icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

App-machtigingen uitschakelen

De apps op je smartphone hebben toegang nodig tot informatie op je telefoon. Meestal zodat ze goed kunnen werken, maar soms willen ze meer van je weten dan nodig. Vanaf Android 6 kun je zelf bepalen waarvoor je je apps toegang geeft. Ook in iOS kan dit al langer. We leggen je uit waar je de app-machtigingen vindt op je telefoon. En hoe je ze in- en uitschakelt.
Celine Burgering

Celine Burgering , Expert Elektronica Bijgewerkt op: 8 juni 2022

Machtigingen uitschakelen

Check welke versie je hebt

Heb je een Android telefoon? Kijk dan eerst welke versie van het besturingssysteem je hebt. Kijk bij Instellingen -> Over de telefoon of Toestelinfo of volg het stappenplan

Android 6.0 en hoger

Vanaf Android 6 heb je meer controle over je privacy. Zo kun je onder meer de machtigingen van apps zelf beheren. Voordat je een app installeert zie je welke machtigingen de app gaat vragen. Deze informatie vind je in de Google Play Store.

Scroll helemaal naar beneden en kijk bij 'Informatie over rechten'. Je kunt hier nog geen keuzes maken. Pas na het installeren kun je machtigingen aanpassen.

Dat kan op 2 manieren: 

App machtigingen Android 11. Machtigingen per app

  • Ga naar Instellingen -> Apps en tik op een app.
  • Tik op het kopje machtigingen. Daar zie je de zogenoemde rechtengroepen, die aan- en uitstaan.
  • Tik rechtsboven op de puntjes en kies 'Alle rechten'. Je ziet dan ook welke rechten er onder de groepen vallen. Helaas kun je alleen een hele groep in- of uitschakelen. Niet de speciale rechten die bij de groep horen.

2. Apps per rechtengroep

  • Ga weer naar Instellingen -> Apps en tik op het tandwieltje rechtsboven.
  • Kies voor App-machtigingen.
  • Tik op een rechtengroep en je ziet aan welke apps de rechten zijn verleend. Je kunt hier een rechtengroep in- en uitschakelen. Onhandig is wel dat je hier niet meer informatie vindt over de speciale rechten in een groep.

Android ouder dan versie 6.0

Heb je een Androidversie ouder dan 6.0? Dan kun je de machtigingen niet zelf aanpassen. Het is dan alles of niets. Of alle machtigingen accepteren of de app niet installeren.

Je kunt wel informatie vinden over de machtigingen die je apps hebben:

  • Ga naar: Instellingen -> Applicatiebeheer, onder het tabje algemeen. Tik op een app.
  • Scroll naar beneden en je ziet welke machtigingen de app heeft. App machtigingen Android 2

iOS

In iOS wordt niet gewerkt met rechtengroepen en de informatie over de machtigingen is beperkt. Dat maakt het wel overzichtelijker en machtigingen zijn iets makkelijker aan te passen.App machtigingen iOS

  • Ga naar Instellingen -> Privacy. Daar zie je een lijst met machtigingen. Zie de afbeelding.
  • Tik op de machtiging en je ziet welke apps toegang hebben. Hier kun je ook de toegang per app in- en uitschakelen.

Bij de machtiging staat een korte omschrijving. Helaas zegt die niets over waar je nu precies toestemming voor geeft. Je kunt er wel van uitgaan dat apps in iOS weinig kans hebben om té nieuwsgierig te zijn. Het toezicht op wat er allemaal in de Apple App Store verschijnt, is een stuk strenger dan bij Android.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.