! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Windows 11: veelgestelde vragen

Microsoft noemde Windows 10 ooit de laatste versie van Windows, maar heeft nu toch een upgrade in petto. Op 5 oktober 2021 komt Windows 11 uit. Wat is er nieuw? En wat gebeurt er met Windows 10? We beantwoorden deze en andere vragen over Windows 11.

Elvin Dujardin , Expert Elektronica Gepubliceerd op:2 september 2021

Windows 11 scherm

 • Wat is er nieuw in Windows 11?

  Er zijn visuele maar ook functionele aanpassingen in Windows 11. Dit zijn wat ons betreft de meest opvallende:

  Startbalk

  De startbalk is van de bekende plek links onderaan naar het midden van je scherm verhuisd. Er is nog wel een instelling om de boel alsnog naar links te verhuizen. Of je kunt het startmenu er uit laten zien zoals in Windows 10.

  Ontwerp

  Het hele ontwerp heeft een modern sausje gekregen. De app-iconen en schermknoppen zien er moderner uit dankzij de afgeronde hoeken. Ook de animaties zien er beter uit en zijn wat sneller dan in Windows 10.

  Verkenner

  Windows verkenner is vernieuwd, met nieuwe iconen en een nieuw lint.

  Widgetscherm

  Er is een nieuw widgetscherm met nieuwsberichten, het weer en andere actuele informatie. Vooralsnog ben je wel beperkt tot bronnen van Microsoft zelf, zoals MSN voor nieuws.

  Instellingen

  Het instellingenscherm is uitgebreid en ziet er overzichtelijker uit. Ook kun je makkelijker terug naar het hoofdmenu. Wel is het oude configuratiescherm er nog steeds.

  Touchscreen

  Het hele systeem is beter geoptimaliseerd voor touchscreens. Zo zijn de ruimtes tussen knoppen groter en je kunt makkelijker vensters indelen op je scherm.

  Beveiliging

  Voor Windows 11 heb je een moderne beveiligingschip (TPM 2.0) nodig. Deze versleutelt je pc op hardwareniveau. Op die manier is gevoelige data zoals inloggegevens beter beveiligd.

  Android-apps

  Ook nieuw is dat je Android-apps kunt installeren via de Amazon Appstore. Deze functionaliteit wordt pas na 5 oktober toegevoegd.

  Games

  Microsoft claimt een betere en snellere game-ervaring. Vooral dankzij betere ondersteuning voor HDR-monitoren en DirectStorage.

 

Lees verder