naar het gedeelte waar staat 'connected to:'
 • Druk op 'connected to:' en het IP-adres van je router of wifi-modem staat achter Gateway.

Apple iOS:

 • Ga naar Instellingen en druk daarna op Wifi.
 • Druk op jouw wifi-netwerk (hier staat een vinkje voor).
 • Achter het woord Router staat het IP-adres van je router of wifi-modem.

Wat kun je met het configuratiemenu van je router?

Bijna alle wifimodems en routers hebben een configuratiemenu (webinterface) waar je belangrijke instellingen kunt wijzigen. Bij sommige routers kun je ook een aantal instellingen aanpassen via losse software die tijdens de installatie op je computer is gezet.

In het configuratiemenu kun je bijvoorbeeld:

 • De router installeren (draadloze beveiliging instellen).
 • Beveiligingsinstellingen aanpassen (wachtwoord, type draadloze beveiliging).
 • Het kanaal of de kanaalbreedte wijzigen voor een betere ontvangst of hogere snelheid.
 • De software of firmware van je router updaten.
 • De routerinstellingen aanpassen als aansluiten op een bestaande (modem)router problemen geeft.
Artikel_geefjewifieenboost

Volg de installatiewizard

Je router instellen gaat vaak eenvoudig en snel via een installatiewizard, in ieder geval bij nieuwe routers.

Bij oudere modellen kan het handig zijn de handleiding op internet erbij te zoeken, bijvoorbeeld als je deze opnieuw configureert of de instellingen wijzigt.

Kies je basisinstellingen

Als alles is geinstalleerd hoef je meestal niets te wijzigen aan de basisinstellingen. Handig is wel meteen een nieuwe naam te kiezen voor je draadloze netwerk en het wachtwoord te wijzigen.

Sluit je router op je wifi-modem aan

Zoek eerst de beste locatie voor je router in huis. Gevonden? Doe dan het modem en de router uit. Sluit het modem met de netwerkkabel aan op de poort van de router. Zet nu als eerste het modem aan en wacht tot deze helemaal is opgestart. Daarna zet je de router aan. Alles zou nu goed moeten werken.

Problemen met de installatie?

Soms ontstaan problemen als de IP-adressen van de wifi-modem en de losse draadloze router met dezelfde 3 cijfergroepen beginnen. Is dit bij jou het geval? Er zijn 2 manieren om dit op te lossen.

1. Wifi-modem in bridge-modus zetten

De bridge-modus zit niet standaard bij iedere wifi-modem/internetprovider. Met deze methode kun je alleen apparaten verbinden - via kabel én draadloos - met de losse router.

2. Losse router als access-point gebruiken

Dit werkt altijd, maar vereist wel enkele stappen die bij elke losse router net even anders gaan:

 1. Zoek op internet naar de handleiding van je losse (oude) router in pdf-formaat. Dat kan met een zoekvraag als 'manual merknaam modelnaam'. Bijvoorbeeld 'manual d-link dir-655'. Download de handleiding.
 2. Zet de losse router op een tafel maar sluit hem nog niet aan op je computernetwerk. Doe de stekker wel in het stopcontact en zet hem aan.
 3. De losse router heeft een serie van 2 of 4 dezelfde netwerkpoorten. Stop een netwerkkabel in een van die poorten. De andere kant van de kabel stop je in de netwerkpoort van je computer.
 4. Op je computer open je de handleiding van je router. Lees hoe je met een bepaald IP-adres het beheermenu van de router in je browser kunt openen en doe dit ook.
 5. Zoek nu in de handleiding naar de term 'DHCP server'. Volg de aanwijzingen om de DHCP-server van je losse router uit te zetten. Dit is nodig als je de router alleen als extra wifitoegangspunt in je netwerk wilt gebruiken (zonder routerfunctie). Mocht je dit niet kunnen vinden zoek dan op AP Mode of access point en schakel deze in.
 6. Zorg dat de nieuwe instellingen zijn opgeslagen in de router. Schakel de router uit.
 7. Koppel de router vervolgens met een lange netwerkkabel aan de wifi-modem van de provider.
 8. Je losse router is nu een extra wifitoegangspunt. Je gebruikt het (oude) wifiwachtwoord dat ooit voor je losse router is ingesteld.

Wil je instellingen op de losse router wijzigen? Herhaal dan bovenstaand stappenplan vanaf stap 2.   

Overige tips

Hogere snelheid door andere kanaalbreedte

Bij veel routers wordt de kanaalbreedte automatisch ingesteld. Is dit bij jou niet het geval? Dan kun je de kanaalbreedte handmatig wijzigen om de snelheid te verhogen. Dit werkt alleen bij routers die voldoen aan de N-standaard of nieuwere AC-standaard.

Een andere voorwaarde is dat de snelheid niet wordt beperkt door afstand of obstakels. Het kan ook averechts werken als andere - naburige - netwerken voor een lagere snelheid zorgen.

Je wijzigt de kanaalbreedte in het configuratiemenu van de router. De instelling voor kanaalbreedte (channel width) is meestal te vinden in een tabblad voor draadloze instellingen. De mogelijke standen zijn auto, 20 MHz of 40 MHz. Staat de instelling op 20 MHz? Dan is 40 MHz het proberen waard.

Verbinden met WPS

wireless-boosterLukt het instellen van de router via de installatieprocedure niet of wil je gemakkelijk een draadloze verbinding maken met een apparaat? Dan kan WPS handig zijn, mits de router en ontvanger dit ondersteunen. De Engelse afkorting WPS staat voor 'Wi-Fi Protected Setup'. Het zorgt ervoor dat je simpel apparaten toevoegt aan je draadloze netwerk.

Druk op de WPS-knop op de router. Kies dan binnen 2 minuten in het andere apparaat voor de WPS-optie.

Let op: in december 2012 werd duidelijk dat veel routers door deze WPS-functie ook heel kwetsbaar zijn. Een handige buurman kan (via wifi) WPS hacken en krijgt dan het wifiwachtwoord in handen. Daarom is het beter om WPS uit te schakelen en alleen in te schakelen terwijl je apparaten koppelt met je netwerk, dat duurt hoogstens een kwartier. Schakel daarna WPS weer uit.

Abonneer je op de Digitaalgids Nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van het laatste computernieuws en tips ontvangen? Abonneer je dan op de gratis Digitaalgids Nieuwsbrief.

De nieuwsbrief verschijnt elke maand.

Schrijf je in

stappenplan windows

Lees meer: