icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Gedupeerd door Yarden

Yarden beperkte eenzijdig de pakketpolisvoorwaarden, terwijl verzekerden dachten alles goed geregeld te hebben. Na intensieve gesprekken met Yarden, is er nu een oplossing. De Consumentenbond staakt de juridische strijd.

 • Wat is er aan de hand?

  Sinds 2018 zijn er financiële problemen bij Yarden. De uitvaartverzekeraar loste die op door eenzijdig de voorwaarden te beperken, waardoor veel nabestaanden onterecht moesten bijbetalen. DELA neemt Yarden nu over. Prijsstijgingen van de verzekerde uitvaart komen vanaf 2030 voor rekening van de nabestaanden.

 • Wat wilden we bereiken?

  We willen een oplossing voor gedupeerde verzekerden. Daarvoor onderzochten we de juridische mogelijkheden. Ook spraken we intensief met de directies van Yarden en DELA. Wij denken dat overname de best mogelijke oplossing is.

 • Ben jij gedupeerd?

  Heb je onterecht moeten bijbetalen? Dan heb je misschien recht op compensatie. Vraag hiervoor om een herberekening van de uitvaart. Je daarvoor onze voorbeeldbrief gebruiken.

Veelgestelde vragen over Yarden

Veelgestelde vragen over de overname van DELA

Tot nu toe

 • Actie gesloten |

  Consumentenbond staakt juridische strijd tegen Yarden

  yarden

  De Consumentenbond ziet af van juridische stappen tegen Yarden. Een procedure zou het voortbestaan van de uitvaartverzekeraar en de rechten van de ruim 1,3 miljoen verzekerden in gevaar brengen. We gingen in gesprek met coöperatie DELA. Deze uitvaartverzekeraar wil Yarden overnemen.

  Bekijk het nieuwsbericht

 • Nieuws |

  Prijsstijging uitvaartpakket opnieuw 2%

  De prijs van het verzekerde uitvaartpakket stijgt in 2021 met 2%, laat Yarden weten. Vorig jaar bedroeg de stijging ook 2%. Inmiddels is het pakket ongeveer €130 duurder. Deze prijsstijging komt voor rekening van de verzekerden of nabestaanden. Tenzij die besluiten niet het gehele pakket af te nemen. Bijvoorbeeld door het laten vervallen van de volgauto.

 • Nieuws |

  Afsluiten nieuwe polis niet meer mogelijk

  Yarden neemt vanaf vandaag geen nieuwe klanten meer aan. Volgens de uitvaartverzekeraar zorgt de financiële positie ervoor dat Yarden nieuwe klanten geen langetermijnperspectief kan bieden. Bestaande klanten kunnen de dekking op de polis nog wel verhogen of verlagen.

 • Nieuws |

  Yarden wint kort geding in hoger beroep

  In september oordeelde de voorzieningenrechter nog dat Yarden de voorwaarden van de pakketpolis ten onrechte aanpaste. De zaak, een kort geding, was aangespannen door 19 polishouders.

  In hoger beroep oordeelt het hof nu dat er onvoldoende spoedeisend belang is bij de verzekerden. Yarden mocht de en-bloc-clausule niet toepassen. Maar deze maatregel is ongedaan gemaakt. De verzekerden hebben nog de mogelijkheid een (vaak langdurige) bodemprocedure te starten.

 • Nieuws |

  Opnieuw Kifid-uitspraak in het voordeel van Yarden

  In 1993 is het lidmaatschap van de Vereniging voor Crematie AVVL naar een pakketverzekering van AVVL Uitvaartzorg N.V. omgezet. Dit had geen gevolgen voor de rechten van de verzekerden. Het Kifid heeft dit besloten in een derde zaak.

  In 1993 ging de algemene ledenvergadering van de Vereniging akkoord met de omzetting van het lidmaatschap. De klager heeft hiertegen niet geprotesteerd. In 2 eerdere uitspraken oordeelde het Kifid al dat Yarden voldoende heeft aangetoond de en bloc-clausule te moeten toepassen. Toekomstige prijsstijgingen van het uitvaartpakket komen hierdoor voor rekening van de nabestaanden.

 • Nieuws |

  Dela ziet af van overname

  Uitvaartverzekeraar Dela ziet af van de overname van Yarden. Reden is de aanhoudende juridische onzekerheid over de eenzijdige aanpassing van de voorwaarden. Een groep polishouders spande een procedure aan en kreeg gelijk van de rechter. Yarden ging in hoger beroep, maar Dela heeft nu besloten dit niet af te wachten.

 • Nieuws |

  Oordeel rechter: inperking polisvoorwaarden onrechtmatig

  yarden

  De Rechtbank Midden-Nederland oordeelt dat Yarden de voorwaarden van de pakketpolis ten onrechte heeft aangepast. De rechtszaak was aangespannen door 19 polishouders. De rechter vond niet alleen het toepassen van de en bloc-clausule onrechtmatig, maar oordeelde zelfs dat de aanwezigheid van een en bloc-clausule niet past bij het karakter van een naturapolis. Yarden gaat tegen de uitspraak in hoger beroep.

  Lees het nieuwsbericht

 • Nieuws |

  Kifid doet eerste uitspraken

  Het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) doet uitspraak in twee zaken. In beide gevallen oordeelt het Kifid dat Yarden voldoende heeft aangetoond dat het noodzakelijk was om de en bloc-clausule toe te passen. Eind september doet het Kifid nog uitspraak in een derde zaak.

Goeie actie? Word lid

De Consumentenbond bestaat voor en dankzij jou. Als je lid wordt, steun je ons werk en kunnen we blijven strijden voor een eerlijke en veilige markt. Vind jij dat net als wij belangrijk? Voor €5 per maand heb je direct toegang tot meer dan 1500 testresultaten. En kunnen wij voor jouw belangen op blijven komen. Doen dus!

Bekijk onze lidmaatschappen

Veelgestelde vragen over de overname van Dela