icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke vaatwasser kies je?

Er zijn een aantal grote merken en veel kleinere. Sommige vaatwassers hebben internationale varianten of varianten onder een ander merk. Welke merken en modellen zijn goed?
Elles van Steijn_S

Elles van Steijn   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:11 november 2022

Artikel verschillende afmetingen vaatwasser

Welk merk vaatwasser moet ik kiezen?

Meest verkocht

Bij inbouwvaatwassers zijn BoschSiemens en AEG de grootste merken. Deze worden het meest verkocht. Op enige afstand volgen MieleWhirlpoolEtna en Pelgrim. Bij vrijstaande vaatwassers zijn Beko en Inventum grotere merken. Hierna volgen merken als Miele, Sharp en Whirlpool.

Kleine merken

Kleinere merken zijn Atag, Bauknecht, BorettiEvergladesExquisit, Haier, Hoover, Hotpoint Ariston, IndesitNeff, OKSamsung, Smeg en Zanussi. Vaatwassers van Ikea worden afwisselend door één van de genoemde merken geproduceerd.

Goede merken

Vaatwassers van Bosch, Miele en Siemens komen het vaakst als beste uit de vaatwassertest. De vaatwassers van Miele wassen vaak net iets beter, maar zijn langzamer.

Over welk merk vaatwasser zijn consumenten het meest tevreden? Een merk steekt met kop en schouders boven de rest uit. Dat blijkt uit het merkonderzoek vaatwassers, onder 4000 consumenten.

Welk model vaatwasser moet ik kiezen?

Per merk zijn er diverse modellen te koop. Bekijk welke eigenschappen je belangrijk vindt en welke programma's je gebruikt.

Vergelijkbare vaatwassers

Binnen een merk zijn er vaak verschillende series. Deze series verschillen o.a. in gebruikte materialen, programma's en voorzieningen.

Tussen de verschillende types in een serie zit soms weinig verschil. Zo kan alleen de kleur, het bedieningspaneel of een vaatwasprogramma of optie anders zijn. Het komt ook voor dat de modelnaam anders is als hij in een andere winkel wordt verkocht.

Bedenk welke verschillen relevant voor je zijn, want er kan een prijsverschil zijn.

Identieke vaatwassers

Soms verkoopt een fabrikant een vergelijkbaar model goedkoper onder een andere merknaam. Dit is bijvoorbeeld zo bij vaatwassers van Bosch en Siemens. Je kunt dit vaak afleiden aan het typenummer: dat heeft dan gelijke cijfers of letters. 

Internationale modellen

Het aanbod van modellen per merk kan per land sterk verschillen. Sommige merken geven aan of een model voor de Nederlandse markt bestemd is of niet. Bosch en Siemens zetten bijvoorbeeld NL achter het typenummer van de vaatwasser. Staat dat er niet achter? Dan is het mogelijk een internationaal model. Geen probleem, maar controleer of (de taal op) het bedieningspaneel begrijpelijk is.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.