! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zuinige koelkast

De koelkast en vriezer zijn goed voor een flink deel van het totale elektriciteitsverbruik in een gemiddeld huishouden. Er valt dus nogal wat te besparen door een zuinige koel-vriescombinatie te kiezen. 

Jonne Hage 2

Jonne Hage 2 , Expert Energie Bijgewerkt op:6 november 2020

koelkast-label

Verbruik

De zuinigste vrijstaande koel-vriescombinaties verbruiken jaarlijks ruim 3 keer minder stroom per liter inhoud dan de minst zuinige. Jaarlijks scheelt dat voor een koel-vriescombinatie van gemiddelde grootte meer dan 350 kWh, oftewel zo'n €70 aan stroomkosten.

Energielabel

Verkijk je niet op het energielabel van de koelkast. Een energielabel A+ klinkt heel zuinig, maar in werkelijkheid is A+ juist de minst zuinige categorie bij nieuwe koelkasten. Sommige verbruiken veel meer energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten.

Per 1 maart 2021 verandert het energielabel, maar je kunt de nieuwe labels nu al tegenkomen op de apparaten. Lees hier meer over het nieuwe energielabel.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke koelkasten goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste koelkasten

BesteCategory-Koolkast-Vrijstaand-Vriezer-1200x800

Koelkast vervangen?

Koelkasten zijn een stuk zuiniger geworden. De zuinigste koel-vriescombinaties van 10 jaar geleden verbruiken veel meer stroom dan moderne modellen. Een toen zuinige koelkast die jaarlijks meer dan 330 kWh per jaar aan stroom verbruikt, verbruikt bijna €40 meer per jaar dan de zuinigste koelkast die wij testten. Van dat geld kun je een nieuwe zuinige koelkast met gemak een heel jaar van stroom voorzien.

Beste Koop

Energie besparen is aantrekkelijk voor het milieu en je portemonnee. Met een zuinige koel-vriescombinatie valt behoorlijk wat te winnen. Daarom houden we bij het bepalen van de Beste Koop ook rekening met het stroomverbruik van koelvrieskasten.

Nog steeds is de Beste Koop een goede kwaliteit voor een redelijke prijs, maar bij de 'redelijke prijs' kijken we niet alleen naar de aanschafkosten, maar ook naar het stroomverbruik. Zo wordt het nog makkelijker om de laagste prijs voor een goede kwaliteit te betalen.

Bekijk de zuinigste koelkasten.