icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Btw zonnepanelen terugvragen

Sinds 1 januari 2023 betaal je geen btw meer op zonnepanelen. Btw terugvragen uit eerdere jaren kan alleen nog na toestemming van de belastinginspecteur.
mark drabbe

Mark Drabbe   Expert Geld & VerzekeringBijgewerkt op:1 juli 2023

btw-zonnepanelen-1200x800px

Btw-teruggave zonnepanelen is gestopt

De btw-teruggaafregeling is gestopt op 1 januari 2023. Het btw-tarief op zonnepanelen is nu 0%. Dit tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal en zogenoemde optimizers en omvormers. En voor de aanpassing van de meterkast doordat je zonnepanelen aanschaft.

Wat je niet betaalt, hoef je ook niet terug te vragen. Het 0%-tarief geldt voor zonnepanelen die op woningen, vakantiewoningen of op bijgebouwen van woningen (zoals een schuur of garage) zijn geplaatst.

De factuurdatum is leidend. Kocht je de panelen voor 1 januari 2023? Dan kon je de btw tot uiterlijk 1 juli 2023 terugvragen. Btw terugvragen kan nu alleen nog na toestemming van de belastinginspecteur. Hiervoor verzoek je om een 'ambtshalve teruggaaf'. Dit kan tot 5 jaar na het jaar van aanschaf. Je kunt geen bezwaar maken tegen de beslissing van de belastinginspecteur. Meer informatie vind je op de website van de Rijksoverheid.

Voorwaarde

Een voorwaarde is dat de factuur van de zonnepanelen, het energiecontract en de factuur van het energiebedrijf op dezelfde naam staan.

Zonnepanelen als dakbedekking

Voor losse (niet-geïntegreerde) zonnepanelen mag je alle betaalde btw terugvragen. Gebruik je de zonnepanelen ook als dakbedekking (geïntegreerde panelen)? Dan mag je 1/3 terugvragen van de betaalde btw.

Hoe werkt het?

De Belastingdienst ziet particulieren die stroom terugleveren als kleine ondernemers. Die kunnen de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de panelen terugkrijgen. Meld je voor dit doel aan als kleine ondernemer. Dat kan met het formulier Opgaaf zonnepaneelhouders voor particulieren.

Je moet btw-aangifte doen om de btw terug te vragen. Je moet dan kiezen of je wilt meedoen aan de kleineondernemersregeling (KOR). Als ondernemer moet je ieder kwartaal btw-aangifte doen. Als je meedoet aan de KOR, krijg je hiervoor een vrijstelling.

Je hoeft dus maar 1 keer btw-aangifte te doen om de betaalde btw op de panelen terug te vragen. Houd het maximale opwekvermogen (gemeten in Wattpiek) bij de hand. Je kunt de btw-aangifte zelf doen. Of laten regelen door een belastingadviseur. Of een bedrijf dat gespecialiseerd is in btw-teruggaaf bij zonnepalen. Dit kost ongeveer €100.

Een btw-aangifte wel of niet doen heeft geen gevolgen voor de (particuliere) aangifte inkomstenbelasting (IB).

Omzet hoger dan €20.000?

Als je omzet hoger is dan €20.000 per kalenderjaar, dan kun je geen gebruik maken van de KOR. Bijna iedere particulier met zonnepanelen blijft ruim onder deze grens. Vooral zzp'ers moeten dit goed in de gaten houden.

Btw-bedrag €2500 of hoger?

Doe je mee aan de KOR en is het terug te vragen btw-bedrag €2500 of hoger? Dan krijg je te maken met de btw-herziening. Meer informatie hierover vind je bij de Belastingdienst. Wij raden aan dit te bespreken met een belastingadviseur.