! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke vaatwasser kies je?

Er zijn een aantal grote vaatwassermerken en vele kleinere. Sommige vaatwassers hebben internationale varianten of varianten onder een ander merk. Welke merken kun je kiezen en welke merken en modellen doen het goed?
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 21 mei 2021

Welk merk vaatwasser moet ik kiezen?

Meest verkochte merken vaatwassers

Bosch en Siemens zijn de grootste vaatwassermerken, zowel bij inbouwvaatwassers als vrijstaande vaatwassers. Bij inbouwvaatwassers zijn daarna MieleAEG en Whirlpool de meest verkochte merken. Bij vrijstaande vaatwassers zijn Beko, Inventum en Whirlpool grotere merken. Hierna volgen merken als Indesit, Atag, BauknechtPelgrimEtna en Sharp.

Kleinere merken zijn Exquisit, Hotpoint Ariston, Boretti, Neff en Zanussi. Vaatwassers van Ikea worden afwisselend door één van de genoemde merken geproduceerd.

Een goed merk vaatwasser

Vaatwassers van Bosch, Miele en Siemens komen het vaakst als beste uit de vaatwassertest. De vaatwassers van Miele wassen vaak net iets beter, maar zijn wel langzamer.

Over welk merk vaatwasser zijn consumenten het meest tevreden? Een merk steekt met kop en schouders boven de rest uit. Dat blijkt uit het merkonderzoek vaatwassers, onder 4000 consumenten.

Welk model vaatwasser moet ik kiezen?

Per merk zijn tientallen verschillende modellen te koop. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van het juiste model.

Vergelijkbare vaatwassers

Binnen een merk zijn er vaak verschillende series. Tussen de verschillende types in een serie zit soms weinig verschil. Zo kan alleen de kleur, het bedieningspaneel of een vaatwasprogramma of optie anders zijn. Het komt ook voor dat de modelnaam anders is als hij in een andere winkel wordt verkocht.

Bedenk welke verschillen relevant voor je zijn, want er kan wel een prijsverschil zijn.

Identieke vaatwassers

Soms is hetzelfde vaatwassermodel onder verschillende merknamen verkrijgbaar. Dit is bijvoorbeeld zo bij vaatwassers van Bosch en Siemens. Je kunt dit vaak afleiden aan het typenummer: dat heeft dan gelijke cijfers of letters. 

Internationale modellen

Het aanbod van modellen per merk kan per land sterk verschillen. Sommige merken geven aan of een model voor de Nederlandse markt bestemd is of niet. Bosch en Siemens zetten bijvoorbeeld NL achter het typenummer van de vaatwasser. Staat dat er niet achter? Dan is het mogelijk een internationaal model. Geen probleem, maar controleer of (de taal op) het bedieningspaneel begrijpelijk is.

Lees ook:

Nieuwste artikelen