icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat vinden consumenten een goed merk vaatwasser?

Test|Eind 2016 beantwoordden 3611 consumenten vragen over hun vaatwasser. We vroegen ze naar hun type vaatwasser, het merk, de prijs en hoe tevreden ze zijn over de prestaties, het gebruiksgemak en de prijs-kwaliteitverhouding. Miele steekt met kop en schouders boven de rest uit.

Irene la Faille

Irene la Faille , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:19 oktober 2018

vaatwasser-keuze

Waarom kies je voor een merk?

De 3 meestgenoemde redenen om te kiezen voor een bepaald vaatwasser merk zijn:

  • De goede naam van het merk.
  • De goede prijs-kwaliteitverhouding.
  • De vaatwasser was onderdeel van de nieuwe keuken.

Consumenten kochten hun vaatwasser voor €300 tot €600. Echt oud zijn de vaatwassers nog niet. De helft is minder dan 5 jaar in het bezit. Over het algemeen zijn de ondervraagden gewoon tevreden over hun vaatwasser. Gemiddeld wordt de vaatwasser na 10 jaar vervangen.

Merktevredenheid

Over onderstaande merken hebben genoeg mensen hun oordeel gegeven. Ze staan op volgorde van merktevredenheid. De score voor de merktevredenheid vind je ook terug bij de testresultaten in de vergelijker.

Miele: 8,7

Het merk Miele steekt met kop en schouders boven de rest uit. Miele-bezitters zijn zeer tevreden over de prestaties en het gebruiksgemak van de vaatwasser. De meeste mensen kiezen voor een Miele-vaatwasser vanwege de goede naam van het merk. En ook zal de helft van de ondervraagden in de toekomst ook zeker weer voor een Miele kiezen.

Ze zijn minder tevreden ze over de prijs-kwaliteitverhouding. Miele-vaatwassers zijn gemiddeld een stuk duurder dan de andere merken: zo rond de €1000.

Leuk detail: van de 480 mensen die de vragenlijst invulden voor hun Miele, waren zo’n 60 vaatwassers ouder dan 15 jaar. En wanneer de vorige vaatwasser een Miele was, werd deze ook na meer dan 15 jaar pas vervangen.

Bosch: 8,2

De meeste vaatwassers van de panelleden zijn van Bosch. Ook hierover voornamelijk lof. Ze kozen meestal een Bosch-vaatwasser vanwege de goede naam of de goede prijs-kwaliteitverhouding. En inderdaad, onze Beste Koop-vaatwassers zijn vaak van Bosch.

Ze betalen hier dan ook meestal tussen de €300 en €600 voor. Panelleden zijn tevreden over de prestaties en ook over het gebruiksgemak zijn ze zeer te spreken. De Beste uit de Test-vaatwasser is ook vaak van Bosch.

Siemens: 8,1

Vaatwassers van Siemens komen van dezelfde fabrikant als Bosch. De resultaten lopen dan ook niet ver uiteen. Ook over vaatwassers van Siemens is het panel prima te spreken. Ze zijn zeer tevreden over de prestaties en het gebruiksgemak.

De Siemens-vaatwassers zijn vaak iets prijziger dan die van Bosch, waardoor de prijs-kwaliteitverhouding iets lager wordt beoordeeld.

Neff: 7,9

Ook Neff is van dezelfde fabrikant als Bosch en Siemens. Het merk wordt iets minder goed beoordeeld, waarschijnlijk vanwege de hogere prijs. Meestal kostte een vaatwasser rond de €1000.

Bij meer dan de helft was de vaatwasser onderdeel van de nieuwe keuken. Hoewel de gebruikers zeer tevreden zijn over de prestaties en het gebruiksgemak, zijn ze niet heel zeker dat de volgende vaatwasser weer van Neff zal zijn.

Ikea: 7,4

Ikea valt positief op door de zeer gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Het is ook de reden dat de meeste mensen voor een Ikea-vaatwasser kiezen. Of omdat de vaatwasser onderdeel uitmaakt van de nieuwe Ikea-keuken.

