icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Soorten laptops

Laptops zijn er in allerlei soorten en maten. Veel soorten laptops zijn afgestemd op een bepaald type gebruiker. Kies jij voor een ultraportable of een hybride laptop met aanraakscherm en toetsenbord?  
Eric Verlooij

Eric Verlooij   Expert ElektronicaBijgewerkt op:22 juni 2023

laptop-soorten-02

De meeste soorten laptops zijn snel genoeg om alle gangbare programma's te draaien. Benieuwd welke laptop het beste bij jou past? Lees dan meer over het gebruik van je laptop.

Zeer draagbare laptops

Deze laptops hebben meestal een kleinere beeldschermdiagonaal van 14 inch of minder. Met name 13,3 en 12,1 inch komen veel voor. Ze wegen minder dan 1,5 kilo en zijn meestal relatief duur.

De prestaties zijn wat minder goed dan die van grotere laptops. Maar daar staat een lager gewicht en meestal een betere accuduur tegenover.

Deze laptops zijn gemaakt voor onderweg en niet geschikt om lang thuis achter te werken. Een extra monitor biedt mogelijk uitkomst. Bekijk onze test beeldschermen.

2-in-1-laptops

Sommige soorten laptops hebben een aanraakscherm. Deze modellen worden ook wel convertible of hybride genoemd. Convertibles zijn in te delen in 2 soorten:

  1. Met een vast toetsenbord dat je wegklapt of wegdraait.
  2. Met een los toetsenbord dat je aan het scherm klikt. Deze lijken meer op tablets.

De meeste convertibles in onze test hebben een redelijk klein formaat (10 tot 14 inch) en een aanraakscherm met Windows als besturingssysteem. Qua prestaties zijn de convertibles met vaste schermen te vergelijken met laptops. Wel zijn ze door de beeldschermconstructie vaak wat duurder (vanaf €700).

Bij alle laptops met een los toetsenbord zitten de belangrijke onderdelen achter het scherm in plaats van onder het (afneembare) toetsenbord. Soms zit in het toetsenbord een tweede accu en/of een extra harde schijf. Door de beperkte ruimte voor onderdelen zijn deze apparaten wat minder krachtig.

Koop een versie met genoeg opslagruimte. Het besturingssysteem en de geïnstalleerde apps nemen al minstens 16 GB in beslag. Daarom raden we modellen met 32 GB en 64GB opslagruimte af, tenzij je het apparaat echt alleen gebruikt om te internetten met maar 1 tabblad tegelijk open.

Vergelijk zelf laptops in de vergelijker.

Lichtgewicht laptops

Handzame, lichtgewicht laptops zijn in 2 in categorieën in te delen. Compacte laptops met een lage prijs en luxe en snelle 'thin & light'-laptops, waarvan de prijzen pas beginnen bij zo'n €800.

Compact en goedkoop

De allergoedkoopste lichtgewicht laptops (lichter dan 1,5 kg) hebben meestal een scherm van 10 tot 13 inch en een prijskaartje van €200 tot €300. Bij sommige exemplaren kun je het toetsenbord omklappen of er helemaal af halen, zodat je ze ook als tablet kunt gebruiken.

Het klinkt leuk, maar de praktijk is anders. Ze hebben met 2 GB te weinig werkgeheugen, een trage processor en bovendien erg weinig opslag.

Ons advies is dan ook: vermijd deze laptops zoveel mogelijk. Wil je toch een goedkope laptop aanschaffen lees dan onze tips over het aanschaffen van een goedkope laptop.

Licht, dun en duur

Wie een lichte laptop zoekt met wat meer pit, heeft aan de prestaties van een goedkope laptop niet genoeg. In dat geval kom je al snel uit in een hoger prijssegment, bij de zogenaamde ‘thin & light’ laptops.

Denk van te voren dus goed na of je de extra prestaties nodig hebt. Lees meer over lichtgewicht laptops.

Geef je de voorkeur aan het besturingssysteem van Apple, Mac OS? Kies dan voor de Macbook Air of de nieuwste Macbook.

Desktopvervangers

De laptops met een schermformaat dat ligt tussen de 16 en 17,3 inch zijn vanwege hun schermformaat echte desktopvervangers. Deze grote laptops zijn weer verkrijgbaar in veel varianten:

  • Gaming-laptops tussen de €900 en €3000. Deze laptops zijn gericht op de echte gamer. Ze hebben vaak schermen met een hoge verversingssnelheid. Ook hebben ze een videokaart en processor met voldoende kracht om games soepel te kunnen spelen. De laagst geprijste gaminglaptop speelt spellen ook soepel maar op een lagere resolutie (scherpte) en met minder beelden per seconde (fps) vergeleken met de duurdere gaminglaptops.
  • Instappers van tussen de €400 en €800. Deze laptops hebben vaak een Intel Core i3 of i5 processor dan wel AMD Ryzen 3 of 5 processor in combinatie met 4 tot 8GB werkgeheugen en een 128 tot 512GB SSD. Deze laptops zijn voldoende voor de meeste gebruikers.
  • Luxere laptops vanaf €800. Deze hebben minimaal een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5 processor in combinatie met minimaal 8GB werkgeheugen en minimaal een 256GB SSD. Deze laptops zijn voor de gebruikers die wat meer eisen van hun laptop.

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.