icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je kind en veiligheid

Met kinderen in huis heb je er een verantwoordelijkheid bij. Naast de basis van verzorging en voeding is ook de V van veiligheid nu een prioriteit. Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om op te groeien. Denk vooral aan deze 3 pijlers: veilige leefomgeving, veilig slapen en veilig spelen.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

school bso opvang oppas spelen blokken speelgoed meisjes

Natuurlijk hoort bij opgroeien ook vallen en opstaan, maar er zijn situaties die je liever wilt vermijden.

Veilige leefomgeving

luier kruipen baby verschonen diaperEen huis moet leefbaar blijven zonder dat er grote gevaren zijn voor je kind. Verschillende producten in huis zijn ineens een potentieel gevaar: denk aan stopcontacten en schoonmaakmiddelen. Ook de trap is leuk en de kinderstoel is voor een kind niet alleen een stoel, maar ook een klimobject. Enkele algemene tips:

 1. Verplaats je zelf eens door het huis op kruiphoogte van je baby. Wat kom je allemaal tegen, waar kan je kindje straks bij? Denk aan ook planten, de sigaretten uit de asbak of de kattenbakkorrels.
 2. Plan vooruit. Neem maatregelen voordat je kind bij het volgende stadium is. Zorg er dus voor dat schoonmaakmiddelen onbereikbaar zijn en je huis voorzien is van traphekjes voordat je kind echt kan kruipen.
 3. Laat je kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelen. Kan je baby nog niet zitten of lopen, forceer dit dan niet door producten te kopen waarmee ze het wel kunnen.
 4. Kinderen moeten zich vrij kunnen bewegen, dus geef ze die ruimte.

Veilig slapen

bed slapen slaap baby vrolijk bedjeHet grootste gedeelte van de dag slapen de kleinsten nog. Belangrijk dus dat dit veilig kan gebeuren. Matras en ledikant zijn natuurlijk belangrijk, maar je kindje slaapt misschien ook wel eens in de box of kinderwagen. En wat doe je buiten de deur, is een campingbedje wel een goed idee?

 1. Laat je kind altijd in een eigen bed slapen.
 2. Zorg dat je kind het niet te warm heeft.
 3. Zorg dat je kind vrij kan ademen.

Veilig spelen

hout speelgoed spelen baby boxVoor baby’s zijn ouders het leukste speelgoed, maar naarmate kinderen ouder worden komt er steeds meer speelgoed bij kijken. Belangrijkste tips:

 • Kijk naar de leeftijdsaanduiding op speelgoed.
 • Mijd kleine onderdelen. Kleine kinderen stoppen alles in hun mond.
 • Koop voor de kleinsten geen speelgoed met touwtjes, koordjes en knoopjes.
 • Let op potentiele vingerbeknellingen.

 

Nieuw & interessant

 • wibra-taartje-waarschuwing
  Nieuws  |  11 jan.

  Waarschuwing: Wibra houten speelgoedtaartje

  Uit onderzoek blijkt dat kleine onderdelen los kunnen laten van het Wibra houten speelgoedtaartje. Neemt een kind die in de mond dan kan dat leiden tot verstikking.
 • playing-kids-waarschuwing
  Nieuws  |  21 dec.

  Waarschuwing: Playing Kids Muzikaal Vliegtuig

  Kruidvat waarschuwt voor het Playing Kids Muzikaal Vliegtuig. Als het vliegtuig valt kunnen er stukjes afbreken. Dit kan verstikkingsgevaar opleveren wanneer kleine kinderen deze in de mond nemen.
 • DrBrown's-fopspeenclip-waarschuwing
  Nieuws  |  15 dec.

  Dr. Brown's fopspeenclip

  Dr. Brown’s Fopspeenclip (blauw en roze) kan mogelijk gevaar opleveren. De grootste ring kan breken en als een kind de kleine delen inslikt kan het stikken.
 • speenkoord-waarschuwing
  Nieuws  |  8 dec.

  Waarschuwing: Bebi Amsterdam Speenkoord Gull

  Het speenkoord kan breken waardoor kleine onderdelen los kunnen komen.