icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Btw zonnepanelen terugvragen

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst. Je kunt dat zelf doen of laten doen. Op een gemiddelde set zonnepanelen kan het al gauw €800 opleveren. Hoe werkt dit precies?
Peter van der Wilt
Peter van der Wilt

Expert Energie

Bijgewerkt op:  16 februari 2018

aanbetaling zonnepaneel

Voor het terugvragen van de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen moet je wel wat administratieve handelingen doen. Als je dat niet ziet zitten kun je het laten doen voor ongeveer €100. Maar het levert je wel geld op: al gauw ruim €700 bij een systeem van 12 panelen. Op de website van Milieu Centraal vind je een gedetailleerd stappenplan voor het terugvragen van de btw.

Belastingvoordeel en -nadeel

Hoe zit het nou precies met die btw-teruggave? De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren tegenwoordig als ondernemers. Dat levert in principe zowel belastingvoordeel als -nadeel op:

  • Voordeel omdat je als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de panelen terug kunt krijgen.
  • Nadeel omdat er vervolgens btw wordt geheven over de opbrengsten uit de teruggeleverde stroom.

Maar voor dat laatste kun je ontheffing krijgen (je hoeft dan niets te betalen), zolang je jaarlijks niet meer dan €1345 aan btw af zou moeten dragen voor de teruggeleverde stroom. Nagenoeg elke particulier met zonnepanelen blijft ruim onder deze grens. Zzp'ers moeten opletten, omdat ook andere btw-plichtige activiteiten meetellen en je de grens van €1345 dus eerder bereikt.

Kan iedereen btw terugvragen?

De regeling geldt met terugwerkende kracht sinds 20 juni 2013, dus iedereen die zijn zonnepanelen vanaf die datum heeft aangeschaft kan de btw terugvragen. Ook als je subsidie hebt gekregen voor de aanschaf van de panelen. In de toekomst kan de regeling verdwijnen, bijvoorbeeld als de regels op Europees niveau worden aangepast. Maar wie de btw nu terugvraagt, hoeft deze nooit meer terug te betalen.

Het is niet verplicht om je te melden bij de Belastingdienst. Je kunt de btw dan niet terugvragen, maar je hoeft dan ook geen vrijstelling aan te vragen.

NB: na een uitspraak van de Hoge Raad op 15 december 2017, mochten mensen die tussen 1 januari 2012  en 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft de btw nog terugvragen tot 1 januari 2018.

Ook interessant: