icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoelang zijn medicijnen houdbaar?

Van sommige medicijnen neemt de werking af naarmate je ze langer bewaart of nadat ze geopend zijn. Een zalf is bijvoorbeeld minder lang te bewaren dan een tablet. Wij geven je vuistregels per soort medicijn.

Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:22 november 2018

Artikel houdbaarheid zelfzorggeneesmiddelen

In de bijsluiter staat hoe lang het medicijn na openen houdbaar is. Volg dit advies op. Bekijk alle bewaartermijnen per soort medicijn (pdf).

Dranken en vloeibare medicijnen

Vloeibare medicijnen zijn niet meer te gebruiken als ze vlokken geven, troebel worden of van kleur veranderen. Gebruik dranken en vloeibare medicijnen alleen zolang de kwaal of de kuur duurt. Na openen is het 6 maanden houdbaar.

Zalven

Zalf is een vette smeersel en na opening maximaal 1 jaar houdbaar. De vetten en olie in de crème kan bederven (ranzig worden).

Crèmes

Crème in een tube zijn na opening 1 jaar houdbaar. Een crème in een pot is na opening maar 3 maanden te gebruiken, omdat bij créme in een pot meer kans is op vervuiling met bacteriën en meer kans op een wisselwerking met zuurstof. Gebruik hard geworden crèmes niet meer.

Poeders, tabletten en dragees

De houdbaarheid voor poeders, tabletten en dragees (tabletten met hard laagje) is 2 jaar. De werking kan afnemen, afhankelijk van hoe je het bewaart.

Niet meer te gebruiken: afgebrokkelde of verkleurde tabletten, opengebarsten capsules of aan elkaar gekleefde capsules.

Oogdruppels

Geopende flesjes voor oogdruppels zijn 1 maand houdbaar. Vaak moeten de flesjes de koelkast in. Bekijk de bijsluiter.

Neus- en oordruppels

Flesjes voor neus- en oordruppels kun je na openen 3 tot 6 maanden gebruiken. De precieze datum staat op de verpakking.

Zetpillen

Zetpillen zijn maximaal 1 jaar houdbaar. Soms is het advies om zetpillen in de koelkast te bewaren. Check de bijsluiter. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • zorgvergelijker-ipad-2018

  Zorgverzekeringen vergelijken 2019

  Op zoek naar een aanvullende zorgverzekering voor Medicijnen of overstappen naar een andere verzekeraar? Vergelijk zorgverzekeringen, voorwaarden en premies in onze Zorgvergelijker.

  Vergelijk nu

 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek