icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je kind en veiligheid

Kinderen moeten op jou kunnen vertrouwen voor een veilige omgeving om in op te groeien. Denk vooral aan deze 3 pijlers: veilige leefomgeving, veilig slapen en veilig spelen.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis   Expert Woning & HuishoudenBijgewerkt op:4 februari 2022

Veilige leefomgeving

bekijk alle tests van baby en kind

Een huis moet leefbaar blijven zonder dat er grote gevaren zijn voor je kind. Gaat je kind kruipen, dan zijn verschillende producten in huis ineens een potentieel gevaar. Denk aan stopcontacten, schoonmaakmiddelen en vaatwastabletten. De trap moet een traphekje hebben. En de kinderstoel is voor een kind niet alleen een stoel, maar ook een klimobject.

Een paar algemene tips:

 1. Verplaats je eens door het huis op kruiphoogte van je baby. Wat kom je allemaal tegen, waar kan je kind straks bij? Denk ook aan planten, kattenbakkorrels en koorden van de jaloezieën.
 2. Plan vooruit. Neem maatregelen voordat je kind bij het volgende stadium is. Zorg er dus voor dat schoonmaakmiddelen onbereikbaar zijn en je huis voorzien is van traphekjes voordat je kind echt kan kruipen.
 3. Laat je baby zich in zijn eigen tempo ontwikkelen. Kan hij nog niet zitten of lopen? Forceer dit dan niet door producten te kopen waarmee het wel lukt. Kinderen moeten zich vrij kunnen bewegen, dus geef ze de ruimte.
 4. Ga goed voorbereid om pad met een goede kinderwagen of autostoel

Veilig slapen

bed slapen slaap baby vrolijk bedjeHet grootste gedeelte van de dag slapen de kleinsten nog. Belangrijk dus dat dit veilig gebeurt. Onze 3 belangrijkste tips:

 1. Laat je kind altijd in een eigen bed slapen.
 2. Zorg dat je kind het niet te warm heeft.
 3. Zorg dat je kind vrij kan ademen.

En denk ook na over alternatieve slaapplekken. Een babymatras en ledikant zijn natuurlijk belangrijk, maar je kind slaapt misschien ook weleens in de box of kinderwagen. En wat doe je buiten de deur, is een campingbedje wel een goed idee? Bij een veilige slaapomgeving komt een hoop kijken. Lees meer over veilig slapen.

Veilig spelen

hout speelgoed spelen baby boxVoor baby’s zijn ouders het leukste speelgoed, maar naarmate kinderen ouder worden komt er steeds meer speelgoed bij kijken. Belangrijkste tips:

 • Kijk naar de leeftijdsaanduiding op speelgoed.
 • Mijd kleine onderdelen. Kleine kinderen stoppen alles in hun mond.
 • Koop voor de kleinsten geen speelgoed met touwtjes, koordjes en knoopjes.
 • Let op potentiële vingerbeknellingen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant