icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welk merk en model vaatwasser kies je?

Er zijn een aantal grote vaatwassermerken en vele kleinere. Sommige vaatwassers hebben internationale varianten of varianten bij een ander merk. Welke merken kun je kiezen, hoeveel kost het en welke merken presteren goed?
Irene la Faille
Irene la Faille

Expert Woning & Huishouden

Artikel verschillende afmetingen vaatwasser

Welk vaatwassermerk moet ik kiezen?

Meest verkochte merken vaatwassers

Bosch en Siemens zijn de grootste merken voor zowel inbouwvaatwassers als vrijstaande vaatwassers. Bij inbouwvaatwassers zijn daarna Miele en AEG de meest verkochte merken. Bij vrijstaande vaatwassers is Beko een belangrijk merk. Hierna volgen merken als Indesit, Atag, Whirlpool, Bauknecht en Etna.

Kleinere merken zijn Exquisit, Hotpoint Aristo, Boretti, Neff, Zanussi en Pelgrim. Vaatwassers van Ikea worden afwisselend door één van de genoemde merken geproduceerd.

Een goed merk vaatwasser

Modellen van Bosch en Siemens halen de hoogste Testoordelen in onze vaatwassertest. Bosch en Siemens lijken het beste compromis te hebben gevonden tussen een goed wassende, drogende en zuinige vaatwasser.

Daarnaast scoren vaatwassers van Miele ook vaak goed. Gemiddeld behalen Miele-vaatwassers een beter was- en droogresultaat dan vaatwassers van Bosch en Siemens. Ze zijn alleen een stuk minder zuinig.

Consumenten zijn het meest tevreden over hun Miele-vaatwasser, blijkt uit ons onderzoek onder 3600 consumenten.

Welk specifiek model vaatwasser moet ik kiezen?

Per merk zijn tientallen verschillende modellen te koop. Er zijn een paar dingen waar je op kunt letten bij het maken van de keuze voor het juiste model.

Vergelijkbare vaatwassers

Vaatwassers zijn verkrijgbaar in series. Tussen de verschillende types in een serie zit soms weinig verschil:

  • Alleen de kleur kan anders zijn.
  • Het bedieningspaneel kan iets anders zijn.
  • Ook kan er een extra vaatwasprogramma of optie zijn.
  • In een enkel geval is er een extra rekje inklapbaar.
  • Het komt ook voor dat een vaatwasser anders heet als hij in een andere winkel wordt verkocht.

Bedenk welke verschillen voor je relevant zijn, want er kan wel een prijsverschil zijn.

Wanneer de verschillen geen invloed hebben op de testresultaten, krijgen deze vergelijkbare modellen hetzelfde testoordeel. Dit staat dan in de vaatwasservergelijker aangegeven in de productbeschrijving.

Identieke vaatwassers

In sommige gevallen zijn vaatwassermodellen volledig identiek, maar hebben ze een andere naam. Dat is vooral zo bij vaatwassers van Bosch en Siemens. Je kunt die enigszins afleiden aan het typenummer: dat heeft vaak gelijke cijfers of letters. Ook dit geven we aan in de vaatwasservergelijker. Zo zie je gemakkelijk welke vaatwasser het goedkoopst is.

Internationale modellen

Het aanbod van modellen per merk kan per land sterk verschillen. Een merk heeft voor Nederland andere modellen in het assortiment dan in een ander land.

Sommige merken geven duidelijk aan of een model voor de Nederlandse markt bestemd is of niet. Bosch en Siemens zetten bijvoorbeeld NL achter het typenummer van de vaatwasser. Staat dat er niet achter? Dan is het mogelijk een model met een niet-Nederlands bedieningspaneel.

Lees meer over:

Test vaatwassers