icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mondzorg problemen

Recent succes naar aanleiding van onderzoek pseudo-orthodontisten

Welke problemen zien we?

 • Wie-plaatst-jouw-beugel
  21 mrt.

  Pseudo-orthodontisten

  Veel tandartsen geven zich uit als orthodontist terwijl zij hier niet in gespecialiseerd zijn. Wij vinden dit verwarrend voor consumenten en willen dat er duidelijkere titels gelden. Wij zijn blij dat ook de brancheorganisaties hierover in actie gekomen zijn. Zij stelden een protocol op met regels voor de naamgeving van tandartsen die ook orthodontiebehandelingen uitvoeren. Wij controleren of tandartsen zich hier aan gaan houden. 

  Lees verder en controleer of jouw orthodontist ook echt een orthodontist is.

 • Tandartsen-doen-zich-onterecht-voor-als-orthodontist
  21 mrt.

  Informatie schiet tekort

  Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de informatie over beugelbehandelingen behoorlijk tekortschiet. Er wordt te weinig informatie over behandelingen geven terwijl alternatieve mogelijkheden niet goed uitgelegd worden en er geen duidelijke offertes voor de totale behandeling worden gegeven. 

  En niet alleen bij beugelbehandelingen. Ook voor andere grote behandelingen bij de tandarts - namelijk het plaatsen van kronen en wortelkanaalbehandelingen - wilden we graag weten hoe het zit met de informatie en het afgeven van een offerte. 

  Lees meer over het onderzoek

Tijdlijn

23 juni 2017

Item in Nieuwsuur over pseudo-orthodontisten

In de uitzending van 22 juni 2017 besteedde Nieuwsuur aandacht aan de plannen van IGZ om tandartsen te beboeten die zich niet houden aan de afspraken rondom juist titelgebruik in de orthodontie. Deze afspraken zijn mede naar aanleiding van ons onderzoek naar pseudo-orthondontisten ontwikkeld. Bekijk de uitzending van Nieuwsuur (met vanaf 27:00 het item over beugelende tandartsen).

mondzorg-still-video
20 april 2017

NZa stuurt bedankkaart aan goed voorlichtende tandartsen en orthodontisten

Naar aanleiding van de resultaten van ons onderzoek stuurt de NZa een bedankkaart aan ruim 500 tandartsen-/orthodontistenpraktijken. Deze 500 praktijken ontvingen positieve signalen op het gebied van offerteverstrekking en krijgen daarvoor een bedankje van de NZa.

Daarnaast gaat de NZa met een aantal van de zorgverleners waar wel commentaar op kwam, (25% van de onderzochte praktijken) in gesprek om beter zicht te krijgen op dat wat praktijken beweegt om wel of niet goed voor te lichten. 

3 april 2017

Succes bereikt tegen pseudo-orthodontisten

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat per 1 juli handhaven op verwarrende titels door zorgaanbieders voor orthodontie. Dit betekent dat aanbieders die na die datum andere titels voeren dan afgesproken in het protocol, beboet kunnen gaan worden door de IGZ. Lees verder

Conent-900x600
21 maart 2017

Nog steeds pseudo-orthodontisten actief

Veel pseudo-orthodontisten uit het onderzoek van de Consumentenbond uit 2016 zijn nog steeds niet duidelijk in hun voorlichting, blijkt uit ons herhaalonderzoek. 53 tandartspraktijken maken in 2017 nog steeds onvoldoende duidelijk dat er geen orthodontist bij de praktijk werkt. De Consumentenbond vraagt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) om op te treden. Lees meer

ortho-nieuws
8 maart 2017

Duidelijkheid over uitvoer orthodontiebehandeling

Tandartsen die orthodontiebehandelingen uitvoeren mogen niet langer creatieve, misleidende benamingen gebruiken. Mede op aandringen van de Consumentenbond hebben de brancheorganisaties van de tandartsen en de orthodontisten (KNMT, ANT, NVvO en OVAP) een protocol (pdf) opgesteld met strengere regels. Lees verder

Tandartsen-doen-zich-onterecht-voor-als-orthodontist