icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasdroogcombinatie

Een wasdroogcombinatie is een wasmachine en wasdroger ineen. Je kunt er mee wassen én drogen. Maar is dat echt zo ideaal als het klinkt?
Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 1 oktober 2021

miele wasdroogcombinatie

Wassen én drogen

Een wasdroogcombinatie is een apparaat dat het wasgoed zowel kan wassen als drogen. Je kunt er een apart wasprogramma en droogprogramma mee draaien, maar je kunt de programma’s ook combineren in een wasdroogprogramma, vaak het non-stop programma genoemd. Je was komt dan gewassen én gedroogd uit de machine.

Ze wassen en drogen gemiddeld iets minder goed dan een wasmachine of wasdroger. Toch is het verschil niet enorm. Er zijn modellen te vinden die de was prima schoon en droog krijgen.

Verschillend vulgewicht

Houd er rekening mee dat je mínder wasgoed kunt drogen dan je kunt wassen. Het vulgewicht voor drogen is slechts 50% - 75% van het maximale vulgewicht. Dat betekent dat je na het wassen en voor het drogen wasgoed uit de machine moet halen. Of dat je minder wasgoed in de trommel stopt.

Dat is minder gunstig voor het energieverbruik en waarschijnlijk wordt de was minder goed schoon. Lees meer over de grootte van een wasmachine of capaciteit van een wasdroger.

Voordelen van een wasdroogcombinatie

Minder ruimte nodig

Als je wilt wassen én drogen met een machine, dan bespaart een wasdroogcombinatie uiteraard ruimte ten opzichte van een aparte wasmachine en wasdroger. De breedte van een voorlader is 60 cm, de hoogte rond de 85 cm. De diepte van de machine kan verschillen tussen 55 en 70 cm, afhankelijk van de capaciteit van de trommel.

Minder handelingen

Kies je voor het non-stop wasdroogprogramma, dan hoef je niet aan de natte, gewassen was te denken. En je hoeft het wasgoed niet van de wasmachine in de droger te stoppen. Dit geldt niet als je méér wasgoed wilt wassen dan de vulcapaciteit van het drogen. Dan zul je tussendoor wel wasgoed uit de machine moeten halen.

Geen condensbak legen

Omdat een wasdroogcombinatie voor het wassen aangesloten is op de waterafvoer, wordt het condenswater ook direct afgevoerd. Wasdroogcombinaties hebben dus geen condensbak.

Lees meer over het onderhoud en schoonmaken van een wasdroger.

Geen pluizenfilters schoonmaken

Een wasdroogcombinatie heeft geen pluizenfilters zoals een wasdroger. Het pluis wordt met de wasbeurt weggespoeld. In feite kun je een wasdroogcombinatie als een wasmachine onderhouden. Check de gebruiksaanwijzing van de machine.  

Nadelen van een wasdroogcombinatie

Het duurt enorm lang

Het drogen duurt bij een wasdroogcombinatie enorm lang. Dat geldt voor zowel het droogprogramma als het wasdroogprogramma. Een wasdroger droogt de was in zo’n 2 uur, een wasdroogcombinatie doet daar bijna twee keer zo lang over. Vooral het wasdroogprogramma duurt een eeuwigheid; gemiddeld zo’n 7 uur! (katoenwas 40 graden en kastdroog). De verschillen zijn groot, van 4 tot 10 uur.

Gekreukt wasgoed

De trommel van een wasdroogcombinatie is een stuk kleiner dan van een gewone wasdroger. Dat zorgt ervoor dat het wasgoed minder ruimte heeft om te drogen, wat resulteert in gekreukte was.

Minder zuinig met water en energie

Een wasdroogcombinatie verbruikt naast het waswater ook water om de condensor mee te koelen of schoon te spoelen. Een gewone wasdroger verbruikt geen water. Daarom verbruikt een wasdroogcombinatie méér water voor een droogbeurt of wasdroogbeurt.

Wasdroogcombinaties verbruiken ook meer energie dan een gewone wasdroger. Waarschijnlijk omdat wasdroogcombinaties geen gebruik maken van een (efficiënte) warmtepomp.

Aparte apparaten of wasdroogcombinatie?

Een wasdroogcombinatie klinkt ideaal, maar er zitten absoluut nadelen aan. Als ruimtegebrek de belangrijkste rol speelt en machinaal drogen een voorwaarde, dan is een wasdroogcombinatie het overwegen waard.

De allerbeste wasdroogcombinaties zijn duurder dan alleen een wasmachine, maar in sommige gevallen wel voordeliger dan een aparte wasmachine én wasdroger van datzelfde merk.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.