Kijkje in de keuken
Succes! De NVWA maakt steeds meer gegevens over hygiëne in de horeca openbaar. In 2016 stemde de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel voor wijziging van de gezondsheidswet.
Druk vanuit het bedrijfsleven heeft het voorstel afgezwakt, maar niet kunnen voorkomen. Wij voeren nu geen actie op dit onderwerp, maar zijn voorstander van nóg meer openbaarheid.
Hygiëne in de horeca
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit controleert horecaondernemingen, deze inspectieresultaten zijn tegenwoordig openbaar.
Tot nu toe
-
Nieuws | 12 december 2018
Hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven
De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de inspectiegegevens van de horeca openbaar te houden. Het kabinet wil alleen nog samenvattingen van de inspectierapporten publiceren, zonder overzichtelijke kleurcodering. De Consumentenbond vindt dit onacceptabel. Lees meer.
-
Nieuws | 7 februari 2018
Tweede Kamer debatteert over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
In de Tweede Kamer vindt donderdag 8 februari een debat plaats met minister Schouten van LNV en minister Bruins van VWS over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De Consumentenbond constateert dat de voedselsector nog steeds wordt opgeschrikt door schandalen en pleit wederom voor structurele maatregelen van de ministers en de NVWA tegen frauduleuze praktijken. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt keer op keer dat er wordt gesjoemeld met voedsel en dat er misleidende etiketten op producten zitten. De overgrote meerderheid van de consumenten wil meer maatregelen tegen dit soort misleiding en wil een sterke NVWA. De Consumentenbond pleit er dan ook voor dat de toezichthouder de namen bekend maakt van bedrijven die de regels overtreden en hen hoge boetes oplegt. Daarnaast moeten er specifiekere regels komen om misleidende voedselverpakkingen tegen te gaan, zodat de NVWA beter uitgerust is om hierop te handhaven. Tot slot pleit de Consumentenbond voor spoedige en zichtbare openbaarmaking van inspectiegegevens zodat consumenten eetgelegenheden die de hygiëne niet op orde hebben kunnen mijden.
-
Nieuws | 1 november 2016
Goed nieuws!
De Eerste Kamer heeft het voorstel om de Gezondheidswet te wijzigen aangenomen. Daarmee wordt het voor de NVWA een stuk makkelijker om inspectiegegevens openbaar te maken. De Consumentenbond verwacht nu dat nu snel veel meer inspectiegegevens openbaar zullen worden. Lees meer
-
Nieuws | 11 oktober 2016
Motie NVWA verworpen
Vrijwel de voltallige oppositie in de Tweede Kamer stemde voor een motie om de NVWA alsnog te laten doorgaan met consumentvriendelijke openbaarmaking van NVWA inspectiegegevens door middel van kleurcodering (groen, geel, oranje en rood). Helaas stemden de VVD, de PvdA en het CDA tegen de motie, waardoor deze is verworpen.
-
Nieuws | 4 oktober 2016
Openbaarmaking controlegegevens NVWA in gevaar
Het voornemen van minister Schippers om inspectiegegevens van de horeca niet met kleuren maar met samenvattingen openbaar te maken, is een forse tegenslag voor consumenten, vindt de Consumentenbond.
-
Nieuws | 2 oktober 2015
Boetes voor horecabedrijven
Vorig jaar legde de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) 9177 maatregelen op aan 13.619 bezochte horecabedrijven na overtredingen van de hygiëne-eisen. Dat is vaker dan in 2013. Dit meldt NU.nl naar aanleiding van een informatieverzoek via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB). Lees verder
-
Nieuws | 24 augustus 2015
All-you-can-eat sushi vol bacteriën
De sushi in all-you-can-eat-restaurants is vaak niet vers en onhygiënisch bereid, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Maar liefst 64% van de 160 porties onderzochte sushi bevatte te veel bacteriën en geen enkel restaurant uit de test scoort hoger dan een 5,9. Hieruit blijkt dat veel restaurants hun hygiëne niet op orde hebben.
De NVWA is in juli 2014 gestart met het publiceren van inspectiegegevens voor de horeca, maar tot nu toe zijn alleen de resultaten voor lunchrooms te raadplegen door consumenten. Wij vinden dat consumenten het recht hebben om te weten hoe het gesteld is met de hygiëne in de horeca en dat de inspectiegegevens van álle eetgelegenheden openbaar moeten zijn. Lees verder -
Nieuws | 11 juli 2014
Horeca inspectiekaart app review
Het oordeel van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) over de hygiëne in lunchrooms kun je nu inzien via de app Horeca Inspectiekaart. Wij hebben de app gebruikt en maakten er een review van. Lees verder
-
Nieuws | 7 juli 2014
Inspectiegegevens horeca eindelijk openbaar
Na jarenlang pleiten van de Consumentenbond start de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 7 juli 2014 een pilot om de inspectiegegevens in de horeca openbaar te maken. Via een website en een app kunnen consumenten zien hoe het gesteld is met de hygiëne van lunchrooms in Nederland. De Consumentenbond is verheugd dat consumenten hiermee meer transparantie krijgen over de hygiëne in de horeca. Lees verder
-
Nieuws | 14 februari 2014
Openbaarmaking horeca-inspecties goed nieuws voor consumenten
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdag 13 februari aangekondigd dat de openbaarmaking van hygiëne inspecties in de horeca definitief doorgaat. De Consumentenbond is blij dat na jarenlang soebatten en tegenwerking van partijen uit het bedrijfsleven de kogel eindelijk door de kerk is. Lees verder
-
Actie Succes | 13 februari 2014
Actie Kijkje in de keuken succesvol!
Succes! De resultaten uit het onderzoek van de Consumentenbond heeft de NVWA doen besluiten dat alle horecaondernemingen die zichzelf beoordelen, op korte termijn alsnog een bezoek van de NVWA krijgen om dit te controleren!
-
Nieuws | 14 juni 2013
Vieze toestanden in shoarmazaken
Het gaat er in de horeca niet altijd even hygiënisch aan toe. Maar dat blijft voor consumenten vaak onzichtbaar. Inspecties van de Consumentenbond leveren vaak opmerkelijke resultaten op. Lees verder
-
Nieuws | 22 maart 2013
Openbaarheid moet!
Al jaren strijdt de Consumentenbond voor openbaarmaking van de inspectiegegevens van de NVWA. De gegevens over de hygiëne in de horeca worden nu al veel te lang geheim gehouden. Lees verder
-
Actie gestart | 12 maart 2013
Actie Kijkje in de keuken van start
De Consumentenbond vind het heel goed dat de NVWA heeft besloten de resultaten van hygiëne-inspecties openbaar te maken. De bond kan zich echter niet vinden in het besluit dat restaurants zichzelf mogen keuren! De actie Kijkje in de Keuken moet dit voorkomen!
-
Nieuws | 1 november 2012
Kebabproducenten willen strengere controle
Naar aanleiding van het onderzoek van de Consumentenbond waaruit bleek dat broodjes kebab vaak onhygiënisch zijn bereid, willen 2 kebabproducenten dat er meer en beter gecontroleerd wordt. Lees verder