Vergoed bankoplichting
Ben je slachtoffer van ‘spoofing’ of een andere slinkse vorm van oplichting waarbij je zelf geld hebt overgemaakt? Eigen schuld, dikke bult, zegt de bank. Onder druk van de politiek en Consumentenbond hebben de banken slachtoffers van bankspoofing tóch gecompenseerd. Een mooi resultaat, maar we zijn er nog niet.
Probleem
Ben je slachtoffer van oplichting waarbij je zelf het geld aan de crimineel hebt overgemaakt? Dan vergoeden banken standaard niets.
Doel
Onder grote druk hebben banken bankspoofing vergoed (en dan nog ‘uit coulance’). Wij vinden dat vergoeden het uitgangspunt moet zijn bij álle bankfraude.
Jij
Wat kun je tot die tijd zelf doen tegen online oplichting? Bekijk de tips
Ben je slachtoffer van bankoplichting?
Ben je slachtoffer van bankspoofing of WhatsApp-fraude? Volgens de wet hoeven banken de schade niet te vergoeden. Je hebt namelijk zelf het geld overgemaakt. Als je geluk hebt, past de bank 'coulance' toe.
Je mag het niet aan consumenten overlaten om alle nieuwe, doortrapte vormen van bankfraude allemaal te doorzien. We willen dat banken de onzekerheid bij gedupeerden wegnemen met heldere vergoedingsregels. 'Vergoeden, tenzij....’ moet het uitgangspunt zijn. Het mag daarbij niet uitmaken hoe het geld op de rekening van de fraudeur is beland.
We voerden intensieve gesprekken met de banken en het Ministerie van Financiën. Een motie van onder andere Tweede Kamerlid Michiel van Nispen (SP) en Henk Nijboer (PvdA) werd unaniem aangenomen. Onder deze grote druk besloten de banken de gedupeerden van bankspoofing alsnog vergoeden. Dat is goed nieuws, maar het blijft coulance én gaat alleen over bankspoofing. Wij willen dat consumenten een betere rechtsbescherming krijgen die toekomstvast is.
Tot nu toe
-
Nieuws | 22 februari 2022
Helpdeskfraude gaat nog steeds door
De schade door helpdeskfraude komt boven de 10 miljoen euro in de eerste 6 weken van 2022. Dit meldt de Fraudehelpdesk. Vorig jaar was de schade 'maar' 3 miljoen over dezelfde periode.
Nog altijd plegen de oplichters vaak neptelefoontjes uit naam van de bank in combinatie met phishing. De oplichter heeft al de nodige informatie en weet het slachtoffer te overtuigen om geld over te boeken naar een 'veilige rekening'.
Slachtoffers zijn wettelijk zo goed als onbeschermd. En ze weten vaak niet wat ze moeten doen. Gelukkig is er sinds begin 2021 de Procedure NAW-gegevens Begunstigde bij niet-bancaire Fraude (PNBF). Onder voorwaarden verstrekt de bank de NAW-gegevens van de vermeende oplichter. Je kunt hierna bijvoorbeeld een brief sturen of een deurwaarder inschakelen.
-
Nieuws | 7 januari 2022
Overboeken grote bedragen mag moeilijker
Consumenten blijken er geen probleem mee te hebben als de bank het overboeken van grote bedragen lastiger zou maken. Dit blijkt uit onderzoek in opdracht van de Digitaalgids. Van de ruim 8000 ondervraagden, is liefst 89% het eens met de stelling dat de bank veiligheid boven gemak moet stellen. Het blijkt daarbij niet uit te maken wat de leeftijd is of waar de bankrekening loopt. Het liefste zouden de respondenten grote bedragen eerst op een tussenrekening laten belanden. We hebben de resultaten gedeeld met de NVB.
-
Nieuws | 11 november 2021
Schade door bankhelpdeskfraude door het dak
De schade door bankhelpdeskoplichting (bankspoofing) lijkt dit jaar uit te gaan komen op bijna €45 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Betaalvereniging. Dit bedrag is 50% hoger dan het schadebedrag over vorig jaar. De problemen zijn dus nog niet opgelost, integendeel. Eind vorig jaar besloten banken slachtoffers van bankspoofing te compenseren. Er kwam een coulanceregeling. Maar die gold alleen voor fraudegevallen waarbij oplichters doen alsof ze uit naam van de bank werken. Inmiddels gebruiken 'spoofers' alweer andere trucs die niet onder de regeling vallen. Wij zullen komend jaar blijven strijden voor betere bescherming van consumenten. Hiervoor trekken we aan de bel bij zowel de banken als het Ministerie van Financiën.
-
Nieuws | 4 juni 2021
Nieuwe regels voor coulance bij spoofing
De Nederlandse Verenigng van Banken (NVB) maakt bekend welke criteria de banken gebruiken bij het compenseren van schade door bankhelpdeskfraude (spoofing). Het uitgangspunt van de banken is en blijft dat het om coulance gaat. De bank kijkt daarbij steeds afzonderlijk naar de specifieke feiten en omstandigheden.
Bijna alle spoofingslachtoffers zijn inmiddels gecompenseerd. De Consumentenbond is daar tevreden over, maar niet blij met een coulanceregeling. Voor toekomstige fraudegevallen willen we graag eenduidige regels en een royaal compensatiebeleid dat automatisch geldt voor iedereen. Wij blijven hierover in gesprek met de sector.
-
Nieuws | 9 april 2021
Vijf keer zoveel schade door online bankfraude
De schade door phishing en spoofing in 2020, komt uit op €39,5 miljoen. Dat is 5 keer zoveel dan een jaar eerder. Dit blijkt uit cijfers van de NVB en de Betaalvereniging. De valse berichten en websites van fraudeurs zien er steeds professioneler uit. Niet meer van echt te onderscheiden. De banken geven aan dat online fraude topprioriteit heeft. Maar ze houden als uitgangspunt dat de klant een eigen verantwoordelijkheid heeft. Wij vinden dat lastig te rijmen met elkaar.
-
| 18 februari 2021
ABN Amro traag met compenseren bankspoofing
ING heeft alle klanten die slachtoffer zijn van spoofing gecompenseerd. Dat liet de bank aan de Consumentenbond weten. We zijn blij met de snelle afhandeling van ING. Alleen ABN AMRO heeft nog steeds veel gedupeerden van spoofing niet gecompenseerd. De Consumentenbond roept de bank op haast te maken.
-
Nieuws | 9 februari 2021
Bunq voert naam-nummercontrole in na kritiek Consumentenbond
Bunq bank werkt sinds kort met naam-nummercontrole. De Consumentenbond riep Bunq in januari 2021 op om consumenten beter te beschermen tegen oplichting. We zijn blij dat de bank deze veiligheidsmaatregel snel heeft ingevoerd.
-
Nieuws | 22 januari 2021
Consumentenbond roept Bunq op meer te doen tegen oplichting
Wij krijgen opvallend veel klachten van consumenten die zijn opgelicht via een bankrekening van Bunq. We constateren dat de manier van werken de bank aantrekkelijk maakt voor criminelen. Daarom roepen we Bunq op meer te doen om consumenten te beschermen tegen oplichting. Bijvoorbeeld door het invoeren van naam-nummercontrole.
-
Nieuws | 18 december 2020
Banken gaan spoofing eindelijk compenseren
Banken gaan slachtoffers van spoofing tóch compenseren. Dat hebben ING, Rabobank, ABN Amro en de Volksbank met minister Hoekstra afgesproken. De Consumentenbond is blij met de toezegging, maar hoopt tegelijkertijd op een toekomstbestendige regeling. Ook voor nieuwe oplichtingstrucs. Ook moeten nog veel details worden uitgewerkt.
-
Nieuws | 27 november 2020
Consumentenbond blij met politieke steun
De Consumentenbond is blij met de overweldigende steun in de Tweede Kamer voor het vergoeden van schade door bankspoofing. De SP riep de minister in een motie op de banken te bewegen deze vorm van bankfraude te vergoeden. De motie werd gesteund door PvdA, VVD, CDA, GroenLinks, CU en D66. Wij vinden dat banken in hun voorwaarden moeten zetten dat zij altijd compenseren. Tenzij de klant echt nadrukkelijk iets te verwijten valt.
-
In de media | 7 november 2020
Consumentenbond in Kassa: banken moeten vergoeden
Op 7 november was onze woordvoerder Joyce Donat in de uitzending bij Vara's Kassa over de harde opstelling van ING. 'Dat banken niet vergoeden als je het zelf hebt gedaan, is flauwekul. Wij vinden dat banken moeten vergoeden, tenzij je overduidelijk had kunnen weten dat het oplichting was.'
-
Nieuws | 4 december 2019
Banken moeten slachtoffers betaalfraude ruimhartiger compenseren
De Consumentenbond roept banken op schade door (oplichting via) phishing ruimhartiger te compenseren. Veel banken vinden dat consumenten oplettender moeten zijn, maar de trucs van oplichters worden juist steeds geraffineerder.
-
Nieuws | 5 september 2017
Banken moeten Rabo snel volgen met naam-nummercontrole
De Rabobank waarschuwt vanaf vandaag haar klanten als zij een verkeerde naam invullen bij een overschrijving naar een bankrekeningnummer. De Consumentenbond is blij dat de bank deze naam-nummercontrole eindelijk invoert en hoopt dat andere banken snel volgen.
-
Nieuws | 15 mei 2017
Oplichting met papieren TAN-codes van ING mogelijk
Bijna een miljoen ING-klanten gebruiken voor een overboeking via internetbankieren een Transactie Autorisatie Code (TAN) op papier in plaats van via sms. Onderzoek van de Consumentenbond laat zien dat TAN-code op papier onveiliger is dan de bank zegt. Een crimineel kan het bedrag en rekeningnummer aanpassen.
-
Nieuws | 12 mei 2016
Poging tot bankpas- of creditcardfraude bij 40% Nederlanders
Bijna 4 op de 10 Nederlanders heeft in de afgelopen 2 jaar te maken gehad met bankpas- of creditcardfraude, blijkt uit een enquête van de Geldgids.