! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke vaatwasser kies je?

Er zijn een aantal grote vaatwassermerken en vele kleinere. Sommige vaatwassers hebben internationale varianten of varianten bij een ander merk. Welke merken kun je kiezen en welke merken en modellen presteren goed?

Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:5 november 2020

Artikel verschillende afmetingen vaatwasser

Welk merk vaatwasser moet ik kiezen?

Meest verkochte merken vaatwassers

Bosch en Siemens zijn de grootste vaatwassermerken, zowel bij inbouwvaatwassers als vrijstaande vaatwassers. Bij inbouwvaatwassers zijn daarna MieleAEG en Whirlpool de meest verkochte merken. Bij vrijstaande vaatwassers zijn Beko, Inventum en Whirlpool belangrijke merken. Hierna volgen merken als Indesit, Atag, BauknechtPelgrimEtna en Sharp.

Kleinere merken zijn Exquisit, Hotpoint Ariston, Boretti, Neff en Zanussi. Vaatwassers van Ikea worden afwisselend door één van de genoemde merken geproduceerd.

Een goed merk vaatwasser

Vaatwassers van Bosch en Siemens komen het vaakst als beste uit de vaatwassertest. Bosch en Siemens lijken het beste compromis te hebben gevonden tussen een goed wassende, drogende en zuinige vaatwasser. Daarnaast scoren vaatwassers van Miele ook vaak goed. Ze zijn alleen vaak langzaam.

Over welk merk vaatwasser zijn consumenten het meest tevreden? Een merk steekt met kop en schouders boven de rest uit. Dat blijkt uit het merkonderzoek vaatwassers, onder 4000 consumenten.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke vaatwassers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste vaatwassers

BesteCategory-Vaatwasser-Vrijstaand-1200x800

Welk model vaatwasser moet ik kiezen?

Per merk zijn tientallen verschillende modellen te koop. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van het juiste model.

Vergelijkbare vaatwassers

Binnen een merk zijn er vaak verschillende series. Tussen de verschillende types in een serie zit soms weinig verschil. Zo kan alleen de kleur, het bedieningspaneel of een vaatwasprogramma of optie anders zijn. Het komt ook voor dat de modelnaam anders is als hij in een andere winkel wordt verkocht.

Bedenk welke verschillen relevant voor je zijn, want er kan wel een prijsverschil zijn.

Identieke vaatwassers

Soms is hetzelfde vaatwassermodel onder verschillende merknamen verkrijgbaar. Dit is bijvoorbeeld zo bij vaatwassers van Bosch en Siemens. Je kunt dit vaak afleiden aan het typenummer: dat heeft dan gelijke cijfers of letters. 

Internationale modellen

Het aanbod van modellen per merk kan per land sterk verschillen. Sommige merken geven aan of een model voor de Nederlandse markt bestemd is of niet. Bosch en Siemens zetten bijvoorbeeld NL achter het typenummer van de vaatwasser. Staat dat er niet achter? Dan is het mogelijk een internationaal model. Geen probleem, maar controleer of (de taal op) het bedieningspaneel begrijpelijk is.

Lees ook: