icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Uitvaartwensen partner vaak onbekend

Nieuws
|
Veel mensen weten niet of hun partner gecremeerd of begraven wil worden. Hoewel het geen favoriet gespreksonderwerp is, is het wel belangrijk om deze en andere wensen rondom je uitvaart te bespreken met je naasten.
ingrid zuurmond 2

Ingrid Zuurmond     Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op: 8 juni 2018

Uitvaart kist in auto

Veel mensen vinden het heel erg als ze niet de uitvaart krijgen die ze willen. Dat blijkt uit onderzoek van Uitvaartverzekeringswijzer.net onder 1500 Nederlanders. Ook weet 71% niet of hun partner begraven of gecremeerd wil worden. Daardoor is de kans groot dat je niet de uitvaart krijgt die je wilt. Vooral als je plotseling overlijdt.

Leg uitvaartwensen vast

Het is dus erg belangrijk om met je naasten te bespreken welke wensen jij rondom je uitvaart hebt en deze ook vast te leggen. Je naasten kunnen dan de uitvaart regelen die jij wilt en je kunt beter op de kosten van een uitvaart letten. Uit ons onderzoek blijkt, dat een kwart van de leden van het panel van de Consumentenbond niet weet wat een uitvaart kost.

Hoe meer je van tevoren hebt vastgelegd, hoe makkelijker je het je naasten maakt tijdens het regelen van een uitvaart. Heb je bijvoorbeeld aangegeven dat je een eikenfineerkist prima vindt, dan hoeven zij niet te kiezen tussen deze en een vaak veel duurdere kist van echt hout.

Je zou zelfs al offertes aan kunnen vragen of prijzen vergelijken op websites van uitvaartverzorgers. Dit is helaas niet altijd mogelijk omdat uitvaartverzekeraars niet altijd even transparant zijn over de kosten. Dat blijkt uit hetzelfde onderzoek van de Consumentenbond.

Kamervragen

Naar aanleiding van ons onderzoek werden Kamervragen (pdf) gesteld. Volgens de staatssecretaris van Economische Zaken, Mona Keijzer, zijn aanvullende maatregelen niet nodig. Wel moet de uitvaartbranche duidelijker zijn over de uitvaartkosten. Daarbij moet ook de samenhang met een eventuele uitvaartvaartverzekering betrokken worden, aldus de staatssecretaris. 'Consumenten kunnen zich namelijk overvallen voelen als blijkt dat de dekking achteraf onvoldoende is om de kosten van de uitvaart te dekken.'

Lees ook:

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • yarden
  5 mei.

  Veelgestelde vragen over Yarden

  Uitvaartverzekeraar Yarden beperkt eenzijdig een deel van de uitvaartpolissen. Welke gevolgen heeft dit voor verzekerden? En wat betekent de aangekondigde overname van Yarden door Dela?
 • Uitvaart kist bloemen
  30 okt.

  Een uitvaart tijdens coronatijd

  Welke regels gelden er voor uitvaarten tijdens coronatijd? En hoe zit met je uitvaartverzekering?
 • yarden
  Nieuws | 14 sep.

  Vonnis over inperking Yarden-polis opsteker voor gedupeerden

  Uitvaartverzekeraar Yarden heeft ten onrechte de pakketpolis van 390.000 verzekerden aangepast. Dat oordeelde de Rechtbank Midden-Nederland op 11 september. De uitspraak is een steun in de rug voor alle gedupeerden, vindt de Consumentenbond.
 • yarden
  Nieuws | 2 mrt.

  Beperking uitvaartpolis Yarden onrechtmatig

  De Consumentenbond heeft Yarden in een brief gesommeerd de versobering van het natura-uitvaartpakket terug te draaien. Volgens de Consumentenbond is die maatregel onrechtmatig.