Consumenten gaven het minst uit aan de vaatwassers van Ikea. In veruit de meeste gevallen minder dan €500. Maar ze zijn minder vaak heel tevreden over de prestaties en het gebruiksgemak.

AEG: 7,2

Mensen kiezen voor AEG omdat de vaatwasser onderdeel van de nieuwe keuken is of vanwege de goede prijs-kwaliteitverhouding. Alleen dat laatste valt achteraf tegen. Ze geven er tussen de €500 en €600 aan uit, maar zijn niet heel enthousiast over de prestaties en het gebruiksgemak.

Dit gebrek aan enthousiasme is ook terug te zien in de intentie om weer voor AEG te kiezen. Slechts een kleine 20% kiest de volgende keer zeker weer voor een vaatwasser van AEG.

Bauknecht: 7,1

Mensen kiezen voornamelijk voor Bauknecht omdat het bij de nieuwe keuken hoort. Aan vaatwassers van Bauknecht worden geen heel hoge bedragen uitgegeven. Over de prestaties en het gebruiksgemak is 60% is tevreden. Slechts 10% kiest zeker weer voor Bauknecht.

De vaatwassers van Bauknecht zijn al een ruim aantal jaren in het bezit. Dit resulteert ook in het hoogste percentage reparaties. 25% heeft al eens een mankement gehad.

Atag: 7,1

Ook Atag wordt veruit het meest gekozen omdat het bij de nieuwe keuken hoort. Vaatwassers van Atag zijn meestal wat hoger geprijsd. Bijna de helft van de mensen gaf er meer dan €600 voor uit. De prijs-kwaliteitverhouding wordt dan ook niet goed beoordeeld.

Van alle merken kiest het minst aantal mensen een volgende keer zeker weer voor Atag. Ook zijn de vaatwassers van Atag al iets langer in het bezit, waardoor een derde al eens te maken heeft gehad met een mankement.

Pelgrim: 6,7

Mensen kiezen voor Pelgrim omdat het in de nieuwe keuken hoort, maar het merk oogst weinig enthousiasme. Naar verhouding vallen de meeste Pelgrim-vaatwassers in de lagere prijsklassen, maar de prijs-kwaliteitverhouding wordt het slechtst beoordeeld.

Grote tevredenheid over de prestaties en gebruiksgemak is er dan ook niet. Slechts zo’n 8% zou zeker weer voor een vaatwasser van Pelgrim kiezen.

Whirlpool: 6,5

Het panel is het minst enthousiast over de vaatwassers van Whirlpool. Dit merk is meest gekozen omdat het bij een nieuwe keuken hoort. Er wordt zeker niet de hoofdprijs voor betaald, zo’n €400. Maar van de prestaties, het gebruiksgemak en de prijs-kwaliteitverhouding wordt het merendeel niet erg warm.

Zo’n 40% heeft ook al eens een mankement getroffen bij de vaatwasser. Vaatwassers van Whirlpool werden naar verhouding ook al vrij snel vervangen, na 5 á 6 jaar.

Over het onderzoek

In het onderzoek hebben we gevraagd naar de ervaringen van consumenten met hun vaatwasser. Het onderzoek is gebaseerd op de persoonlijke ervaring van mensen met hun eigen machine, maar de resultaten zijn algemeen gemaakt. De oordelen hebben geen betrekking op een bepaald model, maar op het merk over het algemeen.

De aanschafprijs en de leeftijd van de apparaten van de ondervraagden verschillen sterk. De prijzen lopen uiteen van minder dan €300 tot meer dan €1300. De vaatwassers van de ondervraagden zijn in de helft van de gevallen nog geen 6 jaar oud; in sommige gevallen zijn ze ouder dan 20 jaar.

De uitkomsten van dit onderzoek kunnen afwijken van persoonlijke ervaringen.

Wil je ook je mening geven over producten? Je kunt je aanmelden voor het Consumentenbond Internetpanel.

Lees ook: