! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vergoed bankoplichting

Ben je slachtoffer van ‘spoofing’ of een andere slinkse vorm van oplichting waarbij je zelf geld hebt overgemaakt? Eigen schuld, dikke bult, zegt de bank. Onder druk van de politiek en Consumentenbond hebben de banken slachtoffers van bankspoofing tóch gecompenseerd. Een mooi resultaat, maar we zijn er nog niet.

 • Ben je slachtoffer van bankoplichting?

  Ben je slachtoffer van bankspoofing of WhatsApp-fraude? Dan hoeven banken die schade volgens de wet niet te vergoeden. Je hebt namelijk zelf het geld overgemaakt. Soms doen ze het wel, uit ‘coulance’.

  Je kunt niet verwachten dat consumenten deze nieuwe, doortrapte fraudevormen allemaal doorzien. We willen dat banken de onzekerheid bij gedupeerden wegnemen met heldere en ruimhartige vergoedingsregels. Dat ze zeggen: ‘we vergoeden, tenzij....’. Het mag daarbij niet uitmaken of je het geld zelf hebt overgemaakt.

  We voerden intensieve gesprekken met de banken en het Ministerie van Financiën. Onder deze grote druk besloten de banken de gedupeerden van bankspoofing alsnog vergoeden. Dat is goed nieuws, maar het blijft coulance én gaat alleen over bankspoofing. Wij willen dat consumenten een betere rechtsbescherming krijgen die toekomstvast is.

 • vergoed-bankfraude-2#1200x800px

Tot nu toe

 • Nieuws | 9 april 2021

  Vijf keer zoveel schade door online bankfraude

  De schade door phishing en spoofing in 2020, komt uit op €39,5 miljoen. Dat is 5 keer zoveel dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van de NVB en de Betaalvereniging. De valse berichten en websites van fraudeurs zien er steeds professioneler uit. Niet meer van echt te onderscheiden. De banken geven aan dat online fraude topprioriteit heeft. Maar ze houden als uitgangspunt dat de klant een eigen verantwoordelijkheid heeft. Wij vinden dat lastig te rijmen met elkaar.

 • | 18 februari 2021

  ABN Amro traag met compenseren bankspoofing

  ING heeft alle klanten die slachtoffer zijn van spoofing gecompenseerd. Dat liet de bank aan de Consumentenbond weten. We zijn blij met de snelle afhandeling van ING. Alleen ABN AMRO heeft nog steeds veel gedupeerden van spoofing niet gecompenseerd. De Consumentenbond roept de bank op haast te maken.

 • Nieuws | 9 februari 2021

  Bunq voert naam-nummercontrole in na kritiek Consumentenbond

  Bunq bank werkt sinds kort met naam-nummercontrole. De Consumentenbond riep Bunq in januari 2021 op om consumenten beter te beschermen tegen oplichting. We zijn blij dat de bank deze veiligheidsmaatregel snel heeft ingevoerd.

 • Nieuws | 22 januari 2021

  Consumentenbond roept Bunq op meer te doen tegen oplichting

  Wij krijgen opvallend veel klachten van consumenten die zijn opgelicht via een bankrekening van Bunq. We constateren dat de manier van werken de bank aantrekkelijk maakt voor criminelen. Daarom roepen we Bunq op meer te doen om consumenten te beschermen tegen oplichting. Bijvoorbeeld door het invoeren van naam-nummercontrole.

 • Nieuws | 18 december 2020

  Banken gaan spoofing eindelijk compenseren

  Banken gaan slachtoffers van spoofing tóch compenseren. Dat hebben ING, Rabobank, ABN Amro en de Volksbank met minister Hoekstra afgesproken. De Consumentenbond is blij met de toezegging, maar hoopt tegelijkertijd op een toekomstbestendige regeling. Ook voor nieuwe oplichtingstrucs. Ook moeten nog veel details worden uitgewerkt.

 • Nieuws | 27 november 2020

  Consumentenbond blij met politieke steun

  De Consumentenbond is blij met de overweldigende steun in de Tweede Kamer voor het vergoeden van schade door bankspoofing. De SP riep de minister in een motie op de banken te bewegen deze vorm van bankfraude te vergoeden. De motie werd gesteund door PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, CU en D66. Wij vinden dat banken in hun voorwaarden moeten zetten dat zij altijd compenseren. Tenzij de klant echt nadrukkelijk iets te verwijten valt.

 • In de media | 7 november 2020

  Consumentenbond in Kassa: banken moeten vergoeden

  Op 7 november was onze woordvoerder Joyce Donat in de uitzending bij Vara's Kassa over de harde opstelling van ING. 'Dat banken niet vergoeden als je het zelf hebt gedaan, is flauwekul. Wij vinden dat banken moeten vergoeden, tenzij je overduidelijk had kunnen weten dat het oplichting was.'

 • Nieuws | 4 december 2019

  Banken moeten slachtoffers betaalfraude ruimhartiger compenseren

  nieuws-phishing

  De Consumentenbond roept banken op schade door (oplichting via) phishing ruimhartiger te compenseren. Veel banken vinden dat consumenten oplettender moeten zijn, maar de trucs van oplichters worden juist steeds geraffineerder.

 • Nieuws | 5 september 2017

  Banken moeten Rabo snel volgen met naam-nummercontrole

  naam en nummer bank

  De Rabobank waarschuwt vanaf vandaag haar klanten als zij een verkeerde naam invullen bij een overschrijving naar een bankrekeningnummer. De Consumentenbond is blij dat de bank deze naam-nummercontrole eindelijk invoert en hoopt dat andere banken snel volgen.

 • Nieuws | 15 mei 2017

  Oplichting met papieren TAN-codes van ING mogelijk

  Bijna een miljoen ING-klanten gebruiken voor een overboeking via internetbankieren een Transactie Autorisatie Code (TAN) op papier in plaats van via sms. Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat TAN-code op papier onveiliger is dan de bank zegt. Een crimineel kan het bedrag en rekeningnummer aanpassen.

 • Nieuws | 12 mei 2016

  Poging tot bankpas- of creditcardfraude bij 40% Nederlanders

  Bankpas-creditcardfraude

  Bijna 4 op de 10 Nederlanders heeft in de afgelopen 2 jaar te maken gehad met bankpas- of creditcardfraude, blijkt uit een enquête van de Geldgids.

Jouw steun is hard nodig!

Vind je deze actie waardevol? Met jouw steun kunnen we bedrijven en overheid scherp blijven houden. Help jij ons met een donatie?

Ja, ik doneer

€10 €15 €20

of kies een ander bedrag