icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke vaatwasser kies je?

Er zijn een aantal grote merken en veel kleinere. Sommige vaatwassers hebben internationale varianten of varianten onder een ander merk. Welke merken en modellen zijn goed?
Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 19 november 2021

Artikel verschillende afmetingen vaatwasser

Welk merk vaatwasser moet ik kiezen?

Meest verkocht

Bosch en Siemens zijn de grootste vaatwassermerken, zowel bij inbouwvaatwassers als vrijstaande vaatwassers. Bij inbouwvaatwassers zijn daarna AEG en op enige afstand MieleWhirlpoolEtna en Pelgrim de meest verkochte merken. Bij vrijstaande vaatwassers zijn Beko en Inventum grotere merken. Hierna volgen merken als Miele, Sharp en Whirlpool

Kleinere merken zijn Atag, BauknechtExquisit, Hotpoint Ariston, Boretti, Indesit,Neff en Zanussi. Vaatwassers van Ikea worden afwisselend door één van de genoemde merken geproduceerd.

Goede merken

Vaatwassers van Bosch, Miele en Siemens komen het vaakst als beste uit de vaatwassertest. De vaatwassers van Miele wassen vaak net iets beter, maar zijn langzamer.

Over welk merk vaatwasser zijn consumenten het meest tevreden? Een merk steekt met kop en schouders boven de rest uit. Dat blijkt uit het merkonderzoek vaatwassers, onder 4000 consumenten.

Welk model vaatwasser moet ik kiezen?

Per merk zijn tientallen verschillende modellen te koop. Door goed rond te kijken kun je kosten besparen.

Vergelijkbare vaatwassers

Binnen een merk zijn er vaak verschillende series. Tussen de verschillende types in een serie zit soms weinig verschil. Zo kan alleen de kleur, het bedieningspaneel of een vaatwasprogramma of optie anders zijn. Het komt ook voor dat de modelnaam anders is als hij in een andere winkel wordt verkocht.

Bedenk welke verschillen relevant voor je zijn, want er kan een prijsverschil zijn.

Identieke vaatwassers

Soms verkoopt een fabrikant een vergelijkbaar model goedkoper onder een andere merknaam. Dit is bijvoorbeeld zo bij vaatwassers van Bosch en Siemens. Je kunt dit vaak afleiden aan het typenummer: dat heeft dan gelijke cijfers of letters. 

Internationale modellen

Het aanbod van modellen per merk kan per land sterk verschillen. Sommige merken geven aan of een model voor de Nederlandse markt bestemd is of niet. Bosch en Siemens zetten bijvoorbeeld NL achter het typenummer van de vaatwasser. Staat dat er niet achter? Dan is het mogelijk een internationaal model. Geen probleem, maar controleer of (de taal op) het bedieningspaneel begrijpelijk is.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.