icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Matrassen en allergie

In de productinformatie van veel matrassen staan claims dat de matras anti-allergisch of anti-huismijt is. Wat betekenen die claims en kloppen ze wel? Tips om mijten en schimmels te voorkomen.
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Gepubliceerd op:  21 augustus 2015


Op matrassen in onze test komen we regelmatig claims tegen die iets te maken hebben met stof(mijt)allergieën.

Er zijn verschillende manieren waarop fabrikanten hun matrassen kunnen behandelen of bewerken zodat ze mijten, bacteriën en schimmels buiten de deur houden:

 • Behandeling met (organisme-dodende) chemicaliën.
 • Behandeling met nanodeeltjes
 • Een matrashoes met een zeer nauwe structuur, waar mijten en huidschilfers niet doorheen kunnen dringen.
 • De matrastijk geschikt maken om te wassen op 60 °C.

Speciale hoezen hebben belangrijke nadelen, en een voorbehandeling met chemicaliën is ronduit af te raden. Een matras met een tijk die gewassen kan worden op 60 °C is voorlopig de beste keus.

Chemicaliën

 

anti-allergie-matrashoes-mijt

Een behandeling met chemicaliën die organismen doden, is zonder meer effectief tegen mijten, bacteriën, schimmels en andere schadelijke levende dingen. Maar... om effectief te blijven, moeten de chemicaliën dit werk blíjven doen. En dat betekent dat ze schadelijk zijn voor álle organismen, dus ook voor de personen die elke nacht op de matras liggen te slapen. Dat een middel alleen bepaalde organismen doodt of beschadigt, is onzin: het is alle of geen enkele.

Kies daarom nooit voor een matras die geïmpregneerd is met middelen die mijten, bacteriën of andere levende organismen doden of beschadigen. Vooral bij kinder- en babymatrassen is dit zeer belangrijk! Chemicaliën die geen organismen doden, kunnen per definitie niet effectief zijn.  

Nanodeeltjes

Een behandeling met nanodeeltjes, zoals het middel AEGIS, is relatief nieuw. Er wordt over beweerd dat het veel minder schadelijk is voor mens en milieu dan een behandeling met chemicaliën. In eerste instantie is dit waar. Maar nanotechnologie is nog zo nieuw, dat we geen idee hebben wat de langetermijneffecten van het gebruik ervan zijn voor mens en milieu. Bovendien is de samenstelling en toepassing voor nanodeeltjes zo divers, dat je eigenlijk niet in algemene termen kunt spreken over nanodeeltjes. 

Omdat er nog zo weinig bekend is over de risico's, raden we liever aan om te kiezen voor een tijk die op 60 °C gewassen kan worden, en de tips voor het vermijden van mijten en schimmels op te volgen.

Fijngeweven matrashoes

Voor matrassen in allerlei maten zijn afritsbare covers te koop die zeer dicht geweven zijn of een speciale coating aan de binnenkant hebben, zodat mijten en de huidschilfers waarmee ze zich voeden er niet doorheen kunnen dringen. Het is een goede methode om mijten te vermijden zonder chemicaliën of ander organismedodend spul te gebruiken.

Het grote nadeel van deze covers is dat ze vanwege hun dichte structuur slecht ventileren. En een slechte ventilatie is niet echt gezond - zeker niet voor mensen met een allergie. Lees welke matrassen uit onze test het beste ventileren.  

Tijk op 60 °C wassen

Wassen op een temperatuur van 60 °C of hoger doodt de mijten en de eitjes. De beste keus bij een allergie is dus een matras met een afritsbare tijk die op 60 °C gewassen kan worden. Vergeet ook het beddengoed niet. Dat zijn niet alleen de (hoes)lakens en slopen, maar ook de dekbedden zelf en de kussens. Verschoon minstens elke week je beddengoed, en de dekbedden, kussens en matrastijk enkele keren per jaar. Is je wasmachine niet groot genoeg? In wasserettes hebben ze extra grote machines staan waar alles met gemak in past.  

Tip: een tijk met een rits helemaal rondom kun je voor de helft om de matras laten zitten, terwijl je de andere helft in de was hebt. Op die manier is het niet zo erg als je de tijk niet dezelfde dag nog droog hebt gekregen.

Tips om mijten en schimmels te voorkomen

Mijten en schimmels zijn gek op een omgeving waar het vochtig, warm en donker is. De boel goed schoon en luchtig houden is dus het devies. Dat kun je op de volgende manieren doen.

 • Lucht je bed 7 dagen per week goed: sla overdag altijd het dekbed terug of beter nog: hang het dekbed buiten, en laat overdag (liefst ook 's nachts) zoveel mogelijk het slaapkamerraam open. 
 • Kies voor een matras die niet te veel de warmte vasthoudt. In de Matrassenvergelijker worden deze matrassen aangegeven als 'koude' of 'neutrale' matras.
 • Kies voor een matras die in onze vergelijker goed scoort op ventilatie.
 • Kies voor een goed ventilerende bedbodem. Vraag de beddenverkoper om advies. 
 • Kies voor beddengoed van natuurlijke materialen, zoals katoen.
 • Was alle bedmaterialen op 60 °C. 
 • Dons is weliswaar een natuurlijk materiaal, maar kan juist voor mensen met een stofallergie de verkeerde keus zijn. Er is tegenwoordig voldoende keus aan synthetische dekbedden die dezelfde positieve eigenschappen hebben als dons, maar veel makkelijker te reinigen zijn. Lees meer over dekbedden.
 • Vermijd stof in de slaapkamer, door voor rolgordijnen, lamellen of luxaflex en een harde vloer te kiezen, regelmatig te stofzuigen (ook onder het bed) en huisdieren uit de slaapkamer te houden. Leg geen extra kussens, knuffeldieren of andere stofverzamelaars als decoratie op het bed. Bij kinderen: kies voor knuffels die op 60 °C gewassen kunnen worden, of als dat echt niet kan, leg de knuffels eens per maand 48 uur in de vriezer.
 • Kleed je bij voorkeur niet aan en uit in de slaapkamer.
 • Stofzuig de matras regelmatig. Let op: sommige fabrikanten raden af om hun matras te stofzuigen. 

Bekijk ook de: Matrassenvergelijker

Test matrassen