icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kijkje in de keuken

Succes! De NVWA maakt steeds meer gegevens over hygiëne in de horeca openbaar. In 2016 stemde de Eerste Kamer in met een wetsvoorstel voor wijziging van de gezondsheidswet.

Druk vanuit het bedrijfsleven heeft het voorstel afgezwakt, maar niet kunnen voorkomen. Wij voeren nu geen actie op dit onderwerp, maar zijn voorstander van nóg meer openbaarheid.

Hygiëne in de horeca

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit controleert horecaondernemingen, deze inspectieresultaten zijn tegenwoordig openbaar.

Bekijk de resultaten

Tijdlijn

12 december 2018

Hygiënescore horeca moet toegankelijk blijven

De Consumentenbond roept de Tweede Kamer op de inspectiegegevens van de horeca openbaar te houden. Het kabinet wil alleen nog samenvattingen van de inspectierapporten publiceren, zonder overzichtelijke kleurcodering. De Consumentenbond vindt dit onacceptabel. Lees meer.

7 februari 2018

Tweede Kamer debatteert over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

In de Tweede Kamer vindt donderdag 8 februari een debat plaats met minister Schouten van LNV en minister Bruins van VWS over de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De Consumentenbond constateert dat de voedselsector nog steeds wordt opgeschrikt door schandalen en pleit wederom voor structurele maatregelen van de ministers en de NVWA tegen frauduleuze praktijken. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt keer op keer dat er wordt gesjoemeld met voedsel en dat er misleidende etiketten op producten zitten. De overgrote meerderheid van de consumenten wil meer maatregelen tegen dit soort misleiding en wil een sterke NVWA.  De Consumentenbond pleit er dan ook voor dat de toezichthouder de namen bekend maakt van bedrijven die de regels overtreden en hen hoge boetes oplegt. Daarnaast moeten er specifiekere regels komen om misleidende voedselverpakkingen tegen te gaan, zodat de NVWA beter uitgerust is om hierop te handhaven. Tot slot pleit de Consumentenbond voor spoedige en zichtbare openbaarmaking van inspectiegegevens zodat consumenten eetgelegenheden die de hygiëne niet op orde hebben kunnen mijden.

1 november 2016

Goed nieuws!

De Eerste Kamer heeft het voorstel om de Gezondheidswet te wijzigen aangenomen. Daarmee wordt het voor de NVWA een stuk makkelijker om inspectiegegevens openbaar te maken. De Consumentenbond verwacht nu dat nu snel veel meer inspectiegegevens openbaar zullen worden. Lees meer

visual-contentpagina-groot(5)bacterieen
11 oktober 2016

Motie NVWA verworpen

Vrijwel de voltallige oppositie in de Tweede Kamer stemde voor een motie om de NVWA alsnog te laten doorgaan met consumentvriendelijke openbaarmaking van NVWA inspectiegegevens door middel van kleurcodering (groen, geel, oranje en rood). Helaas stemden de VVD, de PvdA en het CDA tegen de motie, waardoor deze is verworpen.

4 oktober 2016

Openbaarmaking controlegegevens NVWA in gevaar

Het voornemen van minister Schippers om inspectiegegevens van de horeca niet met kleuren maar met samenvattingen openbaar te maken, is een forse tegenslag voor consumenten, vindt de Consumentenbond.

Lees meer