icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Abonnement of prepaid voor je kind

Als kinderen hun eerste ervaringen opdoen met hun smartphone, hebben ze vaak nog geen idee hoeveel bellen en internetten eigenlijk kost. Hoe breng je je kinderen bij wat je per maand betaalt voor belminuten en MB's? En hoe voorkom je hoge rekeningen achteraf?

Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op:17 januari 2020

abbo-prepaid-smartphone

Prepaid

Prepaid is dé manier om hoge kosten te voorkomen. Onderweg kan je kind bellen of een WhatsApp-berichtje sturen, bijvoorbeeld om je te laten weten dat hij bij een vriendje is aangekomen. Wil je kind ook al wat meer internetten? Laat hem dat vooral thuis via wifi doen. Internetten met prepaid is duur.

Een voordeel van prepaid: als het tegoed op is, is het ook echt op. Bellen en internetten kan dan niet meer. Je kind kan nog wel gebeld worden. Ook kun je je kind goed leren wat bellen en internetten eigenlijk kost. Met een YouTube-filmpje kijken op het schoolplein jaagt hij zijn tegoed er zo doorheen. 

In onze abonnementenvergelijker staan alle prepaid opties die in Nederland te krijgen zijn.

Abonnement

Prepaid heeft een nadeel: de tarieven zijn vaak hoog vergeleken met een abonnement. Een prepaidminuut kost gemiddeld zo’n €0,15, bellen met een abonnement kan al vanaf €0,01 per minuut. Als je kind al wat vaker belt en internet (ongeveer 30 minuten en 50 MB), is een abonnement interessanter. Abonnementen met kleine bel- en internetbundels zijn er al vanaf ongeveer €5. Met 50 minuten en 500 MB komt je kind een heel eind.  

Sim only en mobiele abonnementen vergelijken

Social media

Bij tieners die net naar de middelbare school gaan, heb je als ouder het telefoongebruik vaak minder goed in de hand. Vooral sociale media als Instagram, Snapchat en WhatsApp zijn populair, ook onderweg. Ze knipperen even met hun ogen en zijn alweer 100 berichtjes verder. Ook YouTube wordt veel gebruikt en daarmee loopt het internetverbruik snel op.

Voor 100 minuten en 1500 MB betaal je minstens €7,50 per maand. Let wel even op de voorwaarden: hoeveel betaal je bijvoorbeeld voor bellen en internetten buiten de bundel?

Steun de Consumentenbond

We onderzoeken regelmatig of bedrijven goed omgaan met de gegevens van je kinderen. En we pakken bedrijven aan die veiligheid en privacy niet serieus nemen. Zo weet je of de digitale diensten en producten die je kinderen gebruiken veilig zijn. Steun ons en word ook lid.

Word lid

je-kind-online-hoofdbeeld

Nieuw & interessant

 • Kind GPS horloge buiten
  23 mrt.

  4 Kids gps-horloges gehackt

  We lieten 4 gps-horloges voor kinderen professioneel hacken. In 2 van de 4 onderzochte gps-horloges vonden we ernstige gebreken.
 • kind-tablet-online
  17 jan.

  Apps voor kinderen

  Apps voor kinderen zijn er in overvloed, ook voor de allerjongsten. Maar ze zijn niet allemaal geschikt. Wij geven tips per leeftijdscategorie.
 • tele2-slim-wifi
  Eerste indruk  |  4 mrt.

  Tele2 Slimme wifi

  Tele2 verhuurt voor €5 per maand een set van drie wifi-versterkers aan klanten die thuis geen optimale wifi-verbinding hebben.
 • youtubekids-tablet
  Eerste indruk  |  8 feb.

  YouTube Kids

  De kindervariant van Google's populaire videoplatform is in Nederland beschikbaar: YouTube Kids. Is YouTube Kids écht kindvriendelijk?