! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Windows 10 voor tablets: de voor- en nadelen

Windows 10 op tablets is hetzelfde als op gewone pc's en laptops. Dat biedt veel mogelijkheden, maar de aanraakbediening is minder prettig dan bij iPadOS en Android. Het aanbod varieert van tablets van €400 tot dure werkpaarden.

Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op:2 december 2020

Tablets-besturing-graphic-microsoft

Conclusie

Microsoft Windows 10 wijkt behoorlijk af van iPadOS en Android. Het bekende besturingssysteem is als enige gemaakt voor zowel de pc als op de tablet. Je kunt er daarom behalve tablet-apps ook computerprogramma’s op zetten.

Het systeem is vooral handig voor wie naast lichte activiteiten zoals internetten en Youtube-filmpjes kijken ook veel typewerk verricht. In dat geval heb je genoeg aan 1 apparaat, in plaats van een laptop en een (iPad of Android-)tablet apart. Daarbij ben je wel veel aangewezen op de desktopmodus. Aangezien er voor Windows 10 nog veel specifieke tablet-apps ontbreken die wel op iPadOS en Android beschikbaar zijn.

Voordelen Windows-tablets

 • Uitwisselen van bestanden geen probleem.
 • Zeer veel instelmogelijkheden en opties voor het personaliseren van Windows 10.
 • Meerdere gebruikersprofielen mogelijk, waaronder uitgebreide kindprofielen.
 • Zeer groot aanbod van computerprogramma's, waaronder PC games.
 • Altijd toegang tot de nieuwste versie.
 • Makkelijk aansluiten van randapparatuur zoals muizen, toetsenborden en printers.

Nadelen Windows-tablets

 • Relatief weinig goede tablet-apps in de Windows Store.
 • De kans op virussen is aanwezig, dus zorg voor een goede virusscanner.
 • De standaardinstellingen zijn slecht voor je privacy.
 • Bij gebruik van de standaardinstellingen ben je gebonden aan de cloud van Microsoft.
 • Zonder (optioneel) toetsenbord minder prettig te gebruiken dan Android en iPadOS.

Windows-tablets in de test

Het aanbod van tablets is klein. Microsoft is zelf vrijwel de enige overgebleven maker van 10- en 12-inch tablets. Deze hebben we getest. Hieronder zie je welke er op dit moment in de test zitten.

Resultaten worden opgehaald...

Bediening

Windows 10 heeft een tabletmodus voor aanraakschermen en een desktopmodus voor de klassieke muis-toetsenbord bediening. In de tabletmodus zijn de schermknoppen wat groter en kun je makkelijker apps openen dan in de desktopmodus. Ideaal, zou je zeggen. Toch is de aanraakbediening niet zo verfijnd als bij iPadOS en Android. Het navigeren door Windows is goed te doen en de apps en toepassingen van Microsoft zijn meestal eenvoudig te bedienen. Maar veel apps en programma's van derden zijn lang niet geoptimaliseerd voor bediening met aanraking. De app iconen zijn dan veel te klein.

Apps

De Windows Store is de appwinkel van Windows 10, het is de plek waar ook de meeste tablet-apps te vinden zijn. Het probleem is alleen dat er nog steeds relatief weinig goede apps specifiek voor de tablet te vinden zijn. Aan de andere kant heeft Windows wel duidelijk een streepje voor op iPadOS en Android als het gaat om traditionele computerprogramma's, zoals Photoshop.

Tablets-besturing-photo-microsoftOp elk apparaat hetzelfde

Microsoft bewandelt met Windows 10 een vergelijkbare weg als Apple met iOS en iPadOS. Op enkele uitzonderingen na heeft elk Windows 10-apparaat dezelfde versie, van 10-inch tablets tot 17-inch gaming laptops of desktop pc's. Dat betekent dat je eenvoudig bestanden kunt uitwisselen, maar ook overal dezelfde pc programma's kunt gebruiken. Ook is het fijn dat de bediening overal hetzelfde is. Windows 10 heeft het daarmee beter voor elkaar dan Android, waarvan juist veel verschillende versies beschikbaar zijn.

Privacy

Standaard zijn Windows-apparaten niet gunstig ingesteld voor je privacy. Je kunt de instellingen achteraf of tijdens de installatie aanpassen. Gebruik daarvoor ons stappenplan 'Verbeter je privacy bij Windows 10'.

Voor wie?

Wie een tablet zoekt om alleen mee te internetten en een enkele app te downloaden, is beter af met een iPad of Android-tablet. Sluit echter een toetsenbord aan op je Windows-tablet, en hij kan als 2-in-1-pc ineens veel meer. De beste Windows-tablets zijn bijna net zo prettig te gebruiken als een laptop en doen tussendoor zonder toetsenbord prima dienst om bijvoorbeeld een film op te kijken. We raden wel aan om er een toetsenbord bij te kopen, als die er standaard nog niet bij zit.

Bekijk alle geteste Windows-tablets met toetsenbord in de vergelijker.

Bekijk ook: