icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Abonnement of prepaid voor je kind

Als kinderen hun eerste ervaringen opdoen met hun smartphone, hebben ze vaak nog geen idee hoeveel bellen en internetten eigenlijk kost. Hoe breng je je kinderen bij wat je per maand betaalt voor belminuten en MB's? En hoe voorkom je hoge rekeningen achteraf?

Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op:17 januari 2020

abbo-prepaid-smartphone

Prepaid

Prepaid is dé manier om hoge kosten te voorkomen. Onderweg kan je kind bellen of een WhatsApp-berichtje sturen, bijvoorbeeld om je te laten weten dat hij bij een vriendje is aangekomen. Wil je kind ook al wat meer internetten? Laat hem dat vooral thuis via wifi doen. Internetten met prepaid is duur.

Een voordeel van prepaid: als het tegoed op is, is het ook echt op. Bellen en internetten kan dan niet meer. Je kind kan nog wel gebeld worden. Ook kun je je kind goed leren wat bellen en internetten eigenlijk kost. Met een YouTube-filmpje kijken op het schoolplein jaagt hij zijn tegoed er zo doorheen. 

In onze abonnementenvergelijker staan alle prepaid opties die in Nederland te krijgen zijn.

Abonnement

Prepaid heeft een nadeel: de tarieven zijn vaak hoog vergeleken met een abonnement. Een prepaidminuut kost gemiddeld zo’n €0,15, bellen met een abonnement kan al vanaf €0,01 per minuut. Als je kind al wat vaker belt en internet (ongeveer 30 minuten en 50 MB), is een abonnement interessanter. Abonnementen met kleine bel- en internetbundels zijn er al vanaf ongeveer €5. Met 50 minuten en 500 MB komt je kind een heel eind.  

Social media

Bij tieners die net naar de middelbare school gaan, heb je als ouder het telefoongebruik vaak minder goed in de hand. Vooral sociale media als Instagram, Snapchat en WhatsApp zijn populair, ook onderweg. Ze knipperen even met hun ogen en zijn alweer 100 berichtjes verder. Ook YouTube wordt veel gebruikt en daarmee loopt het internetverbruik snel op.

Voor 100 minuten en 1500 MB betaal je minstens €7,50 per maand. Let wel even op de voorwaarden: hoeveel betaal je bijvoorbeeld voor bellen en internetten buiten de bundel?

Sim only en mobiele abonnementen vergelijken

Nieuw & interessant

 • kind-tablet-online
  17 jan.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • Goedkope smartphones herfst 2019
  Test  |  5 dec.

  Beste goedkope smartphones

  Een goede smartphone hoeft helemaal niet duur te zijn. Van de ruim 100 geteste modellen zijn dit de 5 beste goedkope smartphones.
 • Grownhub-hoofdbeeld
  Eerste indruk  |  11 apr.

  Grownhub app

  Met de Grownhub app kun je in de gaten houden wat je kind allemaal doet met zijn smartphone of tablet.
 • tele2-slim-wifi
  Eerste indruk  |  4 mrt.

  Tele2 Slimme wifi

  Tele2 verhuurt voor €5 per maand een set van drie wifi-versterkers aan klanten die thuis geen optimale wifi-verbinding hebben.