icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Urban e-bikes test: Ampler Curt, Cowboy 4, VanMoof S3

Test
|
Urbanbikes hebben een minimalistisch ontwerp. Het zijn hippe e-bikes die vaak vanwege hun looks en de gadgets worden gekocht. We vergelijken de Cowboy 4 (ST), VanMoof S3 en Ampler Curt. In juli 2023 ging VanMoof failliet. Het bedrijf werd overgenomen door een Britse onderneming. Het is nog onduidelijk of en wanneer dezelfde fietsen weer verkocht worden.
Ronald Kamp_S

Ronald Kamp   Expert elektrische fietsenBijgewerkt op:11 september 2023

Urban ebike Domino

 1. 1
  Design boven alles?

  Bij e-bikes gaat steeds meer aandacht uit naar design. Bij urbanbikes zorgt het minimalistische ontwerp wel voor wat nadelen op andere punten, zoals een ontbrekend display of versnellingen.

 2. 2
  Rijkarakter verschilt

  De ene urban bike is de andere niet. Ook al zijn de 3 e-bikes in onze vergelijking bedoeld voor kortere ritten, de hoeveelheid comfort verschilt. De zithouding is soms wel erg sportief, wat niet iedereen zal bevallen. Sommige urbanbikes hebben wel brede banden waardoor er ondanks ontbrekende vering voldoende comfort overblijft.

 3. 3
  Prijs

  Urbanbikes zijn de laatste jaren flink in prijs gestegen. Nog meer dan bij gewone e-bikes. Daarmee zijn urban bikes geen prijspakkers meer. Toch krijg je soms wel techniek die je alleen bij nog duurdere 'gewone' e-bikes ziet, zoals een bijbehorende app waarmee je je fiets op kan sporen.

   

Welke urban e-bikes hebben we getest?

ampler curt-belt-right-sideAmpler Curt

 • Prijs: €3190
 • Aandrijving: geen versnelling en riem of 11 versnellingen en ketting.
 • Accu: 336 Wh.


cowboy-4-black_1920Cowboy 4 en 4 ST

 • Prijs: €2990
 • Aandrijving: geen versnellingen, met riemaandrijving.
 • Accu: 360 Wh.

VanMoof S3 d1920_pdp_slight_header_01VanMoof S3

 • Prijs: €2500. Op dit moment zijn de VanMoof-fietsen (S3, S4 en S5) niet te koop. In juli 2023 ging VanMoof failliet. Het bedrijf werd overgenomen door een Britse onderneming. Het is nog onduidelijk of en wanneer dezelfde fietsen nog weer verkocht worden.
 • Versnellingen: viertraps automaat.
 • Accu: 504 Wh.

Conclusie

Een elektrische fiets als statement, dat is de urban e-bike. Ze zijn bedoeld voor kortere ritten en hebben een minimalistisch ontwerp met strakke, rechte lijnen. Vaak zijn de kabels en accu weggewerkt en ze hebben soms een matte lak. Hoe verschilt een urban bike verder van een 'gewone' e-bike? En welke kies je dan?

Ondanks het relatief simpele ontwerp van urban bikes, zijn ze niet probleemloos. Onder meer door de eigen technieken en onderdelen die de merken gebruiken. Je kunt daardoor niet even naar de fietsenwinkel om de hoek. Uiteindelijk speelde dit ook mee in het failissement van VanMoof. Houd dit wel in het achterhoofd als je kiest voor een urban e-bike.

Benieuwd naar de testresultaten?

Word lid en krijg direct toegang tot alle testresultaten van onze experts.

Probeer 7 dagen gratis

Heb je al het juiste lidmaatschap? Log dan in

Arrow_Blue