icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zorgverzekering 2024: wat verandert er?

Wat verandert in 2024 aan de zorgverzekering, hoe hoog is komend jaar de verwachte zorgpremie en hoeveel bedraagt het verplichte eigen risico? We houden je op deze pagina op de hoogte van de ontwikkelingen op het gebied van de zorgverzekering van 2024.
fauve panis

Fauve Panis   Expert zorgverzekeringenBijgewerkt op:9 april 2024

Zorg-2024-veranderingen-1200x800px

Belangrijke data

  • 19 september 2023: elk jaar maakt de overheid op Prinsjesdag bekend wat verandert op het gebied van de zorgverzekering. Zowel de verwachte hoogte van de zorgpremie, de hoogte van het eigen risico en de inhoud van het basispakket voor 2024 zijn dan bekend.
  • 12 november 2023: op deze dag moeten zorgverzekeraars uiterlijk de premies voor hun zorgverzekeringen bekendmaken.
  • 31 december 2023: de uiterste datum voor het opzeggen van je zorgverzekering.
  • 31 januari 2024: de uiterste datum voor het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering, als je de oude uiterlijk 31 december hebt stopgezet. Je zorgverzekering gaat dan met terugwerkende kracht in op 1 januari.

Zorgpremie basisverzekering

De zorgpremie is het bedrag dat je betaalt aan de zorgverzekeraar om verzekerd te zijn. De inhoud van de basisverzekering voor de zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Maar de hoogte van de premie voor een basisverzekering kan behoorlijk verschillen.

De afgelopen jaren is de zorgpremie steeds gestegen. Voor 2024 is dat niet anders. Het demissonaire kabinet verwacht dat de gemiddelde jaarpremie voor de zorgverzekering van 2024 €1792 wordt. Dat is ruim €149 per maand. De verwachte gemiddelde maandpremie is daarmee €12 meer dan de gemiddelde maandpremie in 2023. 

De zorgverzekeraars bepalen uiterlijk 12 november de uiteindelijke premies voor hun zorgverzekeringen in 2024.

Eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je aan zorgkosten uit de basisverzekering betaalt voordat de zorgverzekeraar overgaat tot vergoeding. Zorg voor kinderen en bijvoorbeeld zorg door de huisarts horen daar niet bij.

Het eigen risico zal tot 2026 bevroren blijven. Dat betekent dat het verplichte eigen risico in 2024 €385 is. Net als in eerdere jaren.

Zorgtoeslag

Zorgtoeslag is een bijdrage in kosten voor de zorgverzekering. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van je inkomen. 

De zorgpremie stijgt, maar de maximale zorgtoeslag niet. Vorig jaar was er een eenmalige verhoging om mensen te compenseren voor de hoge energiekosten. Voor 2024 is de zorgtoeslag weer op de standaard manier vastgesteld. De maximale zorgtoeslag voor eenpersoonshuishoudens wordt dan op jaarbasis €1523. De maximale zorgtoeslag voor meerpersoonshuishoudens gaat op jaarbasis naar €2913.

Wijzigingen basisverzekering

De inhoud van de basisverzekering voor zorg is bij alle verzekeraars over het algemeen gelijk. Voor 2024 wijzigt het basispakket weer op een aantal punten:

Fysio- en oefentherapie in het kader van valpreventie

Op dit moment zijn er beperkingen in de vergoeding van fysio- en oefentherapie. Vanaf 2024 verandert dit voor ouderen die een hoog valrisico én onderliggende klachten hebben. Zij krijgen een vergoeding voor een beweegprogramma met begeleiding van de fysiotherapeut.

Flexibelere inzet kraamzorg

Vanaf 2024 kunnen gezinnen tot 6 weken na de bevalling kraamzorg krijgen. Nu ligt de grens nog op de tiende dag na de bevalling.

Paramedische herstelzorg na corona

Deze regeling wordt verlengd. Al sinds 18 juli 2020 is paramedische herstelzorg voor covid onder voorwaarden toegelaten tot het basispakket. Het gaat daarbij om fysiotherapie, oefentherapie, ergotherapie, logopedie en diëtetiek. De vergoeding voor deze zorg wordt verlengd tot 1 januari 2025.

Bronnen: Rijksoverheid, Zorginstituut Nederland, Rijksbegroting VWS 2024, Staatsblad 2023, 300