icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Gezond blijven? Gezond eten!|

Bestel het boek dat je hierbij helpt.

Voeding en je gezondheid 45x45
Koopadvies

Vaatwasser kopen: waar let je op?

Vaatwassers zijn er in verschillende soorten en maten. Met onderstaande tips kies je het apparaat wat het best past bij jouw wensen.

Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden


1
Inbouw of vrijstaand?

 • Beide typen zijn van gelijke kwaliteit, maar vrijstaande vaatwassers zijn goedkoper dan inbouwvaatwassers.

  Inbouwvaatwassers

  Een inbouwvaatwasser wordt deels of helemaal ingebouwd in het interieur van de keuken. Het apparaat heeft geen eigen werkblad en geen tegengewicht. Een inbouwvaatwasser heeft een complexere deur en is beter in hoogte verstelbaar dan een vrijstaande vaatwasser.

  Nederlanders kiezen vaker voor een inbouwvaatwasser, dan voor een vrijstaande vaatwasser. Een inbouwvaatwasser is duurder, onder andere vanwege de complexere constructie. Lees meer over verschillende soorten inbouwvaatwassers.

  Vrijstaande vaatwassers

  Een vrijstaande vaatwasser staat los en heeft een afgewerkte buitenkant. Het apparaat is niet weg te werken in het interieur van de keuken en weinig in hoogte verstelbaar. Wereldwijd wordt vaker voor een vrijstaande vaatwasser gekozen. En omdat er dus meer van worden geproduceerd, zijn vrijstaande modellen voordeliger geprijsd.

  Lees hoe je kunt besparen bij de keuze voor je vaatwasser. En bekijk de video met kooptips.

 • vaatwasser-Bosch-kooptips 1982vaatwasser-Bosch-kooptips 1982

  Video: kooptips vaatwassers

2
Afmeting en aantal couverts

Inbouwvaatwassers en vrijstaande vaatwassers zijn in verschillende maten te koop. Het meestverkochte model is 85 cm hoog en 60 cm breed. Daar passen ongeveer 12 couverts in. Een couvert is een set eetgerei voor 1 persoon: bijvoorbeeld bestek, glas, bord, beker en kom.

Het aantal couverts kan bij het standaard formaat oplopen tot wel 16 of 17. Dan is de ruimte dus efficiënter ingedeeld en staat de vaat dichter op elkaar. Er worden ook smallere of mini-vaatwassers verkocht, daar passen minder couverts in.

Een standaard formaat is het meest efficient in energie- en waterverbruik

Lees meer over compacte, smalle en mini vaatwassers.

Koopadvies 2 couverts vaatswasser

3
Kies het juiste model

Een vaatwasser kost tussen de €300 en €2000. Over het algemeen worden vaatwassers van Bosch, Siemens en Miele het meest gewaardeerd. Toch loont het om naar meer dan alleen het merk te kijken, want de prestaties en prijzen van verschillende modellen kunnen sterk verschillen.

Meer over prijzen, merken, modellen en waardering.

Koopadvies 3 kies het juiste model

4
Zuinige vaatwasser?

Vaatwassers verbruiken door de jaren heen steeds minder water en energie. Maar ook onderling verschillen de vaatwassers in het verbruik. Gedurende de jaren dat de vaatwasser mee gaat, kan dat flink in de portemonnee schelen. Op het energielabel staat het jaarlijkse energie- en waterverbruik van het ecoprogramma aangegeven.

Bij de geteste vaatwassers hebben we ook het verbruik van het hoofdprogramma gemeten. Samen met de aanschafprijs heb je zo een indicatie van de totale kosten van je vaatwasser, afgeschreven over 8 jaar. Vaatwassers met een hotfill-aansluiting zijn meestal weinig rendabel. 

Lees de bespaartips voor de aankoop en het gebruik van je vaatwasser

5
Was- en droogtechnieken

 • Wastechnieken

  Vaatwassers hebben meestal 2 sproeiarmen waarmee water op de vaat wordt gespoten. Er zijn ook andere technieken ontwikkeld om vaat met water schoon te krijgen, zoals een waterstrook (Samsung Waterwall) of een extra sproeiarm (zie video). Bij vaatwassers met deze technieken wordt hetzelfde wasresultaat bereikt als bij vaatwassers met 2 sproeiarmen. 

  Droogtechnieken

  In vaatwassers worden verschillende technieken gebruikt om de vaat te drogen, zoals condensdrogen, ventilatiedrogen of drogen met behulp van zeoliet. Deze droogtechnieken zorgen allemaal voor een droge vaat. Hoe droog de vaat wordt, hangt vooral af van de machine. 

  Lees meer over de werking van vaatwassers en check de oordelen op wassen en drogen van de geteste vaatwassers

 • still video vaatwasserstill video vaatwasser

  Video: ontwikkelingen vaatwassers

6
Vaatwasprogramma's

De meeste afwasmachines hebben 4 tot 6 programma’s, variërend in temperatuur, duur en waterverbruik. Denk hierbij aan een automatisch programma, dagelijks programma, ecoprogramma en een intensief programma. Daarnaast zijn er nog veel extra programma's en opties.

Lees meer over programma’s en opties.

7
Let op het gebruiksgemak

Niet elke vaatwasser is even gebruiksvriendelijk ontworpen. Let voor je aankoop op onderstaande punten.

 • Stevigheid
  De vaat moet stevig in de vaatwasser staan. Test in de winkel of de rekken stevig zijn en of ze gemakkelijk in hoogte te verstellen zijn.
 • Filter
  Het filter in de vaatwasser moet regelmatig schoongemaakt worden om de achtergebleven etensresten eruit te halen. Bekijk of je het filter gemakkelijk uit de filter haalt en terugplaatst.
 • Sproeiarmen
  Sproeiarmen moeten regelmatig worden schoongemaakt. Het is handig als je de sproeiarmen uit het apparaat kunt halen.
 • Bestekkorf of besteklade
  Kies voor de optie die jij het handigst vindt. Bij een besteklade hoef je minder te bukken en een bestekkorf verplaats je makkelijk.

Bovenstaande punten vind je ook terug in de Vergelijker en je ziet daar ook of je de vaatwasser makkelijk kunt in- en uitruimen.

Community

Stel je vraag

Vertoont je vaatwasser kuren? Benieuwd naar de ervaringen van anderen? Stel hier je vragen en deel je kennis met de Community.