! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Laptop kopen: waar let je op?

Ga je een nieuwe laptop kopen? Dan wil je natuurlijk dat deze goed aansluit op jouw wensen. Wij geven advies en tips. Alles over Windows, Apple, specificaties en accessoires.

Eric Verlooij
Eric Verlooij

Expert Elektronica


1
Waarvoor wil je je laptop gebruiken?

 • BesteCategory-Laptop-tot14 NoPreds

  Onderweg

  Reis je veel? Kies dan voor een laptop met een 10 tot 13 inch (diagonaal) scherm. Deze neem je gemakkelijk mee in een rugzak of laptoptas.

  Handzame, lichtgewicht laptops er in 2 categorieën:

  • compacte laptops met een laag prijskaartje
  • luxe, snelle 'thin & light'-laptops, waarvan de prijzen pas beginnen bij zo'n €800.

  Een 2-in-1 is een laptop die je ook als een tablet kunt gebruiken. Daarbij kun je het scherm omklappen of zelfs helemaal los halen van het toetsenbord.

  Hoewel er onderweg steeds meer mogelijkheden zijn om je laptop op te laden, raden we goede accuduur aan. In de vergelijker vind je testresultaten van laptops die langer dan 8 uur meegaan.

   

 • BesteCategory-Laptop-16+ NoPreds

  Thuis of voor werk

  Kies een 13-15 inch laptop als je hem af en toe wilt meenemen, of door het hele huis gebruikt. Een 17-inch model is een goede keuze als je altijd op dezelfde plek zit. Grotere schermen zijn prettiger voor thuis, (semi-)zakelijk gebruik en tv-kijken op je laptop .

  Typ je veel? Dan raden we een laptop met een prettig toetsenbord, een voelbare aanslag en voldoende diepte (travel) aan. Ook het touchpad is belangrijk: kijk of hij groot genoeg is en vlot en nauwkeurig reageert.

2
Vermogen en levensduur van de accu

 • Laptop Capaciteit

  Capaciteit (mAh)

  De capaciteit van een laptop-accu wordt uitgedrukt in milli ampère-uur (mAh) of wattuur (Wh). Hoe hoger de waarde, hoe langer de accu stroom geeft. Maar alleen als je laptop er zuinig mee omgaat. 

  De accuduur verschilt per model. Vergelijk laptops in onze vergelijker. Als je inlogt, zie je hoe geteste laptops scoren op accuduur. 

  Lees ook:
  Laptop-accu

 • Accu laptop

  Accu vervangen

  Laptop-accu's verliezen continu capaciteit. Uiteindelijk worden ze onbruikbaar en kunnen ze je laptop niet meer van stroom voorzien. Een gemiddelde laptop-accu gaat ongeveer 3 tot 5 jaar mee. 

  Lapstops worden steeds platter. Daardoor worden accu's steeds vaker weggewerkt in de behuizing. Een losse accu heeft onze voorkeur. Die kun je namelijk gemakkelijk vervangen wanneer hij defect is of als je een tweede accu wilt.

  Lees ook hoe je de accuduur van je laptop verlengt.

3
Snelheid en geheugen van de laptop

 • Laptop Werkgeheugen

  Werkgeheugen

  Het werkgeheugen bepaalt mede hoe snel je laptop is als je meerdere programma’s tegelijk open hebt staan. Een laptop met te weinig werkgeheugen werkt al traag bij de eerste de beste internetpagina en is voor niemand prettig. 

  Een laptop met een werkgeheugen van 2 GB is in de praktijk te krap. 4 GB volstaat voor doorsnee gebruik zoals internetten en tekstverwerken.
  Voor foto's bewerlem, video's en voor gamen kun je het beste 8 GB hebben.
  Een werkgeheugen van 16 GB heeft alleen voor de meest intensieve gebruikers nog toegevoegde waarde.

 • Laptop Processor

  Processor

  Een processor is het rekenhart van je laptop.

  • Bij simpel gebruik: een Intel Pentium, Core i3 of AMD Ryzen 3.
  • Doe je meer dan af en toe internetten en e-mailen? Kies dan de extra snelheid van een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5.
  • Doe je veel aan beeldbewerking of gaming? Neem dan een quad core-processor en als het even kan een Intel Core i7- of AMD Ryzen 7-processor. 
  • De Intel Atom-, Celeron- en AMD A-processors zijn erg traag, maar in verhouding goedkoop.
  • Laptops met een Intel Core M- of Core Y-processor zijn zuiniger maar ook langzamer. Door de vaak betere accuduur zijn deze vooral geschikt voor onderweg. 
 • Laptop Opslag

  Opslag

  Een Solid State Disk (SSD) is een veel sneller opslagmedium dan de ouderwetse harde schijf (HDD). Laptops met een SSD hebben daarom onze voorkeur, al bieden de meeste minder opslag dan laptops met een HDD.

