! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vergoed bankoplichting

Ben je slachtoffer van ‘spoofing’ of een andere slinkse vorm van oplichting waarbij je zelf geld hebt overgemaakt? Dan krijg je van de bank niets terug. Na grote politieke druk krijgen slachtoffers van bankspoofing nu toch compensatie. Maar we zijn er nog niet.

 • Ben je slachtoffer van bankoplichting?

  Ben je slachtoffer van bankspoofing of WhatsApp-fraude? Dan hoeven banken die schade volgens de wet niet te vergoeden. Je hebt namelijk zelf het geld overgemaakt. Soms doen ze het wel, uit ‘coulance’.

  Wij vinden dat dat moet veranderen. Je kunt niet verwachten dat consumenten deze nieuwe, doortrapte fraudevormen allemaal doorzien. We willen dat banken de onzekerheid bij gedupeerden wegnemen met heldere en ruimhartige vergoedingsregels. Dat ze zeggen: ‘we vergoeden, tenzij....’. Het mag daarbij niet uitmaken of je het geld zelf hebt overgemaakt.

  Onze gesprekken met de banken leverden helaas niets op. Onder grote politieke druk gaan de banken nu bankspoofing alsnog vergoeden. Dat is goed nieuws, maar het blijft coulance én gaat alleen over bankspoofing. Wij willen dat consumenten een betere rechtsbescherming krijgen die toekomstvast is.

 • vergoed-bankfraude-2#1200x800px

Tot nu toe

 • Nieuws | 18 december 2020

  Banken gaan spoofing eindelijk compenseren

  Banken gaan slachtoffers van spoofing tóch compenseren. Dat hebben ING, Rabobank, ABN Amro en de Volksbank met minister Hoekstra afgesproken. De Consumentenbond is blij met de toezegging, maar hoopt tegelijkertijd op een toekomstbestendige regeling. Ook voor nieuwe oplichtingstrucs. Ook moeten nog veel details worden uitgewerkt.

 • Nieuws | 27 november 2020

  Consumentenbond blij met politieke steun

  De Consumentenbond is blij met de overweldigende steun in de Tweede Kamer voor het vergoeden van schade door bankspoofing. De SP riep de minister in een motie op de banken te bewegen deze vorm van bankfraude te vergoeden. De motie werd gesteund door PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, CU en D66. Wij vinden dat banken in hun voorwaarden moeten zetten dat zij altijd compenseren. Tenzij de klant echt nadrukkelijk iets te verwijten valt.

 • In de media | 7 november 2020

  Consumentenbond in Kassa: banken moeten vergoeden

  Op 7 november was onze woordvoerder Joyce Donat in de uitzending bij Vara's Kassa over de harde opstelling van ING. 'Dat banken niet vergoeden als je het zelf hebt gedaan, is flauwekul. Wij vinden dat banken moeten vergoeden, tenzij je overduidelijk had kunnen weten dat het oplichting was.'

 • Nieuws | 4 december 2019

  Banken moeten slachtoffers betaalfraude ruimhartiger compenseren

  nieuws-phishing

  De Consumentenbond roept banken op schade door (oplichting via) phishing ruimhartiger te compenseren. Veel banken vinden dat consumenten oplettender moeten zijn, maar de trucs van oplichters worden juist steeds geraffineerder.

 • Nieuws | 5 september 2017

  Banken moeten Rabo snel volgen met naam-nummercontrole

  naam en nummer bank

  De Rabobank waarschuwt vanaf vandaag haar klanten als zij een verkeerde naam invullen bij een overschrijving naar een bankrekeningnummer. De Consumentenbond is blij dat de bank deze naam-nummercontrole eindelijk invoert en hoopt dat andere banken snel volgen.

 • Nieuws | 15 mei 2017

  Oplichting met papieren TAN-codes van ING mogelijk

  Bijna een miljoen ING-klanten gebruiken voor een overboeking via internetbankieren een Transactie Autorisatie Code (TAN) op papier in plaats van via sms. Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat TAN-code op papier onveiliger is dan de bank zegt. Een crimineel kan het bedrag en rekeningnummer aanpassen.

 • Nieuws | 12 mei 2016

  Poging tot bankpas- of creditcardfraude bij 40% Nederlanders

  Bankpas-creditcardfraude

  Bijna 4 op de 10 Nederlanders heeft in de afgelopen 2 jaar te maken gehad met bankpas- of creditcardfraude, blijkt uit een enquête van de Geldgids.

Jouw steun is hard nodig!

Vind je deze actie waardevol? Met jouw steun kunnen we bedrijven en overheid scherp blijven houden. Help jij ons met een donatie?

Ja, ik doneer

€10 €15 €20

of kies een ander bedrag