icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Koopadvies

Laptop kopen: waar let je op?

Ga je een nieuwe laptop kopen? Dan wil je natuurlijk dat deze goed aansluit op jouw wensen. Wij geven advies en tips. Alles over Windows, Apple, specificaties en accessoires.

Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica


1
Waarvoor wil je je laptop gebruiken?

 • Onderweg

  Reis je veel? Kies dan voor een laptop met een 10 tot 13 inch (diagonaal) scherm. Deze zijn gemakkelijk mee te nemen in een rugzak of laptoptas.

  Handzame, lichtgewicht laptops zijn in 2 categorieën in te delen:

  • compacte laptops met een laag prijskaartje
  • luxe, snelle 'thin & light'-laptops, waarvan de prijzen pas beginnen bij zo'n €800.

  Een 2-in-1 is een laptop die je ook als een tablet kunt gebruiken. Daarbij is het mogelijk om het scherm om te klappen of zelfs helemaal los te halen van het toetsenbord.

  Hoewel er onderweg steeds meer mogelijkheden zijn om je laptop op te laden, is een goede accuduur wel aan te bevelen. In de vergelijker vind je testresultaten van laptops die langer dan 8 uur meegaan.

   

 • Thuis of voor werk

  Kies een 13-15 inch laptop als je hem af en toe wilt meenemen, of door het hele huis gebruikt. Een 17-inch model is een goede keuze als je altijd op dezelfde plek zit. Voor thuis, (semi-)zakelijk gebruik en tv-kijken op je laptop zijn grotere schermen prettiger.

  Typ je veel? Dan is een laptop met een prettig toetsenbord met een voelbare aanslag en voldoende diepte (travel) aan te raden. Ook het touchpad is belangrijk: kijk of hij groot genoeg is en vlot en nauwkeurig reageert.

2
Vermogen en levensduur van de accu

 • Capaciteit (mAh)

  De capaciteit van een laptop-accu wordt uitgedrukt in milli ampère-uur (mAh) of wattuur (Wh). Hoe hoger de waarde, des te langer de accu stroom geeft. Tenminste, alleen als je laptop er zuinig mee omgaat. 

  De accuduur verschilt per model. In de vergelijker laptops kun je als je ingelogd bent de prestaties van alle geteste laptops zien als het gaat om accuduur.

  Lees ook:
  Laptop-accu

 • Vervanging van de accu

  Laptop-accu's verliezen continu capaciteit. Uiteindelijk worden ze onbruikbaar en kunnen ze je laptop niet meer van stroom voorzien. Een gemiddelde laptopaccu gaat ongeveer 3 tot 5 jaar mee. 

  Nu laptops steeds platter worden, zien we dat de accu's steeds vaker weggewerkt zijn in de behuizing. Een losse accu heeft echter de voorkeur. Die kun je namelijk gemakkelijk vervangen wanneer hij defect is of als je een tweede accu wilt.

  Lees ook hoe je de accu- en de levensduur van de accu kunt verbeteren.

3
Snelheid en geheugen van de laptop

 • Werkgeheugen

  Het werkgeheugen bepaalt mede hoe snel je laptop of desktop pc is als je meerdere programma’s tegelijk open hebt staan. Een laptop met te weinig werkgeheugen werkt al traag bij de eerste de beste internetpagina en is voor niemand prettig. 

  Een laptop met een werkgeheugen van 2 GB is in de praktijk te krap, 4 GB volstaat voor doorsnee gebruik zoals internetten en tekstverwerken.
  Voor het bewerken van foto's, video's en voor gamen kun je het beste 8 GB hebben.
  Een werkgeheugen van 16 GB heeft alleen voor de meest intensieve gebruikers nog toegevoegde waarde.

 • Processor

  Een processor is het rekenhart van je laptop. De Intel Atom, Celeron en AMD A-processors zijn erg traag, maar in verhouding goedkoop.

  • Bij simpel gebruik voldoet een Intel Pentium, Core i3 of AMD Ryzen 3.
  • Doe je meer dan af en toe internetten en e-mailen, dan is de extra snelheid van een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 geen overbodige luxe.
  • Doe je veel aan beeldbewerking of gaming? Neem dan een quad core-processor en als het even kan een Intel Core i7- of AMD Ryzen 7-processor. 

  Laptops met een Intel Core M- of Core Y-processor zijn zuiniger maar ook langzamer. Door de vaak betere accuduur zijn deze vooral geschikt voor onderweg. 

 • Opslag

  Een Solid State Disk (SSD) is een veel sneller opslagmedium dan de ouderwetse harde schijf (HDD). Laptops met een SSD hebben daarom de voorkeur, al bieden de meeste minder opslag dan laptops met een HDD.

  Sommige laptops hebben een slimme combinatie van een kleine SSD met een grote HDD. Je huidige laptop upgraden met een SSD is vaak ook een optie. 

4
Klein budget?

 • Goedkope laptop

  Soms is een goedkope laptop een prima keuze. Ben je geen actieve gebruiker en doe je niet meer dan alleen internetten, e-mailen en tekstverwerken? Dan is een laptop tot ongeveer €400 voor jou goed genoeg.
  De betere modellen in deze prijsklasse hebben een snelle SSD in plaats van traag flashgeheugen, minimaal 4 GB aan werkgeheugen en een Intel Core 3-, AMD Ryzen 3 of quad core Intel Celeron/Pentium-processor.

  Laptops die hierin te kort schieten zijn eigenlijk voor niemand prettig te gebruiken. Minpunten van vrijwel alle goedkope laptops zijn matige schermen en weinig opslagruimte.

  Chromebooks

  Voor simpele computertaken is een Chromebook het overwegen waard. Deze laptops draaien op Chrome OS van Google en zijn vooral gericht op online gebruik. Ze hebben hierdoor minder krachtige hardware nodig om soepel te werken. Je vindt ze dan ook al vanaf €200. Minpunt: je bent erg afhankelijk van Google-diensten, net als bij Android.

 • Tweedehands laptop

  Als je besluit een tweedehands laptop te kopen, let dan op de volgende punten:

  • Vermijd sterk verouderde besturingssystemen zoals Windows Vista en Windows XP. Ook Windows 7 en Windows 8 worden niet heel lang meer door Microsoft ondersteunt.  Windows 10 is inmiddels de standaard.
  • Controleer altijd of de laptop nog werkt. Start een aantal programma’s op en check of de licenties (nog) geldig zijn.
  • Als je van een particulier koopt, zit er doorgaans geen garantie op de laptop. Bij een winkel krijg je vaak nog wel garantie, al moet je goed letten op de duur.

5
Windows of Apple: een persoonlijke keuze

Windows is het bekendste en meest gebruikte besturingssysteem. Je treft het aan op alle computers, behalve die van Apple. 
Laptops van Apple (MacBooks) hebben een eigen besturingssysteem: macOS.

Apple had lang een voorsprong op gebruiksgemak en robuustheid. Met de laatste Windows versies (8.1 en zeker 10) is die voorsprong kleiner geworden. Wie Windows gewend is, blijft vaak bij dit systeem. Bevalt een 'Mac' niet? Dan is het mogelijk om Windows te installeren. Omgekeerd kan dit niet.

Meer over Apple of Windows.

6
Kies een accessoire

Er zijn allerlei accessoires te koop voor je laptop. Ze zijn vooral gericht op ergonomie, uitbreiding of draagbaarheid. Zo zijn er losse toetsenborden, extra usb-aansluitingen, adapters en laptoptassen te koop.

Een nadeel van een laptop is dat het beeldscherm vaak klein is. Een extra monitor is dan handig. Dan kun je op een groter beeldscherm of 2 beeldschermen tegelijk werken.

Meer over laptop accessoires.

Koopadvies_channel4

7
Goede laptopmerken

Welke laptopmerken doen het goed? Welke worden goed gewaardeerd door de gebruikers en welke niet? We vroegen het aan bijna 3500 leden van het internetpanel van de Consumentenbond.

Lees wat deze leden de beste laptopmerken vinden.

8
Maak de juiste keuze

Wil je weten welke laptop het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste laptop.

Help mij kiezen

Laptop 1200x576

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen, of wat te doen als je laptop kapot gaat? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum