icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Medicijnpaspoort

Gebruik je medicijnen en ga je op reis? Dan is het verstandig om een medicijnpaspoort mee te nemen.

Aniek Aarsman

Aniek Aarsman , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:23 november 2018

4_medicijnpaspoort-formulier

Wat staat er in een medicijnpaspoort?

In het medicijnpaspoort staat welke medicijnen je gebruikt en waar je allergisch voor bent. De apotheker noteert ook welke actieve stoffen de medicijnen bevatten. Dit is handig, want de merknamen waaronder medicijnen worden verkocht, kunnen per land verschillen.

Is een medicijnpaspoort nodig of verplicht?

Het medicijnpaspoort is niet verplicht en het is ook geen geldig reisdocument. Het is wel erg handig voor als je zorg nodig hebt in het buitenland. Zo kan een buitenlandse dokter of apotheker zien welke aandoening je hebt en welke medicijnen je daarvoor slikt.

Vooral voor mensen die receptmedicijnen nodig hebben is dit handig. Voor de ‘gangbare’ (zelfzorg)medicijnen, zoals paracetamols en de anticonceptiepil is een medicijnpaspoort minder relevant. 

Het medicijnpaspoort vraag je aan bij de apotheek.

Lees meer:

Nieuw & interessant

 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  14 jan.

  Boots apotheken moeten contant geld accepteren

  Boots apotheken mogen cash geld niet weigeren, vindt de Consumentenbond. Sinds 10 januari accepteren de 60 aangesloten apotheken alleen nog pinbetalingen.
 • contant-betalen-nieuws
  Nieuws  |  29 nov.

  Benu Apotheken accepteren toch cash

  Apothekersketen Benu neemt toch nog contant geld aan. De apothekers kondigden eerder aan alleen nog pinbetalingen te accepteren, maar na contact met de Consumentenbond, trokken ze dat plan in.
 • zorgvergelijker-ipad-2018

  Zorgverzekeringen vergelijken 2019

  Op zoek naar een aanvullende zorgverzekering voor Medicijnen of overstappen naar een andere verzekeraar? Vergelijk zorgverzekeringen, voorwaarden en premies in onze Zorgvergelijker.

  Vergelijk nu

 • Mediapool Het juiste medicijn 1200X800

  Het juiste medicijn

  Geneesmiddelen spelen een belangrijke rol in ons leven. Voor veel ziektes en kwalen is een passend medicijn beschikbaar. Het juiste medicijn beschrijft van bijna 3000 medicijnen wat je eraan hebt en welke bijwerkingen bekend zijn.

  Bestel het boek