icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Gezond blijven? Gezond eten!|

Bestel het boek dat je hierbij helpt.

Voeding en je gezondheid 45x45

Test autostoeltjes mei 2017: veel veilige nieuwe stoeltjes

Nieuws | Gelukkig zit het wel goed met de nieuw geteste autostoeltjes die in Nederland verkrijgbaar zijn. De ruim 25 nieuwe stoeltjes uit onze test scoren allemaal een voldoende op het gebied van veiligheid.
Ronald Vroman

Expert Auto, Fiets & Reizen

Gepubliceerd op:  22 mei 2017

AutostoeltestAutostoeltest

We voeren deze test uit samen met onze Europese partners en testen dus ook stoeltjes die in het buitenland verkrijgbaar zijn. Daar zaten een paar dikke onvoldoendes tussen. 

MultipolarisTijdens de test vloog er bijvoorbeeld een dummy uit de Multipolaris Fix van Casualplay, de vangtafel wist de dummy niet tegen te houden tijdens een frontale botsing.

Ook zagen we stoeltjes falen tijdens de botsing van opzij, waarbij het hoofd van de dummy de deur raakte. 

De stoeltjes die in Nederland te koop zijn slaagden wel allemaal op het gebied van veiligheid, al is het ene stoeltje duidelijk beter dan het andere.

We hebben stoeltjes getest van merken als Cybex, Kiddy, Nuna en Maxi-Cosi of bekijk alle geteste stoeltjes onze vergelijker.

Ongewenste stoffen

Toch kregen niet alle stoeltjes een voldoende. Het Joolz stoeltje, dat ook past op een Joolz kinderwagen, heeft een laag oordeel gekregen omdat er ongewenste stoffen in de bekleding werden gevonden.

Het autostoeltje van Stokke, dat praktisch hetzelfde stoeltje is met een andere bekleding, heeft dit probleem niet. Beide zijn BeSafe-autostoeltjes.

Vorig jaar bleek de Cybex Aton 4 ongewenste stoffen te bevatten. Cybex heeft de bekleding aangepast en tijdens de test werden de stoffen dan ook niet meer aangetroffen in de Aton 5, zoals het stoeltje nu heet. 

Achterwaarts vervoeren

Axkid WolmaxHet is veiliger om je kindje zo lang mogelijk achteruitkijkend te vervoeren. De vers geteste Axkid Wolmax maakt dat mogelijk. Dit stoeltje is geschikt voor kinderen tot ongeveer 7 jaar oud.

In Scandinavië, waar dit stoeltje vandaan komt, is het gebruikelijk om kinderen zo lang mogelijk achterwaarts te vervoeren. Het zitje wordt vastgezet door de autogordel, maar ook door 2 gordeltjes aan de voorstoel. Helaas is het plaatsen van het stoeltje lastig en foutgevoelig, waardoor het stoeltje op een onvoldoende uitkomt.

Er komen steeds meer i-size stoeltjes voor baby’s en peuters, waar kinderen tot minimaal 15 maanden oud achterwaarts in vervoerd kunnen worden. Het eerste i-size stoeltje van Britax-Römer (voorheen Römer) is ook getest; de Baby-Safe i-size

Baby/peuterstoeltjes

We hebben ook weer 4 stoeltjes getest die geschikt zijn voor baby’s én peuters. Dat wil zeggen dat je zo’n stoeltje ongeveer 4 jaar kunt gebruiken. Dit zal in de meeste gevallen goedkoper zijn dan 2 aparte stoeltjes kopen.

Een los babystoeltje kan handig zijn. Zo dragen veel ouders hun kind vanuit de auto naar de plaatst van bestemming of omgekeerd. Dat kan niet met deze stoeltjes die altijd in de auto blijven staan.

Lees ook: