icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonnepanelen kopen

Zonnepanelen Collectief

Schrijf je vrijblijvend in. Wij regelen alles omdat jij recht hebt op een goede deal.

 • Eerlijke offerte
 • Deskundige installatie
 • Volledig ontzorgd
zonnepanelencollectief_header-zwart-1200x800px

Inschrijven Zonnepanelen Collectief

Inschrijven is vrijblijvend. We zijn druk bezig om voor jou het beste aanbod te vinden. De komende tijd houden we je per e-mail op de hoogte. Dit najaar, vanaf september, verwachten we een aanbod voor jouw woning te hebben.

Ja, ik doe mee

Je e-mailadres wordt gebruikt voor e-mails over het Zonnepanelen Collectief én voor nieuws, acties en tips over andere onderwerpen. In onze privacyverklaring lees je hoe we deze e-mails personaliseren. Afmelden kan altijd.

Geen zin in gedoe?

Kies voor deskundige installatie via het Zonnepanelen Collectief. Dan krijg je een goede installateur.

Hoe werkt het Zonnepanelen Collectief?

 • inschrijven-zonnepanelen

  1. Inschrijven

  Inschrijven is vrijblijvend. Je krijgt een bevestiging en we houden je per mail op de hoogte. Dit najaar hebben we een persoonlijk aanbod voor je. Dan kun je een zonnepanelen-scan doen.

   

 • zonnepanelen-scan

  2. Scan & Offerte

  Je doet een zonnepanelen-scan bij homeQgo en krijgt een voorlopige offerte. Als het aanbod bevalt, doe je een aanbetaling van € 99. Na een (online) inspectie, krijg je de definitieve offerte van de installateur.

 • Installateur-zonnepanelen

  3. Vakkundige installatie

  Zodra je akkoord gaat met de definitieve offerte, plant de installateur samen met jou de installatie. Alle installaties worden zo snel mogelijk afgerond.

 • Eerlijk is eerlijk

  Samen zorgen we voor de beste deals

  Onze collectieven hebben altijd eerlijke voorwaarden en een scherpe prijs. Samen met homeQgo en hun netwerk van gecertificeerde installateurs wordt alles voor je geregeld. Het aanbod, de offerte en deskundige installatie. Jij hoeft dus niets uit te zoeken.

  Speciaal voor leden

  Het Zonnepanelen Collectief is speciaal voor leden van de Consumentenbond. Nog geen lid? Geen probleem. Als de panelen op je dak liggen en je zelf stroom opwekt, krijg je 3 maanden gratis ons Basislidmaatschap. Daarna betaal je €3 per maand. Het lidmaatschap is per maand opzegbaar. Wel zo eerlijk toch.

 • zonnepanelen-zwart-2_1200x800px

Zonnepanelen kopen: waar let je op?

Zonnepanelen kopen is goed voor het milieu en je portemonnee. Vandaar dat ze inmiddels op 1,5 miljoen Nederlandse huizen liggen. De investering kun je er in gemiddeld 5 jaar uit hebben. En daarna heb je gratis stroom van eigen dak. Waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen?

Yvo_Verschoor_S
Yvo VerschoorExpert zonnepanelen
 1. 1

  Salderingsregeling

  Zonnepanelen zijn een investering in een duurzame toekomst. Je bespaart vanaf de eerste dag al flink op je energiekosten. Maar vanaf 2025 krijg je een lagere vergoeding voor de opgewekte stroom. Dus als je maximaal wilt profiteren kun je beter niet te lang wachten.

  Wijziging salderingsregeling 2025

  De huidige salderingsregeling wordt waarschijnlijk afgebouwd vanaf 2025. Tijdens de afbouwperiode tot 2031 moet de terugverdientijd ongeveer gelijk blijven. Wij houden de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en dringen aan op goede voorwaarden van de nieuwe regeling.

  Terugleververgoeding

  Veel energieleveranciers zijn bereid je maandbedrag direct te verlagen als je zonnepanelen installeert. Als je meer stroom opwekt dan je verbruikt kan de jaarrekening voor elektriciteit zelfs negatief zijn. Maar de terugleververgoeding voor dat 'overschot' verschilt nogal per energieleverancier. Die verschillen zijn extra groot nu de stroomprijzen veel hoger liggen dan voorheen.

  Video: koopadvies

  Inklappen
 2. 2

  Prijs zonnepanelen

  Een gemiddelde installatie met 10 zonnepanelen kost rond de €6000. Dit verdien je in ongeveer 5 jaar terug. Bekijk ook deze berekening

  De prijs hangt vooral af van de grootte van de installatie en het type omvormer(s). In principe is elk aantal panelen mogelijk, maar minder dan 5 panelen laten installeren is relatief duur.

  Een zonne-installatie bestaat uit:

  Let bij de aanschaf goed op de garantie op de zonnepanelen, maar ook op de omvormer. En vergeet de installatiegarantie niet. Controleer bij wie je terechtkunt als er problemen zijn. Kies voor een leverancier waar je vertrouwen in hebt. Want zelfstandig garantie verhalen op een fabrikant uit China kan lastig zijn.

  Zonnepannelen - Keuzehulp - illustratie
  Inklappen
 3. 3

  Subsidie Zonnepanelen

  Voor zonnepanelen is er geen landelijke subsidie. Wel hebben sommige gemeenten eigen subsidieregelingen. De btw kent sinds 2023 een nul tarief dus dat scheelt 21%. Voorheen moest je dit op een ingewikkelde manier terugvragen. Verder zijn er landelijke en gemeentelijke leningen voor energiebesparende maatregelen. De Energiebespaarlening en de SVn Duurzaamheidslening combineren lage rentes met aantrekkelijke voorwaarden.

  Veel banken hebben daarnaast speciale hypotheken om investeringen in duurzaamheid te financieren.

  Inklappen
 4. 4

  Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  Je hebt 8 zonnepanelen van 420 wattpiek nodig om een gemiddeld stroomverbruik van 3000 kWh per jaar zelf op te wekken. Dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens. Jouw situatie kan dus behoorlijk verschillen. Van panelen met een hoger vermogen heb je minder nodig dan van panelen met een lager vermogen. Let hier op bij de aankoop.

  Een installatie die groter dan nodig is om je jaarverbruik te dekken is met de huidige salderingsregeling financieel minder aantrekkelijk. Want voor dat overschot krijg je veel minder geld terug. Maar vanaf 2023 wordt de salderingsregeling afgebouwd. Daarmee verandert de zaak. 

  Ook van belang is je je toekomstige situatie. Voor veel mensen geldt dat het elektrische verbruik zal gaan stijgen. Bijvoorbeeld omdat er een plug-in hybride, of volledig elektrische auto wordt gekocht. Of misschien wordt de cv-ketel wel vervangen door een (hybride-) warmtepomp? Kies dan zeker voor een grotere installatie. Het is relatief duur om later zonnepanelen bij te plaatsen.

  Benodigd aantal zonnepanelen

    Vermogen zonnepanelen (Wp per stuk)
    340 400 450
  Gewenste jaarlijkse opbrengst (kWh) Aantal panelen nodig
  1000 4 3 3
  2000 7 6 5
  3000 10 9 8
  4000 13 12 10
  5000 17 14 13

   

  Inklappen
 5. 5

  Soorten zonnepanelen

  Er zijn verschillende soorten zonnepanelen. De meest voorkomende zijn polykristallijne ('poly') en monokristallijne ('mono') zonnepanelen. De kwaliteitsverschillen tussen de 2 soorten zijn over het algemeen klein.

  Polykristallijne panelen zijn meestal blauw, en wat goedkoper dan de (meestal) zwarte monokristallijne panelen. Monokristallijne panelen bieden wel de hoogste vermogens. Waar polykristallijne zonnepanelen eerst wat meer waar voor het geld boden, zijn monokristallijne panelen ook steeds goedkoper geworden. Daardoor komt de laatste soort nu het meest voor. 

  Veel mensen kiezen voor monokristallijn vanwege het uiterlijk. Het is rustiger en meestal zwart, wat minder opvalt. Bij ‘all-black’ zonnepanelen zijn ook de randen en de folie aan de achterzijde van de zonnecellen zwart. Volgens velen is dat de mooiste oplossing, maar het gaat iets ten koste van het rendement. 

  Zonnepanelen zonder rand (frame) zien er nog strakker uit. Bovendien kan zich geen vuil ophopen tegen het frame. Maar dit type is over het algemeen wel iets duurder.

  Verder zijn er zonnepanelen die zowel aan de voor- als achterzijde in glas zijn ingebed. Deze zijn ook prijziger, maar ook meer bestand tegen weersinvloeden, zodat er langer garantie op wordt gegeven. 

  Koopadvies 4 soorten zonnepanelen
  Inklappen
 6. 6

  Levensduur zonnepanelen

  Van zonnepanelen verwacht je een lange levensduur zonder defecten. Lees meer over kwaliteit van zonnepanelen.

  Bij je keuze is het belangrijk goed op de garantie op zonnepanelen en omvormers te letten.

  Met zonnepanelen bespaar je veel energie en dat is goed voor het milieu. Helemaal als de panelen ook op een duurzame manier geproduceerd zijn, met respect voor het milieu en de werknemers van de fabrikant en toeleveranciers. Lees meer over de duurzaamheid van zonnepaneelfabrikanten.

  Inklappen
 7. 7

  Is jouw dak geschikt?

  Zonnepanelen op plat dak en schuin dak

  Met de volgende richtlijnen bepaal je of jouw platte of schuine dak geschikt is voor zonnepanelen.

  • Hellingshoek: de hellingshoek van de panelen is van invloed op de opbrengst. Een hoek van ongeveer 35 graden is optimaal. Maar het rendementsverlies bij steilere of minder steile plaatsing is klein (meestal minder dan 10%). Een hoek van 60 graden (schuin dak), of 20 graden (plat dak), is dus zeker nog rendabel.
  • Richting: zonnepanelen kun je voor de hoogste jaaropbrenst het beste op het zuiden richten. Maar (zuid)-oost en (zuid)-west zijn met gemiddeld 5-15% lagere opbrengsten ook zeker nog rendabel. Zonnepanelen oost-west plaatsen kan zelfs voordelen bieden. Zonnepanelen op een schuin dak gericht op het noorden raden we af, tenzij je de terugverdientijd niet belangrijk vindt.
  • Ruimte: op een schuin dak kunnen panelen dichter tegen elkaar aan liggen dan op een plat dak. Op een plat dak passen meer panelen als je een kleinere hellingshoek kiest. Of als je de panelen 'oost-west' laat plaatsen. De ene rij geeft dan minder gauw schaduw op de volgende rij. Minder schuin betekent ook minder zware ballast op het platte dak. Soms is het handig om voor andere afmetingen zonnepanelen dan standaard te kiezen.
  • Schaduw: voor daken die deels in de schaduw liggen raden wij aan je te laten informeren over micro-omvormers of power optimizers. Daarmee hebben de deels beschaduwde panelen geen negatief effect op de andere panelen die wel in de zon liggen.

  Heb je zelf geen geschikt dak? Ook dan zijn er mogelijkheden om van zonnepanelen te profiteren en bij te dragen aan een duurzame energievoorziening.

  Geschiktdak vierkant
  Inklappen
 8. 8

  Zonnepanelen installeren

  Bij het installeren van zonnepanelen moet bepaald worden waar de panelen precies komen te liggen en hoeveel zonnepanelen passen in de beschikbare ruimte. Een goede leverancier of installatiebedrijf kan op 2 manieren het optimale 'legplan' bepalen: van afstand met de computer of ter plekke. 

  Bij het vergelijken van offertes is het niet slim om je blind te staren op de prijs. Probeer er eerst achter te komen welk voorstel het best doordacht is en van welke aannames de aanbieder uitgaat. En of zaken zoals het aanbrengen van een extra groep in de meterkast al in de prijs verwerkt zitten.

  Aarding van de zonnepanelen is ook belangrijk. Om gevaarlijke situaties en lagere opbrengsten te voorkomen moet je zonnepanelen door een vakkundig installateur laten plaatsen.

  Lees meer over de installatie van zonnepanelen en het kiezen van een goede installateur.

  zonnepanelen-installeren-1200x800
  Inklappen
 9. 9

  Is je dak niet geschikt voor zonnepanelen?

  Als je zelf geen geschikt dak hebt om zonnepanelen te installeren, zijn er toch volop mogelijkheden om wat met zonne-energie te doen. Die variëren van het kopen van panelen op een dak in de buurt tot het afnemen van stroom van andere consumenten met zonnepanelen. Ook kun je investeren in Nederlandse zonneparken.

  Het is wel belangrijk om goed op de kleine lettertjes te letten. Soms zit je bijvoorbeeld vast aan een bepaalde energieleverancier. We zetten de voor- en nadelen van de verschillende opties op een rij.

  Heb je wel een geschikt (gezamenlijk) dak, maar woon je in een huurhuis? Ook dan zijn er zeker mogelijkheden.

  Of misschien heb je wel een geschikt eigen dak, maar zie je op tegen de investering. Dan kun je zonnepanelen ook huren.

  zonnepanelen-landschap-1200x800
  Inklappen
 10. 10

  Zonneboiler: warm water van de zon

  Met een zonneboiler (ook wel zonnecollector genoemd) gebruik je de warmte van de zon om warm water te maken. De cv-ketel springt bij op een bewolkte dag.

  Soorten zonneboilers

  Er zijn verschillende soorten zonneboilers. Voor een afweging van de kosten en opbrengsten is het goed te weten dat er subsidie op zonneboilers is.

  Kooptips

  Wil je een zonneboiler kopen? Wij vertellen je wat je allemaal moet weten.

  Koopdvies 5 soorten boilers
  Inklappen
 11. 11

  Veelgestelde vragen over zonnepanelen

  Ik heb een huurhuis, zijn zonnepanelen voor mij ook mogelijk?
  Als je schriftelijke toestemming hebt van de verhuurder, kun je zonnepanelen laten installeren. Maak samen met de huiseigenaar afspraken over verzekeringen (opstal en aansprakelijkheid) en eventuele overname van de zonnepanelen bij verhuizen. De verhuurder kan voorwaarden aan de toestemming verbinden.

  Je kunt vragen om een vergoeding van je verhuurder voor het voordeel dat de verhuurder geniet van de aanwezigheid van de zonnepanelen. En natuurlijk kun je ook als huurder je zonnestroom verrekenen met je stroomverbruik en een overschot verkopen aan je energieleverancier.

  Lees meer veelgestelde vragen.

  Inklappen
 12. 12

  Duurzamere keuze

  Steeds vaker zie je bij tests en onderzoeken informatie over duurzaamheid. Zoals hoeveel energie en water een product gebruikt, informatie over materiaalgebruik en hoe iets geproduceerd wordt. Lees meer over duurzamer leven of vergelijk producten in onze vergelijker met de milieuvriendelijkste opties.

  Lees meer

  Inklappen

Nieuw & interessant

 • dak dichtbij zonnepanelen

  Vandebron vraagt vergoeding voor terugleveren

  Vandebron rekent als eerste energieleverancier een heffing voor het terugleveren van stroom aan het net.
 • Webwinkel Mijn huis energiezuinig 2023

  Mijn huis energiezuinig

  Met dit boek helpen we je om je woning te verduurzamen en zelf energie op te wekken. Van isolatie tot warmtepomp en van zonnepanelen tot ventilatie.

 • btw-zonnepanelen-1200x800px

  Btw zonnepanelen terugvragen

  Sinds 1 januari 2023 betaal je geen btw meer op zonnepanelen. Btw terugvragen uit eerdere jaren kan alleen nog na toestemming van de belastinginspecteur.