icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wasdroger installeren

Het is niet moeilijk om een wasdroger te installeren. Zorg dat er voldoende ruimte vrij is rondom de droger. En dat de droger op een stabiele en stevige ondergrond staat. Met deze en andere tips staat je wasdroger direct goed.

Elles van Steijn

Elles van Steijn , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:31 juli 2018

Artikel installatie wasdroger

Installatie

Wil je de droger onder een werkblad plaatsen? Laat dan voldoende ruimte vrij boven, naast en achter de machine. Plaats bijvoorbeeld een ventilatierooster in het achterste gedeelte van het werkblad. Bij veel drogers kan het bovenblad gedemonteerd worden. Er is soms een onderbouwset te koop met een afdekplaat die het bovenblad vervangt.

Om ruimte te sparen kun je de droger bovenop de wasmachine plaatsen. Voor sommige drogers is daar een stapel set voor nodig, die te koop is bij de fabrikant. Lees waar je op kunt letten bij de aankoop van een droger.

Let bij de installatie van een droger op het volgende:

  • Zorg dat niets voor de opening van de luchttoevoer staat.
  • Zet niets voor het afvoerrooster van de warme lucht.
  • Zet het apparaat op een stabiel horizontaal vlak en waterpas, om trillingen en geluid te beperken. De meeste drogers hebben stelvoeten waarmee de hoogte 1 tot 3 cm aangepast kan worden.
  • De afstand tussen de onderkant van het apparaat en de vloer mag niet worden verkleind door uitstekende planken of hoogpolig tapijt. Er moet genoeg ruimte zijn om de warmte af te voeren.
  • Zet de wasdroger op een schone plaats waar geen vuil en stof kan ophopen.
  • Bij een luchtafvoerdroger wordt lucht naar buiten afgevoerd. Zorg dat er luchtaanvoer is in de ruimte waar de droger staat.
  • Een afvoerdroger gebruikt minder energie in een warme ruimte dan in een koude ruimte.
  • Ook bij een condens- en warmtepompdroger is het belangrijk dat de ruimte gelucht wordt om de droger zo efficiënt mogelijk te laten werken.

Aansluiting op waterafvoer

Condens- en warmtepompdrogers halen het vocht uit de lucht en vangen het op in een condensbak. Deze bak moet na elke droogbeurt geleegd worden, tenzij de droger is aangesloten op een waterafvoer. Dit kan bij de meeste drogers, bij een aantal wordt hiervoor een slang bijgeleverd.

Voor het afvoeren van water kan de droger worden aangesloten op de sifon van de wastafel of de afvoer van de wasmachine. Bekijk de gebruiksaanwijzing voor het bevestigen van de afvoerslang. Het afvoeren van water kan ook rechtstreeks in een wastafel, wasbak of een putje in de vloer. Let dan op dat de afvoerslang niet weg kan glijden.

Afvoerdroger

Een afvoerdroger voert de vochtige lucht af naar buiten. Hiervoor is een luchtafvoer via de muur of een raam naar buiten nodig. De afvoerslang of buis kun je op verschillende plekken aansluiten op de droger, meestal aan de achterkant, rechts of links. De buis voor de luchtafvoer mag niet te lang zijn en niet teveel nauwe bochten hebben. Met een korte slang of buis droogt het apparaat sneller en zuiniger.

Gasdroger

Een gasdroger moet worden aangesloten op elektriciteit en (door een installateur) op een gasleiding. Het is een afvoerdroger, dus voor de afvoer van de vochtige lucht is een buis door een raam of muur nodig.

Lees ook: