icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Welke dekking bij een inboedel- en opstalverzekering?

Bij een eigen huis is een opstalverzekering verplicht maar een inboedelverzekering niet. Toch is een inboedelverzekering aan te raden. Onderverzekerd zijn is namelijk voor niemand een pretje. Je hebt polissen met allriskdekking en extra uitgebreide dekkingen. Wat houden deze dekkingen precies in?
Rien Meijer
Rien Meijer

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  13 januari 2016

Artikel_Welkedekkinghebiknodig_1200x800

Wat dekt een opstalverzekering?

Een opstalverzekering (ook wel woonhuisverzekering genoemd) dekt schade aan spullen die vastzitten in en aan het huis. Daaronder vallen ook leidingen, centrale verwarming, de badkamer en het toilet. Schade aan je huis door bijvoorbeeld aardbevingen, atoomkernreacties en vulkaanuitbarstingen zijn uitgesloten.

Als je een koophuis hebt, stellen hypotheekverstrekkers verplicht dat je een opstalverzekering afsluit. Logisch, want je huis is het onderpand van de lening, en als dat afbrandt, is het onderpand ook weg. Een opstalverzekering keert uit als jouw huis getroffen wordt door:

 • brand- en of blusschade
 • rook- en roetschade
 • schade door ontploffing
 • wateroverlast (geen dijkdoorbraak)
 • blikseminslag
 • storm
 • neerslag en vorst
 • inbraak en diefstal

De schade wordt alleen vergoed als het om een 'onzeker voorval' gaat. Stort het dak in door jarenlang achterstallig onderhoud, dan keert de verzekering niet uit. Let op: meestal vallen ook de fundamenten van het huis onder de dekking, maar dat is niet altijd het geval.

Wat dekt een inboedelverzekering?

Een inboedelverzekering dekt schade aan spullen in huis die niet 'aard- en nagelvast' zitten. Dus je meubels, gordijnen, zwevende parketvloer, maar ook kostbare bezittingen als sieraden, audio- en videoapparatuur.

Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar erg aan te raden. Als je brand of wateroverlast krijgt, of er wordt thuis ingebroken, heb je tenminste iets om op terug te vallen.

Onder de dekking van een inboedelverzekering valt:

 • brandschade
 • waterschade
 • schade veroorzaakt door een blikseminslag
 • ontploffing
 • inbraak
 • gewelddadige beroving
 • storm (minimaal windkracht 7)
 • schroeien en smelten

Schade als gevolg van opzet, grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is niet gedekt.

Opstal of inboedel

De Consumentenbond adviseert huiseigenaren de opstal- en inboedelverzekering onder te brengen bij dezelfde verzekeraar. Als er schade ontstaat aan je huis en inboedel, bijvoorbeeld door brand, dan krijg je geen gedoe wie welke schade vergoedt.

Opstal of inboedel?

De dekking van de inboedel- en opstalverzekering wordt nog weleens door elkaar gehaald. Weet dat als iets kapot gaat dat vastgemaakt zit aan of in het huis je een beroep moet doen op je opstalverzekering. Is het niet vastgemaakt aan het huis, dan kun je terecht bij je inboedelverzekering. 

Een voorbeeld: een inbouwkoelkast valt onder de opstalverzekering, een losse koelkast onder de inboedelverzekering. Een laminaatvloer wordt om dezelfde reden gezien als inboedel en een tegelvloer als opstal.

Allrisk of extra uitgebreid

Zowel bij de inboedel- als bij de opstalverzekering zijn er 2 soorten dekking van schade:

 • Extra uitgebreid (eug), dekt alleen voorvallen die in de polisvoorwaarden staan
 • Allrisk, dekt alle schadegevallen, tenzij ze nadrukkelijk zijn uitgesloten. De laatste jaren zien we een trend dat de verschillen tussen extra uitgebreid en allrisk, zowel qua premie als qua dekking, steeds groter worden.

Het loont om goed te kijken naar de voorwaarden en de uitsluitingen, zeker als je huis bijzondere elementen heeft (gebogen glas, of glas-in-lood bijvoorbeeld). Zie ook onze tips voor het afsluiten van een inboedel- en opstalverzekering.

Opstalverzekering bij appartement

Huurders en eigenaren van appartementen sluiten over het algemeen niet zelf een opstalverzekering af. Dat doet de verhuurder bij huur, of de Vereniging van Eigenaren (VvE) bij koop voor het hele gebouw. Meestal volstaat voor hen een losse inboedelverzekering. Is er sprake van een 'slapende' VvE, dan moet je wél zelf een verzekering afsluiten. Dit komt vooral voor bij kleine, oude appartementencomplexen.

Koop je een appartement, controleer dan altijd bij de VvE hoe het met de opstalverzekering zit. Is de vereniging niet actief, dan kan het de moeite lonen deze weer nieuw leven in te blazen. Lees meer over je appartement verzekeren.

Is er wel een gezamenlijke opstalverzekering, maar is de afwerking van jouw appartement veel beter of duurder, dan kan het verstandig zijn een aanvullende verzekering af te sluiten. Dit kan bijvoorbeeld aan te raden zijn als jij een veel duurdere badkamer of keuken hebt dan de andere eigenaren. In dat geval kun je het zogenaamde 'eigenarenbelang' bij je inboedelverzekering meeverzekeren.

Welke inboedel- en opstalverzekering past het best bij jou? Vul je gegevens in en kijk meteen of je kunt besparen op deze verzekering.

Kies zelf de beste inboedelverzekering

Wil je weten welke inboedelverzekering het best bij jou past? Kijk dan op onze vergelijker. Of kijk welke inboedelverzekering wij als beste hebben beoordeeld.

Je kunt je kostbare inboedel die je regelmatig mee naar buiten neemt - zoals sieraden, je laptop of mobiele telefoon - ook buiten de deur verzekeren. Kijk op inboedel ook buitenshuis verzekerd?

Lees ook:

Test inboedel- en opstalverzekeringen