icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Test slimme thermostaten

Test
|
Slimme thermostaten: je kunt ze met een app bedienen en zijn soms zelfprogrammerend of uitbreidbaar met slimme radiatorknoppen. Welke is het beste voor welke situatie?
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 26 augustus 2020

Artikel_slimmethermostatengebruiksmanagers

Test slimme thermostaten

Laatste update: 26 augustus 2020

Wij zijn er bijna..

3 highlights uit de test

 1. 1
  Thermostaat geschikt voor jouw situatie

  Wat voor jou de beste slimme thermostaat is, hangt af van je wensen. Bijvoorbeeld of je het liefst zo weinig mogelijk instelt of juist alles onder controle wilt houden.

 2. 2
  Gebruikersenquête toont verschillen

  We vroegen duizenden thermostaatbezitters om hun oordeel. Over een aantal thermostaten zijn mensen duidelijk meer tevreden dan over anderen. Ook de hoeveelheid storingen en (app)problemen verschilt.

 3. 3
  Meer dan aanschaf alleen

  Hoeveel een slimme thermostaat kost, is niet het enige dat meetelt. Abonnementskosten, inzicht in je verbruik en slimmer stoken maken op lange termijn vaak veel meer verschil.

Is een slimme thermostaat veilig?

Erg handig, het regelen van de temperatuur via het internet. Maar waar blijven je gegevens? En kunnen hackers via je thermostaat het thuisnetwerk op? Iedereen heeft recht op een veilig apparaat.

We testten 8 slimme thermostaten op gebruiksgemak. Denk hierbij aan bijbehorende app(s), thermostaatkastje en installatie. We vroegen in een enquête aan duizenden bezitters naar hun ervaringen en oordeel. Ook beoordelen we veelzijdigheid, veiligheid en temperatuurnauwkeurigheid.

Conclusie

Wat de beste thermostaat is, hangt mede van je wensen af:

 • Wil je een thermostaat met veel mogelijkheden, bijvoorbeeld slimme radiatorknoppen en een goede en uitgebreide bijbehorende app? Een thermostaat springt er duidelijk bovenuit bij onze gebruikersenquête.
 • Heb je juist het liefst zo weinig mogelijk omkijken naar de thermostaat en vertrouw je die zelfs het leren en programmeren van je weekschema toe? Dan kun je kijken naar 2 alternatieven.
 • Wil je het liefst direct vanaf je thermostaat zo veel mogelijk inzicht in je energieverbruik en vind je een groot scherm aan de muur fijn? Ook dan is er een goede optie.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue

Nieuw & Interessant

 • De beste warmtepomp video
  Test | 17 nov.

  Beste warmtepomp

  In een test warmtepompen bekeken we 8 hybride warmtepompen. Daarmee kun je tot €2000 per jaar op je energierekening besparen. Er zijn flinke verschillen in kosten, besparingen en geluid.
 • Salderingsregeling-zonnepanelen
  Nieuws | 3 mei.

  Helft energieleveranciers betaalt te weinig voor teruggeleverde stroom

  De helft van de energieleveranciers betaalt (veel) te weinig voor stroom die ze teruggeleverd krijgt van klanten met zonnepanelen. Dat constateert de Consumentenbond op basis van onderzoek.
 • Sequence hybride warmtepompen
  Test | 16 dec.

  Test: omkasting warmtepomp

  Met een speciale omkasting kun je de buitenunit van een warmtepomp veel stiller maken Groot is zo'n kast wel.