icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Twee goedkope e-readers

Eerste indruk
|
Dat digitaal lezen niet duur hoeft te zijn, bewijzen twee goedkope e-readers: de Pocketbook Mini en de Trekstor eBook Reader 3.0
Stefan Vrijdag_S

Stefan Vrijdag   Expert e-readersGepubliceerd op:6 mei 2014

Richtprijs€ €45 en €70

Overzicht e-ereaders

Review: twee goedkope e-readers

Een goedkope e-reader kopen? De Pocketbook Mini en de Trekstor eBook Reader 3.0 hebben weinig poespas. Zo goed als de beste exemplaren in onze test zijn ze niet, maar je kunt er in de meeste situaties prima een boek op lezen.

We hebben twee goedkope e-readers getest en beoordeeld op onder meer leesgemak, schermkwaliteit en veelzijdigheid.

Pocketbook mini 01Pocketbook Mini

Prijs:  €70
Testoordeel: 6,5
Deze simpele, kleine e-reader van 5 inch doet zijn naam eer aan. Door zijn formaat kun je hem bijna in je broekzak meenemen. Hij weegt 131 gram en daardoor is hij zeer geschikt om mee te nemen in de trein.

De Pocketbook Mini ligt fijn in de hand, en heeft een aardig ontwerp. Hij heeft geen aanraakscherm, maar een aantal knoppen om hem te bedienen. Die knoppen moet je best hard indrukken om te bladeren door een boek. Door de menu’s bladeren gaat niet zo snel: soms reageert het apparaat pas na 2 seconden. Daardoor voelt het menu wat stroperig.   

Meer weten? Bekijk de testresultaten van de Pocketbook Mini

Trekstor 01 Trekstor eBook Reader 3.0

Prijs:  €45
Testresultaat: 6,2

Met zijn 7 inch en gewicht van 284 gram is de Trekstor erg zwaar. Bij het eerste gebruik ben je geneigd om hem met twee handen vast te houden. Na wat inlezen raak je er meer aan gewend.

Op de verpakking valt te lezen dat de Trekstor ook een mp3-speler en ‘fotoviewer’ is. Hij heeft een kleuren lcd-scherm dat foto’s redelijk mooi toont. Lezen in direct daglicht gaat niet zo goed want het scherm reflecteert fel licht. Bij kunstlicht en ook in het donker zijn er geen problemen. Heeft geen aanraakscherm, maar een aantal knoppen aan de rechterkant van het scherm.

Meer weten? Bekijk de testresultaten van de Trekstor eBook Reader 3.0

Vergelijk ook alle e-readers die de Consumentenbond heeft getest.

Verschillen met de beste e-readers

E-readers zijn eenvoudige (digitale) leesplankjes, toch zijn er behoorlijke verschillen in de test. De beste e-readers hebben een aanraakscherm van hoge kwaliteit en vaak achtergrondverlichting.

Scherp aanraakscherm

Lezen op een e-readerHet grootste deel van de e-readers in de test heeft een aanraakscherm. Bij het lezen geven we de voorkeur aan bladeren met een aanraakscherm boven de fysieke bladerknoppen. Het maakt het lezen op een e-reader net wat prettiger.

De beste e-readers schermen hebben hoog contrast, zijn haarscherp en vervormen niet bij het bladeren.

Achtergrondverlichting

Veel goede e-readers hebben instelbare achtergrondverlichting. Zo kun je ook lezen bij schemer of in een donkere kamer. 

Vergelijk ook alle e-readers die de Consumentenbond heeft getest!

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.