icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Btw zonnepanelen terugvragen

Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde btw terugvragen aan de Belastingdienst. Op een gemiddelde set zonnepanelen kan het al gauw €800 opleveren. Hoe werkt dit precies?

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Bijgewerkt op:25 februari 2020

aanbetaling zonnepaneel

Gebruik de kleineondernemersregeling

De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom aan het net leveren op verzoek als kleine ondernemer. Dat levert voordeel op, omdat je als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de panelen terug kunt krijgen.

Deze kleineondernemersregeling (KOR) is de moeite waard. Het gaat al gauw om €700 tot €900 bij een systeem van 12 panelen, afhankelijk van type en vermogen van de zonnepanelen.

Zo vraag je een kleine ondernemersregeling aan

Voor de regeling moet je een aantal administratieve handelingen doen, zoals een (meestal) eenmalige btw-aangifte. Op de website van Milieu Centraal vind je een gedetailleerd stappenplan.

Je kunt de teruggaaf ook laten doen door een belastingadviseur of door een bedrijf dat gespecialiseerd is in btw-teruggaaf bij zonnepalen. Dit kost ongeveer €100.

Let op bovengrens btw

Ondernemers betalen ook btw over de opbrengsten uit de teruggeleverde stroom. Voor dat laatste krijg je binnen de kleineondernemersregeling een ontheffing, zolang je jaarlijks niet meer dan €1345 aan btw zou moeten betalen. Bijna iedere particulier met zonnepanelen blijft ruim onder deze grens. 

Zzp'ers moeten opletten, omdat ook andere btw-plichtige activiteiten meetellen en je de grens van €1345 dus eerder bereikt.

Aanvraagtermijn voor teruggave

Je moet de btw binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar terugvragen. Heb je in 2019 zonnepalen gekocht, dan is de deadline dus 1 juli 2020.

Als je te laat bent kun je de belastinginspecteur nog om een 'ambtshalve teruggaaf' verzoeken. Dit kan tot 5 jaar na het jaar van aanschaf. Je kunt geen bezwaar maken tegen de beslissing van de belastinginspecteur. Meer informatie lees je op de website van de Rijksoverheid.

Bij nieuwbouw extra btw-teruggaaf?

Heb je een nieuwbouwwoning inclusief zonnepanelen gekocht? Dan zou je ook een deel van het dak als zakelijk gebruik kunnen aanmerken, omdat dat dakdeel de zonnepanelen ondersteunt. Het zou dus ook mogelijk moeten zijn een deel van de betaalde btw voor het dak terug te vragen.

Uit interne memo's van het Ministerie van Financiën blijkt echter dat de Belastingdienst deze verzoeken afwijst. Dit ondanks een aantal gerechtelijke uitspraken in het voordeel van de nieuwbouwkoper.

Er zijn ook zaken, waarbij de rechter oordeelde dat er 'geen rechtstreeks en onmiddellijk verband is tussen de levering van zonne-energie en de bouw van de woning.' Het is wachten op een definitieve uitspraak van de Hoge Raad. 

Lees ook: