icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Helft van de door NVWA onderzochte koolmonoxidemelders onveilig

Nieuws
|
Bij het recente gepubliceerde onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt de helft  van de 29 onderzochte koolmonoxidemelders onveilig.
Peter van der Wilt_S

Peter van der Wilt   Expert energieGepubliceerd op:31 mei 2017

CO melders

Ruim de helft van de 29 onderzochte koolmonoxidemelders voldoet niet aan de veiligheidseisen. Bij 8 van de onderzochte CO-melders treedt het alarm niet in werking als er sprake is van koolmonoxide. Van de onderzochte CO-melders geven 6 geen storingssignaal als de sensor defect is, waardoor de consument geen waarschuwing krijgt als er een te hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is.

Welke CO-melders falen?

Op de website van NVWA staat een overzicht van de onderzochte koolmonoxidemelders op merknaam. Controleer welk model je thuis hebt geïnstalleerd. 

Wat moet je doen?

  • Controleer of je een van de onveilige type koolmonoxidemelder in huis hebt hangen.
  • Heb je nog vragen of kom je er niet uit, dan kan je contact opnemen met het NVWA klantcontactcentrum via de website of 0900-03 88.
  • Als je een onveilige koolmonoxidemelder hebt, vervang het apparaat. Wij hebben koolmonoxidemelders getest en wij raden een van deze veilige melders aan.

Extreme gevolgen

Langdurige inademing van koolmonoxide kan leiden tot duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en in extreme gevallen tot bewusteloosheid of overlijden.  Je kunt een onveilige melder inleveren bij het gemeentelijk afvaldepot.  

Test koolmonoxidemelders

In oktober 2016 testten wij 19 koolmonoxidemelders. Wij raden consumenten aan om een koolmonoxidemelder aan te schaffen uit de categorie 'veilig' uit deze test.

Ook interessant:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.