Je kind en veiligheid

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 4 februari 2022
Veilige leefomgeving
Een huis moet leefbaar blijven zonder dat er grote gevaren zijn voor je kind. Gaat je kind kruipen, dan zijn verschillende producten in huis ineens een potentieel gevaar. Denk aan stopcontacten, schoonmaakmiddelen en vaatwastabletten. De trap moet een traphekje hebben. En de kinderstoel is voor een kind niet alleen een stoel, maar ook een klimobject.
Een paar algemene tips:
- Verplaats je eens door het huis op kruiphoogte van je baby. Wat kom je allemaal tegen, waar kan je kind straks bij? Denk ook aan planten, kattenbakkorrels en koorden van de jaloezieën.
- Plan vooruit. Neem maatregelen voordat je kind bij het volgende stadium is. Zorg er dus voor dat schoonmaakmiddelen onbereikbaar zijn en je huis voorzien is van traphekjes voordat je kind echt kan kruipen.
- Laat je baby zich in zijn eigen tempo ontwikkelen. Kan hij nog niet zitten of lopen? Forceer dit dan niet door producten te kopen waarmee het wel lukt. Kinderen moeten zich vrij kunnen bewegen, dus geef ze de ruimte.
- Ga goed voorbereid om pad met een goede kinderwagen of autostoel.
Veilig slapen
Het grootste gedeelte van de dag slapen de kleinsten nog. Belangrijk dus dat dit veilig gebeurt. Onze 3 belangrijkste tips:
- Laat je kind altijd in een eigen bed slapen.
- Zorg dat je kind het niet te warm heeft.
- Zorg dat je kind vrij kan ademen.
En denk ook na over alternatieve slaapplekken. Een babymatras en ledikant zijn natuurlijk belangrijk, maar je kind slaapt misschien ook weleens in de box of kinderwagen. En wat doe je buiten de deur, is een campingbedje wel een goed idee? Bij een veilige slaapomgeving komt een hoop kijken. Lees meer over veilig slapen.
Veilig spelen
Voor baby’s zijn ouders het leukste speelgoed, maar naarmate kinderen ouder worden komt er steeds meer speelgoed bij kijken. Belangrijkste tips:
- Kijk naar de leeftijdsaanduiding op speelgoed.
- Mijd kleine onderdelen. Kleine kinderen stoppen alles in hun mond.
- Koop voor de kleinsten geen speelgoed met touwtjes, koordjes en knoopjes.
- Let op potentiële vingerbeknellingen.
Bekijk ook eens:
Nieuw & interessant
- Nieuws | 3 mei.
Veiligheidswaarschuwing: speelgoed brandweerwagen
Bij de brandweerwagen van A.I.&E. kunnen kleine onderdelen loskomen. Hierdoor bestaat er verstikkingsgevaar. - Nieuws | 28 feb.
Veiligheidswaarschuwing: Europe babywieg Jill
In de Europe babywieg Jill van Timgro zit speling in de bodem van de wieg. De bodem kan daardoor uit de wieg vallen. Dit leidt tot levensbedreigende situaties. - 18 feb.
Slijm niet altijd veilig
We hebben 10 slijm-producten getest die in Nederland verkrijgbaar zijn en vonden bij 3 producten een te hoog gehalte aan boor (borium). - Nieuws | 20 jan.
Veiligheidswaarschuwing: Pebbles Ledikant
Bij het ledikantje Pebbles zijn de ruimtes tussen de spijlen in sommige gevallen te klein of te groot. Daardoor kan een kind met de benen en romp door de spijlen heen gaan. Of een kind kan met de nek bekneld raken tussen de spijlen met kans op verstikking.