icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

HP+ smart printen: voor- en nadelen

HP+ is het smart printsysteem van HP. Sommige HP printers zijn alleen verkrijgbaar met deze dienst. Daar zit onder andere een gratis inktabonnement voor 6 maanden bij, een uitgebreide print-app en een printer. Grootste nadeel: je kunt alleen met originele HP-inkt printen. We zetten hier de voor- en nadelen onder elkaar, waardoor je een goede afweging kunt maken of HP+ iets voor jou is.
Karen Reijneveld_S

Karen Reijneveld   Expert printersGepubliceerd op:19 november 2021

HP+ nieuwe smart printsysteem

Conclusie

Wanneer je binnen een halfjaar bedenkt dat een Instant Ink-abonnement het toch niet voor je is, dan moet je verder printen met originele HP cartridges of toners. HP+ printers accepteren geen alternatieve merken. Een HP+ printer is hierdoor alleen interessant als je zeker weet dat een Instant Ink-abonnement voor jou de beste print-keuze is en je regelmatig in kleur print.

Wat is HP+

HP+ is een smart printsysteem, dat volgens HP altijd klaar is om te printen. Met een HP+ printer (die met de 'cloud'is verbonden), een uitgebreide print-app en de eerste 6 maanden een gratis inkt-abonnement erbij.  Je koopt niet alleen een printer, maar een print-dienst.

De prijs van de printer zelf is bij HP+ goedkoper én je krijgt er 6 maanden een gratis inktabonnement bij. Dat lijkt heel aantrekkelijk, maar daar zitten wel consequenties aan vast. Hierbij de voor- en nadelen.  

Voordelen

6 maanden gratis inkt

Je krijgt de eerste 6 maanden een gratis Instant Ink -abonnement. Hierdoor hoef je het eerste halfjaar geen cartridges te kopen. Deze worden bezorgd, nog voordat de huidige leeg zijn. 

Let op: je moet je voor het halfjaar gratis Instant Ink wel binnen een week registreren na de installatie van de printer. 

Klaar om te printen

Een HP+ printer moet altijd verbonden zijn met het internet. Hierdoor werkt HP de software automatisch bij. Ook werkt HP+ met vernieuwde beveiligingssoftware, waardoor ze een stabiele en veilige verbinding beloven. Je hebt hierdoor een printer die volgens HP altijd klaar staat om te printen.

2 jaar gratis Smart Advance-app

De Smart Advance-app van HP+ biedt extra functies ten opzichte van de normale HP-app. Zoals cloudopslag, het converteren naar PDF, DOCX of TXT documenten, uitgebreide scan opties en faxen. De HP Smart Advance-app is volgens de website 24 maanden lang inbegrepen. Daarna moet je betalen voor deze extra functies: €4.99 per maand.

Recycling cartridges en bomen planten

Lege cartridges stuur je met een meegeleverd retour-label terug. HP recyclet deze. Ook belooft HP bomen te planten voor elke pagina die je print via het Forest First programma.

Goedkopere printer

Tot slot: je krijgt korting op de prijs van de printer. Printers met HP+ worden goedkoper aangeboden: laserprinters wel tot 100 euro, inktjetprinters enkele tientallen. 

Nadelen

Abonnement of originele HP inkt

Een HP+ printer werkt met een Instant Ink-abonnement of met originele HP-cartridges of toners. Met een Instant Ink-abonnement kun je flink op inktkosten besparen, wanneer je regelmatig in kleur print. Op deze Instant Ink pagina lees je er meer over. Je hebt al een abonnement vanaf €0,99 per maand voor 15 pagina’s. 

Wanneer je besluit dat een Instant Ink-abonnement het toch niet voor jou is, kun je alleen verder printen met originele HP-cartridges of toners. Daarmee wordt printen gelijk duurder. Je betaald zo’n 12 euro per cartridge-kleur, of zo’n 35 voor de XL cartridges. Uit onze test blijkt dat HP printers relatief veel inkt gebruiken voor hun schoonmaakcycli. 

Stroomverbruik

Een HP+ printer moet verbonden zijn met het internet en daarom altijd aan staan. Hierdoor verbruikt een HP+ printer meer stroom, dan één die je regelmatig uitzet. 

Registratie verplicht 

Je moet een HP-account aanmaken om de printer te gebruiken. 

Abonnementsprijzen kunnen stijgen

Hou er rekening mee dat HP de abonnementsprijzen van Instant Ink en de Smart Advance-app kan verhogen in de toekomst.

Voor welke printers is HP+ beschikbaar?

HP biedt printers aan met en zonder HP+, zowel inktjet- als laserprinters. Sommige van deze printers worden enkel met HP+ verkocht, waarbij je je moet registreren. Andere modellen worden met en zonder HP+ verkocht. Let dus goed op welke versie je koopt.

Je herkent een HP+ printer aan de letter 'e' in de naam, die staat voor ‘HP+ enabled’

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.