icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer nieuws

Meer nieuws

Meer nieuws

Helft van de door NVWA onderzochte koolmonoxide-melders onveilig

Nieuws|Bij het recente gepubliceerde onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt de helft  van de 29 onderzochte koolmonoxidemelders onveilig. Ruim de helft van de 29 onderzochte koolmonoxide-melders voldoet niet aan de veiligheidseisen. Bij 8 van de onderzochte CO-melders treedt het alarm niet in werking als er sprake is van koolmonoxide. Van de onderzochte CO-melders geven 6 geen storingssignaal als de sensor defect is, waardoor de consument geen waarschuwing krijgt als er een te hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is.

Peter van der Wilt

Peter van der Wilt , Expert Energie Gepubliceerd op:31 mei 2017

CO melders

Welke CO-melders falen?

Op de website van NVWA staat is een overzicht  van de onderzochte koolmonixide-melders op merknaam. Controleer welk model je thuis hebt geinstaleerd en de volledige lijst kan je hier vinden. 

Wat moet je doen?

  • Controleer of je een van de onveilige type koolmonoxidemelder in huis hebt hangen.
  • Heb je nog vragen of kom je er niet uit, dan kan je contact opnemen met het NVWA klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.
  • Als je en onveilige koolmonoxidemelder hebt, vervang het apparaat. Wij hebben koolmonixides getest en wij raden een van deze veilige melders aan.

Extreme gevolgen

Langdurige inademing van koolmonoxide kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en in extreme gevallen tot bewusteloosheid of dood.  Je kunt een onveilige melder inleveren bij het gemeentelijk afvaldepot.  

Test koolmonoxidemelders

In oktober 2016 testten wij 19 koolmonoxidemelders. Wij raden consumenten aan om een koolmonoxidemelder aan te schaffen uit de categorie 'veilig' uit deze test.

Ook interessant:

Meer nieuws

Meer nieuws