! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gedupeerd door Yarden

Yarden beperkte eenzijdig de pakketpolisvoorwaarden. De verzekerden dachten alles goed geregeld te hebben, maar in plaats daarvan ligt de rekening nu bij de nabestaanden. Wij willen een eerlijkere oplossing.

Meld je aan

 • Wat is er aan de hand?

  Sinds 2018 zijn er financiële problemen bij Yarden. De uitvaartverzekeraar lost die op door eenzijdig de voorwaarden te beperken. Yarden laat veel nabestaanden onterecht bijbetalen. Prijsstijgingen van de verzekerde uitvaart, zijn voortaan voor rekening van de nabestaanden.

 • Wat willen we bereiken?

  Wat we niet willen is een faillisement van Yarden. Wel vinden we de beperking van de voorwaarden onrechtmatig. Yarden moet met een nette oplossing komen voor de ruim 380.000 gedupeerde polishouders.

 • Ben jij gedupeerd?

  Heb je onterecht moeten bijbetalen of zijn je polisvoorwaarden gewijzigd? Meld je aan en blijf op de hoogte van de stappen die wij zetten om tot een oplossing te komen. Er zijn ook een aantal voorbeeldbrieven waar je zelf gebruik van kunt maken.

Veelgestelde vragen over Yarden

Tot nu toe

 • Nieuws | 6 oktober 2020

  Opnieuw Kifid-uitspraak in het voordeel van Yarden

  In 1993 is het lidmaatschap van de Vereniging voor Crematie AVVL naar een pakketverzekering van AVVL Uitvaartzorg N.V. omgezet. Dit had geen gevolgen voor de rechten van de verzekerden. Het Kifid heeft dit besloten in een derde zaak.

  In 1993 ging de algemene ledenvergadering van de Vereniging akkoord met de omzetting van het lidmaatschap. De klager heeft hiertegen niet geprotesteerd. In 2 eerdere uitspraken oordeelde het Kifid al dat Yarden voldoende heeft aangetoond de en bloc-clausule te moeten toepassen. Toekomstige prijsstijgingen van het uitvaartpakket komen hierdoor voor rekening van de nabestaanden.

 • Nieuws | 29 september 2020

  Dela ziet af van overname

  Uitvaartverzekeraar Dela ziet af van de overname van Yarden. Reden is de aanhoudende juridische onzekerheid over de eenzijdige aanpassing van de voorwaarden. Een groep polishouders spande een procedure aan en kreeg gelijk van de rechter. Yarden ging in hoger beroep, maar Dela heeft nu besloten dit niet af te wachten.

 • Nieuws | 11 september 2020

  Oordeel rechter: inperking polisvoorwaarden onrechtmatig

  yarden

  De Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat Yarden de voorwaarden van de pakketpolis ten onrechte heeft aangepast. De rechtszaak was aangespannen door 19 polishouders. De rechter vond niet alleen het toepassen van de en bloc-clausule onrechtmatig, maar oordeelde zelfs dat de aanwezigheid van een en bloc-clausule niet past bij het karakter van een naturapolis. Yarden gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

  Lees het nieuwsbericht

 • Nieuws | 28 augustus 2020

  Kifid doet eerste uitspraken

  Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) doet uitspraak in twee zaken. In beide gevallen oordeelt het Kifid dat Yarden voldoende heeft aangetoond dat het noodzakelijk was om de en bloc-clausule toe te passen. Eind september doet het Kifid nog uitspraak in een derde zaak.

 • Actie Hoogtepunt | 2 maart 2020

  Beperking uitvaartpolis is onrechtmatig

  kosten-uitvaart

  Uit ons juridisch onderzoek blijkt dat de invoering (en dus het daarna toepassen) van de en bloc-clausule onrechtmatig is. We sommeren Yarden de wijziging terug te draaien. We hebben ook vraagtekens bij de noodzaak van de maatregel. En we eisen dat Yarden meer werk maakt van het benaderen van nabestaanden die onterecht moesten bijbetalen.

  Lees meer

 • Nieuws | 3 december 2019

  Prijs uitvaartpakket stijgt met 2%

  De prijs van het verzekerde uitvaartpakket stijgt in 2020 met 2%, laat Yarden weten. Deze prijsstijging, omgerekend zo'n €65, komt voor rekening van de verzekerden of nabestaanden.

 • Nieuws | 28 oktober 2019

  Dela wil Yarden overnemen

  Uitvaartverzekeraar Dela kondigt aan Yarden te willen overnemen. Na de overname, is er ruimte om Yarden gedupeerden financieel tegemoet te komen, zegt Dela. De ACM moet de overname nog goed goedkeuren.

 • Actie gestart | 11 september 2019

  Start onderzoek naar handelswijze Yarden

  Mediapool Yarden

  Yarden gedupeerden kunnen zich vanaf nu aanmelden bij de Consumentenbond Claimservice. We doen onderzoek naar de handelswijze van Yarden en naar de noodzaak om de polisvoorwaarden te beperken. Ook hebben we gratis voorbeeldbrieven voor verzekerden die bezwaar willen maken en voor nabestaanden die onterecht moesten bijbetalen.

  Meld je aan

 • Nieuws | 2 juli 2019

  Yarden beperkt polisvoorwaarden

  Ruim 380.000 Yarden-klanten met een uitvaartpakketpolis van de rechtsvoorgangers AVVL en Nuva ontvangen vandaag een brief. Hierin staat dat de verzekeraar financiële problemen heeft. Om die reden maakt Yarden gebruik van de en bloc-clausule in de voorwaarden. Met ingang van 1 januari 2020 draaien verzekerden (of nabestaanden) zelf op voor de toekomstige prijsstijgingen van het uitvaartpakket.

 • Nieuws | 1 april 2019

  Uitvaartverzekeraar Yarden in zwaar weer

  Het financieel verslag van Yarden over 2018 maakt duidelijk dat Yarden in financiële problemen verkeert. Oorzaak is het terugdraaien van een besluit in 2007. De pakketpolissen, die recht geven op een volledig verzorgde uitvaart, werden toen omgezet naar een sommenpolis. In augustus 2018 concludeert Yarden dat de omzetting niet rechtsgeldig is. Naturapolissen zijn duurder dan sommenpolissen. Yarden moet dus ineens veel meer geld reserveren om de uitvaarten te kunnen betalen. Die reserve is niet hoog genoeg. De verzekeraar komt onder toezicht van DNB en is verplicht een herstelplan te maken.