  Sommige laptops hebben een slimme combinatie van een kleine SSD met een grote HDD. Je huidige laptop upgraden met een SSD is vaak ook een optie. 

4
Goedkope en tweedehands laptops

 • Goedkope laptop

  Soms is een goedkope laptop een prima keuze. Ben je geen actieve gebruiker en doe je niet meer dan alleen internetten, e-mailen en tekstverwerken? Dan is een laptop tot ongeveer €400 voor jou goed genoeg.
  De betere modellen in deze prijsklasse hebben een snelle SSD in plaats van traag flashgeheugen, minimaal 4 GB aan werkgeheugen en een Intel Core 3-, AMD Ryzen 3 of quad core Intel Celeron/Pentium-processor.

  Laptops die hierin te kort schieten zijn eigenlijk voor niemand prettig te gebruiken. Minpunten van vrijwel alle goedkope laptops zijn matige schermen en weinig opslagruimte.

  Chromebooks

  Voor simpele computertaken is een Chromebook het overwegen waard. Deze laptops draaien op Chrome OS van Google en zijn vooral gericht op online gebruik. Ze hebben hierdoor minder krachtige hardware nodig om soepel te werken. Je vindt ze dan ook al vanaf €200. Minpunt: je bent erg afhankelijk van Google-diensten, net als bij Android.

 • Tweedehands laptop

  Als je besluit een tweedehands laptop te kopen, let dan op de volgende punten:

  • Vermijd sterk verouderde besturingssystemen zoals Windows Vista en Windows XP. Ook Windows 7 en Windows 8 worden niet heel lang meer door Microsoft ondersteunt.  Windows 10 is inmiddels de standaard.
  • Controleer altijd of de laptop nog werkt. Start een aantal programma’s op en controleer of de licenties (nog) geldig zijn.
  • Als je van een particulier koopt, zit er doorgaans geen garantie op de laptop. Bij een winkel krijg je vaak nog wel garantie, al moet je goed letten op de duur.

5
Windows of Apple: een persoonlijke keuze

Windows is het bekendste en meest gebruikte besturingssysteem. Je vindt het op alle computers, behalve die van Apple. 
Laptops van Apple (MacBooks) hebben een eigen besturingssysteem: macOS.

Apple had lang een voorsprong op gebruiksgemak en robuustheid. Met de laatste Windows versies (8.1 en zeker 10) is die voorsprong kleiner geworden. Ben je Windows gewend, dan blijf je vaak bij dit systeem. Bevalt een 'Mac' niet? Dan is het mogelijk om Windows te installeren. Omgekeerd kan dit niet.

Meer over Apple of Windows.

6
Laptoptas en andere accessoires

Je kunt allerlei accessoires kopen voor je laptop. Ze zijn vooral gericht op ergonomie, uitbreiding of draagbaarheid. Bijvoorbeeld losse toetsenborden, extra usb-aansluitingen, adapters en laptoptassen.

Een nadeel van een laptop is dat het beeldscherm vaak klein is. Een extra monitor is dan handig. Dan kun je op een groter beeldscherm of 2 beeldschermen tegelijk werken.

Meer over laptop accessoires.

Koopadvies_channel4

7
Goede laptopmerken

Hoe goed doen laptops van Lenovo of HP het? Of een MacBook? Welke laptops waarderen gebruikers en welke niet? We vroegen het aan bijna 3500 leden van het internetpanel van de Consumentenbond.

Lees wat deze leden de beste laptopmerken vinden.

laptops-kopen

8
Vind de juiste laptop

Wil je weten welke laptop het beste bij je past? Beantwoord met onze keuzehulp een paar vragen en kies de juiste laptop.

Help mij kiezen

BesteCategory-Laptop-15 NoText NoPreds

Hulp nodig of vragen?

Heb je een vraag of wil je een idee delen?  Ben je benieuwd naar ervaringen van anderen, of wat te doen als je laptop kapot gaat? Je kunt het allemaal kwijt op het forum.

 

Bekijk het forum