icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
De beste zorgverzekering, die wil jij toch ook? |

Vergelijk en stap over

zorgicoon-45x45px

Je router instellen

Een router instellen kan lastig zijn. Veel instellingen kun je in het configuratiemenu van de router aanpassen. We geven tips over het configuratiemenu en aanpassen van de instellingen.
Dennis Pronk
Dennis Pronk

Expert Elektronica

Artikel_steljerouterin

Router configuratiemenu

Bijna alle wifi-modems en routers hebben een webinterface waarmee je belangrijke instellingen kunt wijzigen. Bij sommige routers kun je  ook een aantal instellingen aanpassen via losse software die tijdens de installatie op je computer is gezet.
In het configuratiemenu kun je bijvoorbeeld:

 • De router installeren (draadloze beveiliging instellen).
 • Beveiligingsinstellingen aanpassen (wachtwoord, type draadloze beveiliging).
 • Het kanaal of de kanaalbreedte wijzigen voor een betere ontvangst of hogere snelheid.
 • De software of firmware van je router updaten.
 • De routerinstellingen aanpassen als aansluiten op een bestaande (modem)router problemen geeft.

Configuratiemenu openen

Heb je nog geen draadloze verbinding met je router? Verbind je computer dan eerst via een netwerkkabel met de router of wifi-modem. Je opent het configuratiemenu door in de adresbalk van je browser het IP-adres van de router te typen.

Dit IP-adres bestaat uit 4 cijfergroepen waarvan de eerste 3 vaak 192.168.0 of 192.168.1 zijn. De gebruikersnaam en het wachtwoord zijn standaard vaak ‘admin’ of leeg. Het IP-adres, de gebruikersnaam en het wachtwoord staan meestal op de onderkant van je router en in de handleiding.

Staat het IP-adres niet op de onderkant of is dit veranderd? Zoek het dan op via je computer:

In Windows: 

 • Druk op de Windowstoets + R. In het schermpje dat opent, typ je cmd en druk daarna op enter.
 • In het nieuwe venster typ je ipconfig en daarna druk je op enter. Als ipconfig niet start dan typ je eerst cd \windows\system32 en dan druk je op enter. Typ vervolgens weer ipconfig en druk op enter.
 • Achter Standaardgateway of Default gateway staat het IP-adres van je router of wifi-modem.

Bij Apple Mac OS:

 • Kies in het Apple-menu voor systeemvoorkeuren, daarna voor netwerk.
 • Selecteer je verbinding (vaak ethernet voor bedraad, airport voor draadloos). Achter "Router" staat het IP-adres van je router. 

Router op wifi-modem aansluiten 

Heb je een wifi-modem van je internetprovider en ben je niet tevreden over het bereik of de snelheid? Sluit dan een betere draadloze router aan met een netwerkkabel. Dit gaat vaak zonder problemen, maar niet altijd. Soms ontstaan problemen als de IP-adressen van de wifi-modem en de losse draadloze router met dezelfde 3 cijfergroepen beginnen. Is dit het geval? Dan kun je de problemen op 2 manieren oplossen.

Manier 1: wifi-modem in bridge-modus zetten

Dit kan niet bij ieder wifi-modem/internetprovider. Met deze methode kun je alleen apparaten verbinden - via kabel én draadloos - met de losse router.

Manier 2: losse router als access-point gebruiken

Dit werkt bij iedere wifi-modem, maar vereist wel enkele stappen die bij elke losse router net even anders gaan.

Op hoofdlijnen is dit het stappenplan:

 • Zoek op internet naar de handleiding van je losse (oude) router in pdf-formaat. Dat kan met een zoekvraag als 'manual merknaam modelnaam'. Bijvoorbeeld 'manual d-link dir-655'. Download de handleiding.
 • Zet de losse router op een tafel maar sluit hem nog niet aan op je computernetwerk. Doe de stekker wel in het stopcontact en zet hem aan.
 • De losse router heeft een serie van 2 of 4 dezelfde netwerkpoorten. Stop een netwerkkabel in een van die poorten. De andere kant van de kabel stop je in de netwerkpoort van je computer.
 • Op je computer open je de handleiding van je router. Lees hoe je met een bepaald IP-adres het beheermenu van de router in je browser kunt openen en doe dit ook.
 • Zoek nu in de handleiding naar de term 'DHCP server'. Volg de aanwijzingen om de DHCP-server van je losse router uit te zetten. Dit is nodig als je de router alleen als extra wifitoegangspunt in je netwerk wilt gebruiken (zonder routerfunctie).
 • Zorg dat de nieuwe instellingen zijn opgeslagen in de router. Schakel de router uit.
 • Koppel de router vervolgens met een lange netwerkkabel aan de wifi-modem van de provider.
 • Je losse router is nu een extra wifitoegangspunt. Je gebruikt het (oude) wifiwachtwoord dat ooit voor je losse router is ingesteld.

Wil je voortaan instellingen op de losse router veranderen? Herhaal dan het stappenplan vanaf stap 2.   

Hogere snelheid door andere kanaalbreedte

Bij veel routers wordt de kanaalbreedte automatisch ingesteld. Is dit bij jou niet het geval? Dan kun je de kanaalbreedte handmatig wijzigen om de snelheid te verhogen. Dit werkt alleen bij routers die voldoen aan de N-standaard of nieuwere AC-standaard.

Een andere voorwaarde is dat de snelheid niet wordt beperkt door afstand of obstakels. Het kan ook averechts werken als andere - naburige - netwerken voor een lagere snelheid zorgen.

Je wijzigt de kanaalbreedte in het configuratiemenu van de router. De instelling voor kanaalbreedte (channel width) is meestal te vinden in een tabblad voor draadloze instellingen. De mogelijke standen zijn auto, 20 MHz of 40 MHz. Staat de instelling op 20 MHz? Dan is 40 MHz het proberen waard.

Verbinden met WPS

Lukt het instellen van de router via de installatieprocedure niet of wil je gemakkelijk een draadloze verbinding maken met een apparaat? Dan kan WPS handig zijn, mits de router en ontvanger dit ondersteunen. De Engelse afkorting WPS staat voor 'Wi-Fi Protected Setup'. Het zorgt ervoor dat je simpel apparaten toevoegt aan je draadloze netwerk.

Druk op de WPS-knop op de router. Kies dan binnen 2 minuten in het andere apparaat voor de WPS-optie.

WPS vaak te hacken

Let op: in december 2012 werd duidelijk dat veel routers door deze WPS-functie ook heel kwetsbaar zijn. Een handige buurman kan (via wifi) WPS hacken en krijgt dan het wifiwachtwoord in handen. Daarom is het beter om WPS uit te schakelen en alleen in te schakelen terwijl je apparaten koppelt met je netwerk, dat duurt hoogstens een kwartier. Schakel daarna WPS weer uit.

Lees meer:

 • Is je draadloze verbinding toch nog traag? Geef dan je wifi een boost.
 • Heeft het wijzigen van instellingen voor jouw (oude) router geen zin meer? Dan is het tijd voor een nieuwe router. Bekijk de routervergelijker om te zien welke routers goed uit onze test komen.
 • Bekijk ook ons woordenboek zodat je op de hoogte bent van alle routertermen.

Nieuwste artikelen