! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test ventilatoren: Verkoeling voor tijdens de zomerdagen

Test|Tijdens de zomerse hitte kan een ventilator de nodige verkoeling bieden. De kwaliteit van de geteste ventilatoren loopt nogal uiteen, dus oriënteer je goed voordat je er eentje koopt.

Dennis Pronk

Dennis Pronk , Expert Elektronica Gepubliceerd op:29 juli 2020

Ventilatie vrouw

Test ventilatoren

Laatste update: 29 juli 2020

Wij zijn er bijna..

4 highlights uit onze test ventilatoren

 1. 1
  Valtest

  Een deel van de ventilatoren beschadigde door de valtest.

 2. 2
  Veiligheidstest

  Bij 1 ventilator kan een kindervinger contact maken met de ronddraaiende bladen. Het model is bestraft met aftrekpunten.

 3. 3
  Blaaskracht en -bereik

  Het aantal standen van een ventilator zegt weinig over de maximale blaaskracht en het blaasbereik. De geteste ventilatoren hebben 3 t/m 12 blaasstanden.

 4. 4
  3 soorten

  De test bestaat uit 16 ventilatoren voor verschillende plekken in huis. Het gaat om 5 tafel-, 6 staande- en 4 torenmodellen.

Getest door Duitse consumentenbond

Deze test is uitgevoerd door onze Duitse zusterorganisatie Stiftung Warentest en door ons vertaald en overgenomen. Duitsland is niet hetzelfde als Nederland, waardoor de test geen volledige afspiegeling van de Nederlandse markt geeft. Toch bevat deze test maar liefst 16 ventilatoren die goed verkrijgbaar zijn in Nederlandse (web)winkels zoals Amazon, Bol, Coolblue, Expert, MediaMarkt, Praxis en Wehkamp.

Ons advies

Een ventilator is een goedkoop alternatief voor een airco. Een goede airco kost honderden euro's, terwijl een goede ventilator minder dan €100 kost. Een ventilator koelt niet, maar zorgt er wel voor dat de gevoelstemperatuur met 2 à 3 graden zakt.

Hij is niet alleen goedkoper in aanschaf dan een airco, ook het stroomverbruik ligt veel lager. Koop dus enkel een airco als een ventilator voor jouw situatie onvoldoende blijkt en de ruimte daadwerkelijk in temperatuur omlaag moet.

Bedenk goed welk soort ventilator het beste past bij jouw gebruik. Deze test bevat tafel, toren en staande types. Van elk type is er minimaal 1 die ruim voldoende scoort. Helaas doet een deel van de apparaten het slecht qua prestaties, geluid, gebruiksgemak of constructie. Ga bij het uitzoeken van een ventilator niet enkel uit van de prijs. Zoals je in de testresultaten kunt zien, hoeven goede ventilatoren niet per se duur te zijn.

 

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Word lid

Al lid? Log dan in

Arrow_Blue