icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Windows 10 en 11: verbeter je privacy

Heb jij Windows 10 of 11 geïnstalleerd? Wees je er dan bewust van dat de aanbevolen standaardinstellingen niet zo gunstig zijn voor je privacy. Gelukkig kun je eenvoudig betere instellingen kiezen. Wij laten zien hoe.
peter kulche

Peter Kulche   Expert ElektronicaBijgewerkt op:6 juli 2023

Windows 11 scherm

Manier van installatie

Over het algemeen kiezen pc-gebruikers voor de installatie van Windows 10 de standaardinstellingen: de‘ express setup’. Kies liever de geavanceerde, of handmatige installatie. Hierbij kun je namelijk zaken uitschakelen die niet zo gunstig zijn voor je privacy, maar die wel standaard aan staan. 

In Windows 11 op nieuwe laptops is geen Express Setup beschikbaar. Wel verschijnen er diverse privacy-opties bij de ingebruikname van een nieuwe laptop met Windows 11, zoals wel of niet gegevens doorsturen naar de fabrikant. Wil je meer privacy? Wijs deze dan liever af.

Microsoft steeds nieuwsgieriger 

Microsoft wil steeds meer weten over Windows-gebruikers. Dankzij deze informatie en een betere profilering kan de reclame beter worden afgestemd op de gebruiker. Dit levert Microsoft veel geld op.

Zo stelt Microsoft bij het invoeren van een Microsoft-account bij het eerste gebruik van Windows 11 en 11 (en bij updates downloaden) verplicht. Maar als Windows eenmaal werkt (of is bijgewerkt) kun je weer overschakelen naar een zogeheten ‘lokaal account’. Een lokaat account staat alleen op de computer en dus niet in de cloud bij Microsoft. Dat is beter voor de privacy. Gedragsinformatie wordt dan niet meer gekoppeld aan je persoonlijke Microsoft-account. 

Maak een lokaal account aan

Een lokaal gebruikersaccount maken doe je zo: 

  1. Selecteer Start > Instellingen > Accounts en selecteer vervolgens Gezin en andere gebruikers. (In sommige versies van Windows zie je Overige gebruikers.) 
  2. Selecteer Account toevoegen naast Overige gebruiker toevoegen.

Privacy instellingen aanpassen na installatie

Jouw privacyinstellingen wijzigen kan ook ná de installatie. Windows 10 en 11 beschikken over een privacymenu waarin alle opties op een rij staan, en waarin ook de privacy voorwaarden aanklikbaar zijn.

  • Je vindt het privacymenu via: 'Start' > 'Instellingen' > 'Privacy' (of 'Privacy en beveiliging') .
  • Doorloop alle submenu's van het menu en zet alle privacyopties in een minder nieuwsgierige stand of uit. Check bij 'App-machtigingen' of het nodig is dat programma's ('apps' in Windows-jargon) je locatie mogen weten, je webcam mogen gebruiken, je agenda en je e-mail mogen lezen, etc.
  • Wanneer je een toestemming onlogisch of niet verklaarbaar vindt, trek je die in.  

'Connected User Experiences and Telemetry Service' uitschakelen

Al snel na de lancering van Windows 10 ontstond er ophef over het onderdeel DiagTrack, dat onder meer privégegevens, browse- en zoekgeschiedenis en je pc-configuratie naar Microsoft stuurde. Windows 10 kreeg hierna een update, waarbij het leek alsof DiagTrack was verdwenen. Maar deze spionagefunctie is alleen maar verplaatst en heet nu 'Connected User Experiences and Telemetry Service'.

Zo zet je 'Connected User Experiences and Telemetry Service' (DiagTrack) uit:

  1. Druk op het toetsenbord gelijktijdig op de Windows- + R-toets, typ hierna ‘services.msc’ in en druk op Enter
  2. Zoek de regel 'Connected User Experiences and Telemetry' op. Als die niet bestaat, is jouw Windows 10 nog niet geüpdatet. Zoek dan 'Diagnostics Tracking Service' en dubbelklik erop.
  3. Kijk onder 'Status van service' en klik op Stoppen;
  4. Achter Opstarttype staat Automatisch. Verander dit in Uitgeschakeld. Klik op OK.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.